Мариус и любовта

Втората премиера за сезона след "Женско царство" на актьора и режисьора Мариус Куркински е в Народния театър "Иван Вазов". След поредицата представления, с които режисьорът събуди интереса на публиката към българските драматурзи като Ст. Л. Костов и Страшимиров, той се обърна отново към проверената класика. "Лекар по неволя" на Молиер е написана и поставена за пръв път в Париж през 1666 г.


Смятана от самия автор просто за фарс, тя обаче предизвиква огромен успех сред публиката. Често тази комедия е наричана и фарс балет. Съдържанието повтаря популярен за времето анекдот, в който една жена, често бита от мъжа си, решава чрез хитрост да му върне боя, като казва, че мъжът й Сганарел е лекар, но не лекува, ако не го набият преди това.


Гравитираща тема в актьорските и режисьорски продукти на Мариус Куркински е любовта. Не случайно и в този на пръв поглед обикновен фарс Куркински отново припознава своята тема. Така Сганарел от невежата и простака се превръща в носителя на промените, на хуманното, ако щете, защото "Той е принуден да се представи за лекар в едно друго общество, принуден е да извърши пътешествие в себе си, принуден е да помогне на двама влюбени... принуден е да успее. Най-незнаещият ще се научи, най-забравеният ще тръгне на път, най-самотният ще създаде любов за другите..." - споделя режисьорът.
"Когато се срещаш с Молиер, си принуден да откриваш истината за своя театър" - казва Мариус Куркински. Тази комедия-фарс е запълнена с романтическото светоусещане за разпадане на средата и света около нас, но чрез гротеската, сатирата, хиперболата. "Искам да я подплатя с болка от съвременния човек, с чувствителност от съврменността. Може би за любовта, за страстта и за нейното непостигане, но и все пак за света, в който си поставен."


В спектакъла отново ще се радваме на сценографията и костюмите на Петя Стойкова, музикално оформление - Мариус Куркински, превод и драматург - Светлана Панчева. Изпълнители: Иван Юруков (Сганарел), Мария Сапунджиева (Мартина и Жаклин), Пламен Пеев (Валер), Теодор Елмазов (Люка), Красимир Доков (Жеронт), Люсинда (Теодора Иванова), Леандър (Тихомир Благоев).

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK