В "Сфумато" запова фестивалът "Малък сезон"

Тези дни Театрална работилница "Сфумато" е домакин на фестивала "Малък сезон", който тази година се провежда за четвърти път. Идеята на форума е да осъществява първата среща на най-младите театрали с тяхната потенциална публика и театралните мениджъри в България. Единственото изискване за участие е кандидатът да е студент в някое от театралните училища.

Тази година във фестивала ще се включат и студенти от Националната художествена академия (НХА). До този момент "Малък сезон" се утвърди като интересна форма на общуване, тъй като освен показаните спектакли и откъси от театрални представления на млади автори сцената е отворена и за авторски прояви и форми, които рядко намират място в конвенционалните театрални норми. "Това е голяма рядкост за българската театрална сцена и младите го очакват с нетърпение. Форумът няма комерсиална цел и е по-скоро място за срещи и общуване на начеващи творци с нестандартни идеи ", каза Маргарита Младенова, един от режисьорите, основатели на "Сфумато".

Тази година форумът за пръв път ще се проведе в новата сграда на Театралната работилница и ще продължи до 10 юли във всички зали, фоайета, коридори и лабиринти на "Сфумато". Там ще бъдат представени театър, кино, пърформанси, инсталации и музика. Вчера бе открита изложбата на абсолвенти от катедра "Скулптура" и обща художествена експозиция на НХА. Вечерта продължи в кафе-клуба с "Алкохолна дискусия" на група "Без смисъл" и пърформанс на студенти от НХА "Идеи за висене", който ще се провежда всеки ден. Пак ежедневно ще се провежда и музикалният пърформанс "Способ" и "Изолирбанд". "БГ радио" ще представи млади рок групи - "Декор" , "Немо", "Семейра", и др. по проекта си "Таланти".


В рамките на фестивала ще бъдат прожектирани и филми на студенти от класа на Георги Дюлгеров в НАТФИЗ. В програмата са включени още и филми от провелите се наскоро в София и Балчик конкурси за бързо снимане, съответно Cinema Sports и 48 hours film chalenge.

Друг акцент от театралната програмата е проектът на Деляна Манева и Тони Петрова, озаглавен "Детеубийство", по текст на Петър Турини. В рамките на фестивала премиерно ще бъде представен и спектакълът на Ида Даниел с участието на групата Ambient Anarchist - "Ambient Anarchist и леглото от водорасли".

Софийска премиера ще има и представлението на режисьорката Десислава Шпатова, реализирано във Варненския театър - "Психоза 4:48". Хореографите Момема Здравкова и Ивайло Димитров ще покажат хайку пърформанса на Петър Пламенов "Пътят". След всяко от представленията ще се провежда дискусия.

Всички събития от "Малък сезон" се провеждат при свободен вход.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK