Стогодишен зандан стана туристическа атракция в Търново

Превръщането на бивши затвори в туристически обекти, включително и хотели, е стара търговска хватка по света, която вече си пробива път и у нас. Стогодишен затвор-музей във Велико Търново предизвика огромен интерес сред българските и чуждите туристи с възможността да преспиват в килиите му. Идеята е на директора на Регионалния исторически музей Христо Харитонов. Очаква се начинанието да бъде успешно, тъй като практиката е показала, че хората, които искат да усетят тръпката да прекарат нощта в една от най-мрачните и ужасяващи институции, навсякъде са достатъчно много.

Музеят в Търново е функционирал като истински затвор в продължение на 100 години - от 1854 до 1954 г. По време на освободителните борби в него са били затваряни Филип Тотю, Стефан Караджа, Бачо Киро и др. известни исторически личности. Знае се също, че в продължение на 3 денонощия през 1873 г. в него е престоял и Васил Левски.

Търновският зандан е бил от типа на т.нар. преходни затвори. В него осъдените не са излежавали наказанията си, а са били задържани до произнасянето на присъдата или до преместването им на друго място. През 50-те затворът е превърнат в музей, впоследствие е уредена и постоянна затворническа експозиция, която е била единствената в страната.


През 1990 г. експозицията е свалена и музеят е затворен "временно" за 15 години.

Възстановените килии разполагат с пълно оборудване от инструменти за изтезания - ръждясали окови, белезници, бичове и камшици, железни шипове, клещи и торби с вар и пясък.

Посетителите имат на разположение и любопитен рейтинг: на специална паметна плоча, монтирана в помещението за мъчения, са изброени и описани 17-те най-разпространени по онова време вида изтезания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK