Четем отново големите романи

"Златният телец" на Илф и Петров и "Полет над кукувиче гнездо" на Кен Киси са от онези книги, които са задължителни. Това са книги, към които се връщаш, препрочиташ и истински искаш да притежаваш.

Доскоро подобни заглавия можеха да се открият единствено в антикварните книжарници или в библиотеките.

Новите издания на "Фама" обаче не са предназначени само за тези, които не обичат да се ровят в кашоните със стари книги, а и за онези, които държат на добрия превод. От значение е фактът, че този път в романите няма съкращения.


Отделно от това историите на великия комбинатор Остап Бендер и на дребния мошеник и комарджия Рандъл Патрик Макмърфи, са актуални и днес. Но докато в саркастичния роман на Иля Илф и Евгений Петров Остап Бендер мечтае за "сравнително честно отнемане на пари от гражданите", Макмърфи е по-голям идеалист, въпреки че симулира психично разтройство, за да избегне присъда в трудов лагер. "Златният телец" заедно с "Дванадесетте стола" се смятат за едни от най-веселите съветски романи. Сравнени по този начин, излиза, че "Полет над кукувиче гнездо" е по-тежка и по-бунтарска книга. Със силното си протестно звучене този пръв роман на Кен Киси го превръща в култова фигура за американската младеж от 60-те години на ХХ век.

Златният телец

Автор: И. Илф и Е. Петров

Издател: "Фама"

Брой страници: 384

Корица: мека

Полет над кукувиче гнездо

Автор: Кен Киси

Издател: "Фама"

Брой страници: 360

Корица: мека

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK