Една испанска изложба

Изложбата "Сантяго: крайна цел", която започва от понеделник вновооткрития испански културно-образователен център "Сервантес",показва силата и значението на Сантяго де Компостела за културнатаидентичност на Испания и Европа. Градът е бил безспорен референтенцентър в Европа в продължение на векове и винаги е привличал творците.Една от интересните особености на Сантяго, запечатани на фотографиитеот изложбата, е наслагването на стара и съвременна архитектура иоформянето на уникална градска среда. Експозицията представя натрупанияматериал от произведения-гледни точки към града на съвременни творци,които Галисийският център за съвременно изкуство (ГЦСИ) започва дасъбира още от създаването му през 1993. През годините на авторите сапредложени специфични градски пространства, които да доразвиват съссвоите произведения. Така творците биват изкушавани да обвържатработата си с испанската  култура, традиции, реалност илигеография.


"Крайна цел: Сантяго" е един възможен разказ за града,който кипи и се променя непрекъснато, а обитаващите го през различниепохи творци  непрестанно трансформират вижданията заисторическото наследство на своя град. Това е един разказ, изграденвърху моментни снимки, филтрират през произведенията на артисти сразличен произход, пребивали по различно време в Сантяго. Роман Зигнер,Жорж Рус, Гюнтер Фьорг, Роланд Фишер, Ларс Архениус, Габриеле Зандер,Монсерат Сото са само една малка част от имената, които през последните13 години изследват наследството на Компостела от своята непредубеденагледна точка на чужденци. Другият възможен поглед към града е наместните галисийски автори.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK