Не-вероятната изложба на Елена Панайотова

Не-вероятната изложба на Елена Панайотова

© ДневникКакво би се получило, ако съберем на едно място всичките си снимки от лични документи с цялата им комична сериозност и чувство за безпристрастност? Отговор ни дава художничката Елена Панайотова, която е събрала всичките си паспортни снимки в изложбата "Частична хронология на (само-) личността" в Националната художествена галерия. Художничката изследва превръщането на баналното в истинско и говорещо изкуство. Тя се интересува какво остава от човека, когато образът му бъде употребен за бюрократични цели, каквито изпълняват паспортите, личните карти, картите за градския транспорт, за влак и куп други документи, които трябва да потвърждават нашата самоличност пред отдавна изгубили собствена индентичност чиновници. Дали личността не изчезва, когато пред нея бъде поставена приставката само-.


Елена Панайотова открива, че сериозността на паспортната фотография също може да бъде "развалена". Тогава през процепите нахлуват едва доловими усмивки, влюбен поглед или мрачни състояния, които сме донесли с нас във фотоателието, докато сме се снимали. Художничката поставя зрителя в положението на Амели Пулен - да започне да гадае за невероятния живот на неизвестния герой от серията паспортни снимки. Целта на невзрачните малки фотографии е да развинтят въображението ни. Изложбата за само-личността на Елена Панайотова не е първият опит на авторката да пренесе делничната предметност на документа на територията на гранични художествени практики като инсталацията. Преди години тя подреди цикъл литографии, базирани на личната й кореспонденция - различни писма и пратки, адресирани до нея. Сега е дошъл редът на личните документи.


Изложбата на Елена Панайотова “ Частична хронология на (само-) личността" се открива на 22 февруари в НХГ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK