"Майстора и Маргарита" на екран

Най-голямото събитие за Русия в края на годината беше излъчването на първата телевизионна версия на романа "Майстора и Маргарита" от Булгаков. Милиони руснаци се залепиха на телевизорите си, за да видят киноадаптацията на наричания от някои "Евангелието на Сатаната". Според говорител на канал "Русия", по който филмът е излъчен, 58 процента от руснаците над 18 години са гледали първия епизод на 19 декември след агресивна рекламна кампания.

"Майстора и Маргарита" е сред световните вечни романи и е една от най-известните литературни мистификации. Булгаков започва да пише романа през 1928 и го завършва на смъртния си одър през 1940. Десетилетия наред романът е забранен. По време на относителното разхлабване на режима по време на Никита Хрушчов, през 1966 излиза цензурирана версия в литературно списание.

Режисьор на филма е Владимир Бортко и това не е случайно. Преди години той направи приетата с голям успех киноадаптация на "Кучешко сърце".


Въодушевлението е продиктувано и от един друг факт: около този роман винаги са витаели мистерии, включително и това, че е прокълнат и не се поддава на екранизиране. За да разсее напрежението, режисьорът Бортко каза през АФП: "Няма никаква мистерия! Романът не е сниман досега по най-банални причини - в Съветския съюз пречеше идеологията, в Русия - липсата на пари."

Първата екранизация на романа е на полския режисьор Анджей Вайда, който през 1971 снима филма "Пилат и другите", но използва само библейските сцени на романа. Година по-късно излиза италианско-югославския филм "Майстора и Маргарита" на режисьора Александър Петрович, който обаче в голямата си част се превръща в антисъветска сатира.

Елем Климов прави опит да направи филм, като в проекта е било предвидено участие и на Холивуд, но плановете се развалят. През 1988 полякът Мачек Войтишко снима седемсериен филм за телевизията, който обаче минава без успех. Междувременно почти няма голям режисьор - Андрей Тарковски, Елдар Рязанов, Елем Климов - който да не се е опитвал да направи своя "Майстора и Маргарита" и по някакви причини да се е провалял.

Единственият оцелял проект е на Юрий Кара, но накрая започва дело между режисьора и продуцентите за авторските права на филма, а междувременно филмът "мистериозно изчезва", както пишат медиите, от бюрото на режисьора. По-късно бил открит в частна колекция.

През 70-те и 80-те има няколко чужди адаптации, но в началото на 90-те няколкото опита на руски режисьори завършват с пълен провал. Бортко признава, че имал големи проблеми с кастинга, и технически проблеми отложили премиерата на филма. Сериалът се състои от 10 серии и струва 4.2 милиона евро. Една трета от него е със специални ефекти.

За котарака Бехемот имало оферта от Холивуд за робот, който струва 3 милиона долара, но режисьорът предпочел комбинацията от истинска котка, актьор и механично устройство, което кара очите на котката да мигат. Но във форума на сайта на филма има и много скептични мнения: "След "Хари Потър" да гледам тази полугола жена, яхнала метлата, изглежда доста жалко." Филмът е сниман е в Москва Санкт Петербург, Крим, България и Израел.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK