Издадоха отново “Хазарски речник”

Всеки, който цени добрата литература, знае, че днес “Хазарски речник” (1984 г.) на Милорад Павич трудно може да бъде открит. Не че книгата е издавана преди много време и заради това тиражът е изчерпан и вече може да се търси само в антикварните книжарници. Даже напротив - сигурно няма и пет години от последното издание.

За повечето хора “Хазарски речник" е необикновена книга дори заради факта, че като всеки речник той може да не се чете линейно, а може да се започва от края или от средата, а после човек да се връща в началото или да се зачете напосоки.

Тази книга има много определения и много обяснения. Тя е нещо средно между кръстословица и свещена книга. Критиците я определят и като апокрифен средновековен разказ или житие, роман в писма или философски арт трилър. Има допирни черти с историческия роман и дори с лексикона, въпреки че “Хазарски речник” не е само това.


Той се състои от три книги - Червена (християнска), Зелена (мюсюлманска) и Жълта (еврейска). Заслугата на Милорад Павич е, че сякаш създава отново един изчезнал народ - хазарския. Прави го център на един разказ, събира историческите свидетелства за съществуването му, за езическите вярвания, за приемането на нова вяра и за изчезването му. В крайна сметка Милорад Павич накрая превръща хазарите в една метафора на всеки малък народ, който не споделя нито една от господстващите световни идеологии. Това е и единственият шанс на малките да запазят своето лице чрез интелектуалната си опозиция. Хазарските ловци на сънища например считат, че по-интересният начин да съществуваш е да обитаваш чужд сън, да се припознаеш в него и даже да породиш от него собствен сън, да накараш другия да сънува твоя сън.

Сега издателство “Агата-А” преиздава отново този роман-лексикон в 100 000 хиляди думи, при това в женски и в мъжки екземпляр. Разликите между двата варианта са незначителни - отделни детайли, отделни жестове, при това има не повече от петнадесет реда, които се различават, но само на пръв поглед. Защото предложението на Милорад Павич е мъжете и жените да разменят своите екземпляри и всеки да се зачете в тези петнадесет реда.

Това е. Критиците определят “Хазарски речник” като една мистификация в средновековен дух. Милорад Павич е наричан от мнозина автор на третото хилядолетие, а литературата му - абсолютна литература. Това може би е достатъчно убедително, за да се прочете “Хазарски речник”. Независимо в кой вариант.

Хазарски речник

Автор: Милорад Павич

Издател: "Агата-А"

Брой страници: 280

Корица: мека

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK