Пламен срещу Пламен

Пламен Дойнов от "Литературен вестник" и Пламен Киров от издателство "Български писател" ще застанат един срещу друг в първия “трубадурски двубой” на новия клуб “Бялата ръкавица” днес, малко след залез, в арт център "Алтера" ( в сградата на "Интерпред").

Идеята за новия вариант на "Сблъсък" е на поета, белетрист и музикант Петър Чухов и списание "Алтера". Срещите на клуба ще се организират всеки месец. Те ще събират представители на различни литературни кръгове, които в словесна престрелка ще защитават своите литературни и философски концепции и ще се опознават взаимно. Първият двубой ще е тежък - в цели шест тура: "Любовта е музика за продан", "Истински истории", "Отечество прекрасно... Но що е отечество?", "Аз contra ние", "Политическа зима" и "Умирай трудно". Представянето на участниците ще се оценява от публиката. Атмосферата в залата ще бъде по-скоро клубна, отколкото като на литературно четене, с музика на живо в паузите. Първият сблъсък ще бъде озвучен от Дони от "Попкорн" (пиано).

“Ще има провокативни двойки, очакваме ситуации на ръба на скандала, остри реплики, не само приятелска игра”, каза Петър Чухов. Намеренията му са да кани автори, които рядко се срещат на литературни четения или по страниците на едни и същи издания. Потенциални опоненти според него са например литературните кръгове “Бърза литература”, “Рамбо 13”, представители на академичното писане, поети извън София. Идеята е публиката на различните типове литература да се срещне, да се смеси и да размени реплики, а напълно разнородни автори да зазвучат в хармония. По мнение на Чухов така ще се преодолее “лошата обозримост на българската литература” - термин на Михаил Неделчев за парцелирането на литературата и обособяването на кръгове, които не се познават взаимно. Целта е също да се внесе елемент на шоу и забавление в традиционното представяне на нови книги и автори.


Двубоят започна и опонентите вече размениха задочно реплики пред медиите:

Пламен Дойнов:

“Смелостта на Киров да застане срещу мен заслужава уважение. Шансовете на представителя на "Български писател" са точно толкова, колкото бяха шансовете на вестник "Български писател" да бъде по-интересен и по-четен от "Литературен вестник". Какво може да предложи моят съперник? Кух патос? Вярност към мухлясалите долапи на традицията? Изповедни вопли без капчица ирония? Необразована самонадеяност да се перчиш срещу постмодернизма, когато цял живот висиш на пост пред окапалите пера от Съюза на писателите и не си чул, че постмодернизмът отдавна е предмет на литературната история? Или какво? Защото знаем известния парадокс: колкото повече членове има в Съюза на писателите, толкова по-малко поети има в него. Аз идвам сам и ще предложа само едно: бавна, увличаща, иронична, силна поезия.

Пламен Киров:

В туземната нощ на родната словесност е достатъчно да си буден. Не че ще ти се разминат кошмарите, но поне ще съзнаваш холограмната им същност...

Книжници някакви книжно книжнеят книжната си книжовност. Знаят какво е поезия, но не я могат. Превръщат политическата зима в поетическа. И те питат какво е отечество, защото знаят само какво не е. А триумфът им започва с "Краят на...". Може и на поезията.

Хъсът им свършва там, където започва достойнството... Ако си падаш по кошмарите, можеш да продължиш. Но е по-добре да си буден.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK