Името на нотата

В момента галерия СИБАНК е единственото място, в което може да се усети автентичното настроение и атмосфера на Рождество. Заедно с Института за изкуствознание при БАН галерията представя любопитна изложба, която за първи път се организира в България: става дума за музикални ръкописи от периода IХ - ХІХ в.

Пригответе се да попаднете в един непроницаем свят. На пръв поглед ще ви се стори, че сте сред средновековни манускрипти с характерната им орнаментация и украса. Но ако се вгледате, няма да разпознаете нито една буква или знак. Тези необичайни знаци се наричат невми. Невмите са нещата, съществували преди нотите. С тях източноправославният човек обозначавал музикалните тонове и мелодии. Както е известно, чрез богослужебните песнопения той се опитвал да постигне съвършенството на ангелското пеене.

Представени са шест оригинални ръкописа от сбирката на Центъра за славяно-византийски проучвания “Иван Дуйчев” при СУ “Св. Климент Охридски” и от  архива на БАН, както и отделни принтове с увеличени техни страници, изписани с различни видове средновековна нотация.


Невмено писмо е представено в музикални ръкописи от различни периоди на Средновековието и от различни православни региони на Балканите и Русия. Някои от включените в изложбата ръкописи са новооткрити. На пергамент или хартия невмите разказват историята на православната песенност през вековете.

За още по-пълнокръвно изживяване през цялото време ще има музикален фон от православни песнопения на гръцки и славянски, както и грегорианика и на латински.

Струва си да видите и музикалния календар за 2006 г., който е част от изложбата и е с репродукции от ръкописите.

Изложбата “Музика, православие, ръкописи” ще продължи до края на годината.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK