Непознатият Пучини

Изпълнител: Красимира Стоянова и Мария Принц


Стил: класика


Формат: MC/CD
Издател: "Гега Ню"


Mузикалната компания "Гега Ню" отново ни изненадва с едно стилно и интересно заглавие от своя каталог, което няма как да бъде подминато. Албум, който попада в категорията "само за ценители" и е предназначен за всички, които намират удоволствието от изкуството в по-сериозната музика. Заглавието се казва Sogno d'Or и съдържа песни от Джакомо Пучини. Зад всичко това седят Красимира Стоянова - сопран, и Мария Принц - пиано. Идеята за тази малко нестандартна колекция се заражда след съвместен рецитал на двете изпълнителки, в който те представят четири от тези камерни творби. Интересен и оригинален подход, като се има предвид, че те са изключително рядко изпълнявани. Резултатът е създаването на един песенен албум, събрал в 45-минутно CD музикални шедьоври, плод на гения на Пучини.


В началото да кажем и нещо за самите изпълнения. Творбите на Пучини са основно в оперния жанр, така че песните, включени в настоящото заглавие, сами по себе си ще изненадат всички почитатели на композитора. Те са много малко познати и стават обществено достояние едва през 1987 г., когато един от най-големите изследователи на творчеството на Пучини - Майкъл Кей, публикува "Непознатият Пучини". В изданието той е успял да намери манускрипти, скици, ранни ученически творби и първи редакции на опери на композитора. Именно тази рядка ценителска стойност прави албума Sogno d'Or още по-вълнуващо и интересно заглавие.


Определено можем да кажем, че песните нямат централно място в творчеството на Пучини, като голяма част от тях са написани случайно, по определен повод или по настояване на близки на композитора. Casa Mia например е композирана специално за издателя Едуардо Фонтеска за приложение към интервюто му с Пучини, публикувано в списание "Ла каса" през 1908 г. Преди това композиторът е написал Terra E Mare за новогодишния брой на списанието, а Canto d'Anime е написана по поръчка на шефа на италианската грамофонна компания. Особено интересен е фактът, че съществуват ярки тематични връзки между повечето песни и оперите на Пучини. Както споделя Майкъл Кей: песните са като ранни мисли за бъдещи опери. Така например прочутата ария на Де Грийо от операта "Манон Леско" е изградена върху Mentia l'Avviso - речитатив и ария за тенор и пиано. Мотиви от песента Avanti Urania! пък проличават в оперите "Мадам Бътерфлай" и "Тоска". Това са само някои от по-интересните истории зад част от изпълненията в Sogno d'Or.


Ето и един от поводите за създаването на настоящата колекция: "Когато открих песните му, бях пленена от бликащата от тях сърдечност и искреност, от струящата жизненост”, споделя певицата Красимира Стоянова. Самата тя има определени пристрастия към песенния жанр, а Пучини е един от любимите й композитори. В желанието си да представи на аудиторията целия диапазон от песенното творчество на Пучини тя изпълнява дори арията за тенор Mentia l'Avviso, а песента A Te, предназначена за баритон, е транспортирана специално за нейния глас. Изпълнението Salve Regina може да бъде чуто в два варианта - с акомпанимент на орган, както е оригиналната версия (това е нещо като бонус за слушателите от страна на двете дами), така и в акомпанимент на пиано, вписващ се по-добре в цялата звукова картина на проекта.


Да кажем и няколко думи за музикалния бекграунд на двете изпълнителки. Красимира Стоянова е солистка на Виенската Щатсопера от 1999 г. В България учи цигулка, но по време на обучението си в Националната академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив започва да учи и пеене. Дебютът й е на сцената на Националната опера, София. За кратко време постига забележителни международни успехи - гастроли в "Карнеги Хол" в Ню Йорк, "Роял Алберт Хол" и "Ковънт Гардън" в Лондон, Националната опера - Вашингтон, "Метрополитен опера" и др. Мария Принц също е изпълнителка с богата международна концертна дейност. Родена и израснала в семейството на българския композитор Константин Илиев, тя завършва висшето училище за музика "Ханс Айслер” в Берлин, специализира във Виена при Йорг Демус и в Париж при Ивон Лефебюр. Гастролира по сцените на Австрия, Германия, Япония, Швейцария, Италия, Белгия, САЩ, България и др. Настоящият албум Sogno d'Or е записан в периода 29 август - 1 септември 2005 г. в столичната зала "България".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK