Хроника на една споделена страст

Лоръл и Харди, Дали и Гала, Пиер и Жил, Кристо и Жан-Клод - все интересни и взаимнодопълващи се двойки, доказващи аксиомата, че творческата личност може да е уникална сама по себе си, но в подходяща комбинация прави чудеса. Българската следа в креативния списък е творческият тандем Нина Ковачева и Валентин Стефанов, които откриват в сряда внушителна тримесечна изложба в единствения на Балканите музей за съвременно изкуство в Букурещ. Видеоинсталациите на Нина и Вальо са "Отвъд видимото", "Фази на натрупване и отнемане в затворено пространство", "Чужденецът в нас", "Толкова близо, толкова далеч".

Четиридесет и шест годишните художници с международна слава, които съжителстват не само като артистично дуо, но и като семейство, живеят в Париж повече от 10 години. В дома им, разположен точно срещу прочутия център за съвременно изкуство "Помпиду", Нина и Вальо (допълнени от дъщеря и четирикрак член на семейството) посрещат с усмивка всеки български гост, който носи добри мисли, бутилка хубава ракия и приказни истории.

Не е много лесно човек да ги улучи в Париж - особено през последната година, те прекарват повече време в Китай, Нормандия и Румъния, отколкото в дома си. Казват, че се възхищават на добротата, благородството и респекта, с които са ги посрещнали в Шанхай, и са категорични, че бъдещето принадлежи на китайския пазар, който се развива с главоломна скорост. Романтични и ведри, Нина и Вальо са неуморими естети, които споделят от дълго време една и съща страст - изкуството да се живее.


Работите на Валентин Стефанов се характеризират с език, близък до минимализма. Нина Ковачева създава множество обекти, фотографии и инсталации. В работите си тя поставя въпроса за различните стереотипи и културни табута. През последните години двамата работят върху съвместни проекти най-вече в областта на видеото и видеоинсталациите.

Между многобройните награди в България и чужбина през 2002 г. авторите получават и наградата на ЮНЕСКО The 2002 UNESCO Prize for The Promotion of The Arts за видеоинсталацията In the Out, представена на Четвъртото биенале в Цетине, Монтенегро.

През последната година са правили изложби в музеите за съвременно изкуство в Шанхай, Белград и Скопие, в Музея на киното в Солун, както и във френски и немски галерии.

Последната изява на художниците в България е в Националната художествена галерия, София, където представиха видеоинсталацията "Фази на натрупване и отнемане в затворено пространство".

Повече информация за артистите и участието им в Националния музей за съвременно изкуство в Букурещ на: www.mnac.ro

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK