Старият Пловдив става "нов" след договор с ЮНЕСКО

Договорът за финансиране на реставрацията на къщите в архитектурния резерват “Старинен Пловдив” е вече факт. Той беше подписан от кмета на град Пловдив д-р Иван Чомаков и още във вторник отпътува за централата на ЮНЕСКО. До момента за избор на проектанти, проектиране и избор на изпълнители са усвоени 60 900 долара. С отчитането на средствата беше подписан и окончателният контракт с анекси за финансиране на отделните обекти по фази.706 824 долара ще бъдат разпределени за: комплекс "Баятова - Бакалова къща", който ще бъде реставриран основно. Най-тежко е положението с къща "Клианти" - също с основна реставрация. В момента се поставят укрепващо скеле и защитно покритие, което е финансирано от община Пловдив, за да се предотврати срутване на къщата през зимния период. За този красив архитектурен комплекс ще бъде изграден временен покрив. С по-малки ремонти са обектите: къща "Георгиади", къща "Недкович", къща "Стамболян", къща "Хиндлиян" и къща "Нишанян".Крайният срок за изпълнение на всички обекти е декември 2007 г. Средствата се очакват в началото на февруари, за да може да започнат ремонтите в началото на пролетта. Проектите са одобрени от НИПК. Избрани са и изпълнителите, съобщиха от общината - пет различни фирми поемат петте къщи.

Теодора Стойкова - директор на сдружение “Старинен Пловдив”, е особено доволна от финализирането на проекта и окончателното подписване на договора: “2005 е успешна година за Стария град. Беше разгледано досието на “Старинен Пловдив”, резерватът бе посетен от висши представители на ЮНЕСКО, а най-хубавата новина предстои. Разбрах, че областният управител Тодор Петков има нагласа да подкрепи идеята спорните имоти в Стария град да се стопанисват от общината. Така ще може най-после общината да има право да се грижи за архитектурните ценности на града” - каза Стойкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK