Изложба показва най-ценното от частните галерии

Колекциите на 21 галерии от цялата страна ще бъдат събрани на едно място в залите на Националния изложбен център за съвременно изкуство на ул. "Шипка" 6. Най-голямата експозиция на частните галеристи се открива в петък по повод началото на летния сезон. Колекционери и любители ще имат възможност да се ориентират за най-ценното от българското и световното изкуство, което се предлага на нашия пазар. В представените подборки ще бъдат включени както картини на утвърдени имена от старата школа, така и съвсем млади автори на 26-27 години, завършили наскоро художествените училища.

Галерия "Виктория" ще изложи 15 маслени картини на Златю Бояджиев, Светлин Русев, Димитър Казаков и Борис Денев. Тя ще покаже за първи път картина на Жул Паскин - акварела "Чакаща". "Българинът предпочита стари и скъпи картини, като ги купува предимно за инвестиция", казва Павлина Девлова, директор на галерия "Виктория". На същото мнение е и Иво Масларски, директор на самоковската галерия "Масларски". Тази година той ще изложи 5 селектирани платна, рисувани с масло и акрилни бои от проф. Николай Майсторов. Художникът получи наскоро наградата "Захари Зограф", едно от малкото престижни отличия давано за принос в изобразителното изкуство у нас. Цикълът на Майсторов, подбран за салона, е на тема Стария завет. "Високо ценя философския експресионизъм на Николай Майсторов", казва Иво Масларски.

Галерия "Класика" ще се представи с творби на Атанас Михов (един от първите български пейзажисти), Иван Табаков, Георги Павлов-Павлето, Вера Лукова, Кирил Граматиков, Димитър Казаков-Нерон, Юлиус Пинкас Паскин, Златю Бояджиев, Рафаел Михайлов. Най-евтината картина на "Класика" струва 20 лв., а най-скъпата - 12 хил. долара. "В България има пазар на изкуството. На провелия се търг на Агенцията за държавни вземания бяха продадени 67 творби от предложени 68. Картината на Златю Бояджиев “Портрет на египетски студент” - 1961 г., започна от 9500 лв. и се продаде за 17 500 лв. Пречка за привличане на заможни клиенти от чужбина е постановлението на правителството от 1958 г., забраняващо изнасянето от страната на произведения на утвърдени български творци, и липсата на данъчни облекчения за фирмите, влагащи в изкуство", казва Цветелина Стефанова, управител на галерия "Класика".


Столичната галерия "Астри" освен утвърдените имена ще покаже и млади автори като Милчо Костадинов и Мария Райчева, участници в последното ателие на Светлин Русев; 27-годишната Юлияна Сотирова - интересен живописец и скулптор; живописни и бижутерски творби на Таня Пешева; картини на братята Тони и Йордан Тодорови, залагащи на т.нар. фентъзи живопис (съвременна форма на живописния сюрреализъм). Цените на картините на галерия "Астри" се движат между 130 и 330 лв. за младите автори.

Галерия "Теа" ще представи керамични творби на Йоанна Кемилева и скулптури на Вълчо Вълчев. Цените на галерията варират между 150 и 1100 лв. за неизвестните имена. "В България трудно се продават скулптура и керамика. Клиентите не желаят творбите да им заемат много място, а също така не умеят да ситуират обемни фигури в интериора на дома си", казва изкуствоведката Теодора Вълчева, арт директор на "Теа".

Галерия “Стара българска живопис” ще представи изключително интересна колекция от стари майстори - творба на флорентинския майстор Франческо Бачието, ок. 1500 г. - "Библейска сцена". Тя е пренесена в България през XIX век, четири картини на Давид Перец - портрети и един пейзаж. Автопортрет на Борис Митов - 1922 г. Ранни работи на Златю Бояджиев - малки по размер пейзажи от 30-те години. Гошка Дацов, Петър Рамаданов - пейзаж - “Св. Неделя”, Данаил Дечев - пейзажи, Иван Иванов - пейзажи от 15-а и 18-а година на миналия век, и две творби на неизвестния, но талантлив художник Тихомир Радинов.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK