Мариус Куркински и Теди Москов ще поставят в МГТ "Зад канала"

За новия сезон МГТ "Зад канала" планира три нови постановки. Мариус Куркински вече започна репетиции за "Женско царство" от Ст. Л. Костов с участието на Ирини Жамбонас, Петър Калчев и Антони Аргиров. Театърът има заявка от Теди Москов за "Кралят елен". Актьорският състав се уточнява. Андрей Аврамов ще поставя пък Нийл Саймън.

Тази година МГТ "Зад канала" навършва 15 години. През 1990 г. група актьори и режисьорът Борислав Чакринов напускат трупата на театър "София" и основават новия тетър. Оттогава досега театърът е представял пиеси на едни от най-интересните световни драматурзи: Шницлер, Йонеско, Жьоне, Пинтър, Тенеси Уилямс, Мамет, Чехов, Тургенев, Гогол, Шекспир, Гьоте, Толстой, Шилер, Кафка, а също така и на бълграските класици Антон Страшимиров, Пенчо и Петко Славейкови.

През последните сезони театърът поставя акцент върху продуцирането на нова българска и европейска драма, като включва в репетоара си творби на Станислав Стратиев, Георги Данаилов, Маргарит Минков, Душан Ковачевич, Юрий Дачев, Едуардо де Филипо, Оля Мухина, Георг Табори, Стратис Карас и мн. др.


В МГТ "Зад канала" наред с утвърдени български артисти като Ицхак Финци, Илка Зафирова се изявяват и български актьори от най-младото поколение.

Важен момент от новата артистична политика на театъра е желанието му да влезе в динамични контакти с чуждестранни партньори и публика, да участва в международни проекти и да отвори сцената си за чуждестранни представления.

През последния сезон представления на МГТ "Зад канала" получиха много номинации и награди. Ирини Жамбонас получи "Аскеер" за ролята на Маша в "Чайка" от Чехов. Номинация "Икар" получи Антоний Аргиров за ролята на Дориан Г. в "Портретът на Дориан Г. (Почтени убийства). Награда "Икар" за 2005 г. взе Юрий Дачев за драматургията на същата пиеса. Христо Мутафчиев получи Икар за ролята на Големанов в "Големанов" от Ст. Л. Костов, постановка на Мариус Куркински.

"От всички 12 заглавия от репертоара на театъра нито едно не предстои да падне от репертоара ни, тъй като интересът е огромен", каза Бина Харалампиева, директор на МГТ "Зад канала".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK