Лични истории за свободата

Художникът Пол Гоген е герой на Марио Варгас Льоса в "Раят зад другия ъгъл". Другият герой в романа е бабата на художника - Флора Тристан. На пръв поглед освен роднинската връзка те май нямат други общи неща. Докато Гоген бяга от цивилизацията, за да отиде да рисува голи островитянки на Таити, неговата баба е доста активна. Льоса пише за нея като за "писателка и реформаторка, дъщеря на светлината и сенките".

Тя се бори за равноправие на жените, фанатична феминистка е, пътува из Франция, устройва митинги и дори спори със самия Карл Маркс.

Въпреки че внукът й е настроен далеч по-миролюбиво, той също държи на свободата си.


"Възхищавам се много на свободата, вярвам, че свободата е абсолютно необходима, за да може един живот да се живее, за да развива един човек потенциала си, да избере живота, който иска да има", казва перуанският писател в едно интервю.

Льоса редува разказите за приключенията на Флора Тристан с историите за страстта към рисуването, отричането на условностите и опиянението от природата при Гоген.

Пише също и за любовните трепети и за отношението и на двамата към секса. Флора вижда в него инструмент на мъжкото господство, но за Гоген физическата близост е преди всичко извор на творческото вдъхновение и свобода. Общото между двамата герои е, че и двамата мечтаят за един по-съвършен свят. Оттук - и идеята за рая.

"Като деца в Арекипа играехме една игра, при която се подреждахме не в кръг, а в квадрат. За да се върне в играта, отлъченото момче питаше: "Тук ли е раят?" А отговорът гласеше: "Не, не е тук, а зад другия ъгъл." Тази детска игра по моему изразява търсенето на невъзможното. А какво е търсенето на невъзможното? Утопията", обяснява Льоса.

Той е един от популярните латиноамерикански автори. Носител е на много международни награди за литература и журналистика, почетен член е на редица университети. Роден е през 1936 г., учи във военно училище в Лима, изучава хуманитарни науки и право в университета, живее в Мадрид, където защитава докторат върху романските езици.

По-късно се установява в Париж, Лондон и Барселона. През 1974 г. се завръща в Лима.

Раят зад другия ъгъл

Автор: Марио Варгас Льоса

Издател: "Хермес"

Брой страници: 416

Корица: мекa

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK