Вари го, печи го...

Ресторант “Талисман” направи свръхамбициозна заявка: от в понеделник той ще бъде единственото заведение, което ще предлага висша, при това авторска кухня. Според собственика Милан Миланов у нас вече съществува такава пазарна ниша и има достатъчно хора, които са с претенцията да вечерят в ресторант, равностоен на тези с по три звезди “Мишлен”, и за които е важно да направят резервацията си четири месеца предварително. “Не искахме да каним за главен готвач някой чужденец, защото на тях не са им познати българския вкус и усещания.” Като главен консултант и автор на менюто е привлечен Емил Минев, който отговаря на двете основни изисквания: да разбира от български вкус и да има опит във високата кулинария. Преди да стане заместник-главен готвач в лондонския “Риц”, Емил Минев е натрупал опит в известни дву- и тризвездни лондонски ресторанти. Напълно достоен е за небцето ви: готвил е за английската кралица, за султана на Бруней и за Роман Абрамович.

За презентацията на едно от дегустационните си менюта той подреди ястията пред табелите с надписи “Кьопоолу”, “Таратор”, “Баница с боза”, "Десерт "3 в1". Това, което се появяваше върху стъклените подноси, търсеше ефекта изненада и го постигна - нищо не беше в традиционния си вид. В кухнята на Минев има игра на текстура и температура. Това, което обичайно свързваме с горещото, е студено, и обратно. Това, което смятаме, че винаги трябва да е в течен вид, се явява във вид на твърда кора. Тараторът е желиран, свинското е със сос-пяна от мляко и "Тиа Мария", баницата с боза е в кремообразен вид, кафето също се явява във всички консистенции, които може да ви хрумнат. Всички те отдавна и успешно се предлагат на масите на "Риц".

"Това не е самоцел. Обмислял съм менюто близо два месеца, за да намеря необходимия баланс." Минев вече е подготвил екип, който ще работи в негово отсъствие. Твърди, че нищо не е скрил - разкрил е всичките си техники и тайни.

Това, което ще се предлага в "Талисман" от понеделник, е предназначено за ценители и авантюристи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK