Пианистът Людмил Ангелов: Гениалността на Моцарт не може е да се вмести в една календарна година

Пианистът Людмил Ангелов ще свири отново пред българска публика. На 31 януари в зала "България" той ще засвидетелства почитта си пред гения на Моцарт в концерт с участието на солистите от Музикалното училище "Л. Пипков" Владимир Петров - валдхорна, Ива Ябланска - цигулка, и Асен Танчев - пиано. Оркестъра на "Класик ФМ радио" ще ръководи диригентът Деян Павлов.

На 3 февруари в Плевен и на 4 февруари в София Людмил Ангелов ще изнесе солов рецитал с творби от Скрябин, Стравински, Шимановски и Шопен.

Дали съвременните артисти се съобразяват с изискванията на пазара и в класическата музика, се оказва въпрос на избор.


"Не ми остава нищо друго, освен да бъда верен на себе си. Оставям компромисите на тези, които могат да ги правят", заявява Людмил Ангелов, музикантът, прославил българската клавирна школа с множество награди от международни конкурси и престижни музикални форуми. Неговите записи за RСА, Gega new, France Classique и Pentatone разкриват богатото му въображение и артистична индивидуалност. А интерпретацията му на пълното "Рондо" и на вариациите от Шопен - албум, издаден от Gega new, се превърна в еталон в световния звукозапис и беше награден от Международния Шопенов институт във Варшава с Гран при за компактдиск с композиции на Шопен.

Изпълненията на Людмил Ангелов се излъчват от радиостанции в България, Франция, Испания, Полша, Унгария, Аржентина и Корея. Той живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

Людмил Ангелов е учил при Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалния пианист и педагог Константин Станкович. Лауреат на "Виртуози на клавирната музика" (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), "Фредерик Шопен" (Полша, 1985), Международен конкурс "Палм бийч" (САЩ, 1990) и "Световни майстори на пианото" (Монте Карло, 1994), Ангелов е популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонконг, Корея и Тайван. През сезона 1987/1988 Людмил Ангелов представя събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванайсет рецитала. За това уникално събитие той получава отличието "Млад музикант на годината" в България.

Солистичните изяви на Людмил Ангелов се допълват и от изпълнение на камерна музика. Сътрудничеството му с цигуларя Веско Ешкенази е твърде плодотворно след записа на компактдиск с творби от Гершуин. В годината, в която целият свят отбелязва 250-годишнината от рождението на Моцарт, дуото Ангелов - Ешкенази продължава интеграла със сонатите на Моцарт за пиано и цигулка. Гениалността на Моцарт не може е да се вмести в една календарна година, казва пианистът.

Сред предстоящите проекти на изпълнителя е участието му в няколко световни премиери на произведения от руския композитор Николай Капустин, които Ангелов ще изпълни през месец май. "Концертът на 31 януари с оркестъра на "Класик ФМ радио" и рециталната ми програма, която ще изсвиря на 3 февруари в Плевен и на четвърти в София, са много специални за мен, както е винаги, когато свиря пред българска публика", казва музикантът.

В рециталната си програма Людмил Ангелов ще изсвири собствена транскрипция на откъси от балета "Жар птица" на Стравински. Пианистът пише тази преработка през 1981-1982 г. по повод 10 години от смъртта на композитора (както някои колеги шеговито го наричат, "прадядото на хардрока"). "Сега рециталът ми е посветен на славянската музика, продължава Ангелов.

В първата част - с пиеси от двама ключови композитори от началото на ХХ век - Скрябин и Стравински, създали нови фундаментални течения в музиката, а във втората част - с музиката на двамата от най-големи композитори на Полша - Шимановски и Шопен - също с неоценим принос в историята на музиката. Фантазията от Шимановски е нова в моя репертоар. В програмите си винаги съм включвал творби, които ми харесват и ме вълнуват. Надявам се и този път публиката да сподели тези мои чувства."

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK