Край Златиница може би е най-богатият тракийски гроб

Тракийският царски гроб от IV в. пр.н.е., открит при с. Златиница, Ямболско, може да се окаже най-богатият, открит през последния век, съобщи Ройтерс. Като дарове в гробницата отпреди 25 века в могила край селото са положени златен венец с апликация на крилатата богиня Нике. Открити са и два ритона - на единия, подобен на този от панагюрското съкровище, е изобразен грифон, разкъсващ животно, изпълнен в т.нар. зверилен стил, характерен за перси, скити и траки. На златен пръстен - печат с кръгъл щит, е гравирана Великата богиня майка, подаваща венец на хероизирания владетел. В гробната яма са открити още бронзови съдове, сред които ойнохое - за вино, амфори, ваза с изображение на Орфей, свирещ на лира. Съхранени са също параден сребърен наколенник, запазено е и пълното снаряжение на погребания - шлем, върхове на стрели, сребърни и златни апликации от конска амуниция. Сред интересните находки са и седем златни розетки, прикрепени на кожена лента. Всичко това е било покрито с рогозка. Могилата е най-голямата в района - висока е 8 метра и с диаметър 90 метра. Намерени са и два скелета на коне и на куче, убити ритуално. Всичко било подредено така, както е описано от древните хронисти.

Находките от царския гроб ще бъдат транспортирани във вторник в Националния исторически музей под усилена полицейска охрана.

Екипът от 15 археолози, открил гроба, е ръководен от проф. Даниела Агре от секцията по тракийска археология на Археологическия институт с музей към БАН.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK