БИБЛИОТЕКА

Автентична история

Наричат Зинаида Гипиус Мадоната на декаденса. Критиците смятат, че тя оказва влияние върху целия литературен живот в Санкт Петербург в началото на века. Тя е известна най-вече с уникалните си "Петербургски дневници", които пише от 1919 г., когато със съпруга си Дмитрий напускат Русия и се установяват в Париж. Дълго време тя смята тетрадките си за изгубени, но по щастливо стечение на обстоятелствата те се завръщат при нея. Предложението е на “Прозорец”.

Роман


“Бележникът на Микеланджело” на Пол Кристофър е от онези книги, които се радват на голямо внимание от страна на мъжката публика. Отзивите в чуждата преса показват, че романът се задържа дълго време в челните места на класациите. У нас “Бележникът на Микеланджело” излиза в поредицата “Кралете на трилъра” на издателство “Бард”. Любителите на този жанр ще трябва да проследят от начало докрай заговор, в основата на който е рисунка на Микеланджело, изобразяваща дисекция на труп.

Приказки

“6 вълшебни приказки” е заглавие на издателство “Захарий Стоянов” и университетското издателство "Св. Климент Охридски". Името на Лиана Даскалова е познато на онези, които обичат добрите детски истории и не смятат, че приказките свършват с историите на Братя Грим и Андерсен. Между другото - Лиана Даскалова получи наградата на писателския съюз за детска литература именно за тази книжка.

Философия

"Сънищата, които не са изтълкувани, са като писмата, които не са разтворени. Ако не разбираме езика на сънищата, пропускаме много от онова, което знаем и което си казваме в онези часове, когато не сме заети с действия с външния свят”, обяснява Ерих Фром в "Забравеният език". Тези, които познават творчеството на Фром, са наясно, че него го вълнува езикът на символите, той отново говори за всеобщ език, еднакъв за всички култури и времена в историята. Предложението е на “Захарий Стоянов”.

Политика

В "Политика и спасение" Владимир Градев си поставя за цел да представи цялостно и да анализира основните теми на политическите дебати. В книгата се изследва влиянието на схващанията за божествената власт за политиката и едновременно с това Градев заявява, че политическата теология позволява смело и трезво да се търси отговор на най-парещите проблеми на съвременна епоха. Заглавието е на “Изток -Запад”.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK