Оркестърът на "Класик ФМ" гостува с два концерта на “Варненско лято” 2005

В близо 80 годишната си история Международният музикален фестивал "Варненско лято" привлича най-добрите наши и чужди солисти, диригенти, оркестри, камерни ансамбли, хорове, оперни и балетни състави. От 1984 г. се провежда лятна музикална академия, ръководена от известни музиканти и педагози (сега гостуват Минчо Минчев, Наум Щаркман - пиано, Андраш Адорян - флейта, и Роберт Коен - виолончело).

Симфоничните концерти в програмата на тазгодишното издание на фестивала, който продължава до 24 юли, са поверени на авторитетни състави като Симфоничния оркестър на Оперно-филхармонично дружество Варна, с диригент Емил Табаков; ансамбъл "Московски солисти" със солист и диригент Юрий Башмет и Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров.

След миналогодишната изява на "Варненско лято" с Минчо Минчев и Николай Минчев и диригента Велизар Генчев Оркестърът на "Класик ФМ радио" ще свири и тази година днес и на 1 юли. Утре Веско Ешкенази под диригентството на брат си - Мартин Пантелеев, ще демонстрира своята интерпретация Менделсоновия цигулков концерт опус 64. Веско Ешкенази е концертмайстор на Кралския концертгебау Амстердам и редовно свири с оркестъра на "Класик ФМ". Той е възпитаник на Ангелина Атанасова, професор Петър Христосков и световно известния педагог професор Ифра Нийман (Guildhall School - Лондон).


Музикантът е лауреат на международните конкурси "Виенявски" и "Карл Флеш", изнася концерти в Европа, Азия и Америка. На последния си концерт в София в зала "България" на 4 юни той направи вдъхновено изпълнение на музиката на Джон Уилямс към филма "Списъкът на Шиндлер". Диригентът Мартин Пантелеев не изоставя цигулката, но поема и по друг път - композиция и дирижиране.

През 1998 печели конкурс за концертмайстор, а по-късно става втори диригент на Международния оркестър "Филхармония на нациите" ръководен от проф. Юстус Франц. За фонда на БНР той е записал своята Първа симфония. Под негово диригентство днес оркестърът на "Класик ФМ радио" заедно с Варненската опера ще открие програмата си с "Идилия" из "Зигфрид" - третата опера от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер. Ще прозвучи и Трета симфония опус 97 от Роберт Шуман, която е предизвикателство за всеки голям майстор на диригентската палка.

На 1 юли публиката ще се срещне с таланта на цигуларя Светлин Русев. Двадесет и девет годишният виртуоз е възпитаник на Жерар Пуле и Жан-Жак Кантороу и завършва Ecole Normale de Musique de Paris - Алфред Корто, под ръководството на Деви Ерлих. Той усъвършенства своето майсторство при Минчо Минчев, Ифра Нийман, Режис Паскуиер. Носител е на редица престижни международни награди, сред които награда на международния конкурс "Маргарита Лонг - Жак Тибо" и награда Classical Revelation 2000 от фестивала "Адами".

Светлин Русев бе концертмайстор на Овернския камерен оркестър и често гостува като водач на цигулките в Лондонската филхармония. На "Варненско лято" 2005 ще изсвири Концерт за цигулка и оркестър в ре минор от Ян Сибелиус, под диригентската палка на Ян Латам-Кьониг. Маестрото е избрал за своя поредна изява в България, музика, близка до славянския му корен - прелюд "Разсъмване над Москва река" към операта "Хованщина" от Модест Мусоргски и рядко изпълняваната у нас славянска рапсодия по Гогол "Тарас Булба" от Леош Яначек. Кьониг започва кариерата си като пианист. Днес той ръководи спектакли в Covent Garden, Opиra National Paris-Bastille и оперните театри в Берлин, Рим, Лисабон и Сантяго, Чили.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK