Чудото "Печеното пиле и други истории"

Не е за вярване, но една готварска книга проби хегемонията на шестия роман от поредицата за Хари Потър, който месеци наред водеше класацията за най-продавани книги на сайта "Амазон". Събитието е забележително, защото не става дума за четиво от Гордън Рамзи или Джейми Оливър, които от топготвачи се превърнаха в попявления, нито за английската Пенка Чолчева - Делия Смит. Книгата рекордьор стояла в сянката на тези знаменитости, но за сметка на това - на кухненския рафт на всеки кулинарен познавач. И сега за един ден от нея са се продали повече екземпляри, отколкото в предишните седем години.

Това е "Печеното пиле и други истории" от Саймън Хопкинсън. Внезапният й успех се дължи на факта, че е обявена за "най-полезната готварска книга и незаменимо готварско четиво на всички времена". Конкурсът е бил организиран от едно от най-влиятелните кулинарни списания - Waitrose Food Illustrated. В журито са участвали водещи готвачи, ресторантьори, критици и писатели, които произнесли само две думи: "фундаментална и вълшебна". Точно това, което според тях френската кулинарна библия не е. "Ларус гастрономик" получи присъдата "най-безсмисленото готварско четиво, което някога се е появявало", освен че изданието е тежко, скъпо и предназначено не за хора, които готвят, а за такива, които решават кръстословици, заради стотиците дефиниции в нея.

И така, какво трябва да представлява една готварска книга, за да бъде обявена за "най-добрата на всички времена"?


Изданието е джобно, елегантно, с хубава и здрава хартия, която да издържи дълго време на разлистванията. По азбучен ред са изредени 40 продукта, като след всеки от тях има забавна и любопитна статия. Следват рецепти - общо 160, които са уцелили точния баланс между класическата френска и световната кухня и още по-важно, рецепти, написани не да впечатляват, а да доставят удоволствие.

Всички били единодушни, че книгата представя рецепти и съвети, проверени от времето и на които винаги може да се разчита при даване на вечеря.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK