По въпроса за магданоСа

С идването на пролетта идва и пролетната умора. Един от зарзаватите снай-богато съдържание на желязо, калций, калий и витамин С емагданозът.Той съдържа и необичайно много хранителни вещества.Магданозът има богат и разнообразен химически състав. Листата мусъдържат етерично масло с характерен мирис и приятен вкус. Той тонизираорганизма, затова е идеално средство срещу пролетна умора. Споредпоследните изследвания редовната консумация на подправката води дори допремахването на лошия дъх в устата.


Магданозът е най-употребяванатаподправка в балканската кухня, ползва се и като отделно ястие (паниранмагданоз, магданозени кюфтета и пр.) Българската народна медицинапрепоръчва магданоза като средство за увеличаване на апетита и балсамза стомаха. Полезен е при задържане на течности в организма. Сокът отмагданоз, приложен външно, подпомага отстраняването на пигментни петнапо кожата на лицето и ръцете. Поради богатството си на етерични маслатази подправка да се употребява умерено при нефрити и заболявания начерния дроб и жлъчните пътища. Магданозът е най-полезен в прясносъстояние. Изключително тонизираща е салатата, направена от 10 г ситнонарязан магданоз, смесена с 1 чаена лъжичка зехтин и ситно нарязанидомат и краставица.


Най често използваната в европейската кухнязелена подправка се среща в две разновидности - къдрав и гладъкмагданоз. Гладкият има малко по-силен аромат, а къдравият се използваповече за украса.


Гърците и римляните също познавали и високооценявали тревистата подправка. Според Херодот още през VI в. пр.н.е.нейните къдрави листа украсявали трапезата на персийските царе.Теофраст описва нейните разновидности. В Рим дълго време я предлагаликато десерт.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK