София вече има театрален фестивал

Режисьор на церемонията по връчването на "Икар" е отново Съни Сънински, въпреки че се спрягаше името на Александър Морфов

Аз съм агресивен, избухлив, но и пробивен" - така се описва днешният председател на САБ Христо Мутафчиев

© Юлия Лазарова

Аз съм агресивен, избухлив, но и пробивен" - така се описва днешният председател на САБ Христо МутафчиевНовият театрален софийски фестивал започна в понеделник и ще продължи до 27 март в рамките на ежегодно провеждания театрален празник на Съюза на артистите в България. Ръководството на съюза, председателят на гилдията на артистите Валентин Танев и председателят на гилдията на театроведите Николай Йорданов са основните инициатори на театралния форум, на който софийската публика най-накрая ще има възможността да проследи всички номинирани провинциални представления. През 2005 г. актьорът Христо Мутафчиев спечели председателското място на Съюза на артистите при тайно гласуване в конкуренция с неговия колега Веселин Ранков. Тогава той акцентира именно на намерението си да съживи и превърне празника в по-престижен. Освен създаването на софийски фестивал новото ръководство организира и две съпътстващи събития : научна конференция на катедра "Театрознание" на НАТФИЗ с тема "Българско драматургично наследство: нови прочити" на 20 и 21 март и ден след наградите - на 28 март, "Дискусия за състоянието на българския театър днес - постижения, тенденции и проблеми" в клуб "Максим". И двете програми са със свободен достъп.


Промени има и в начина на оценяване на спектаклите, като се въвеждат две комисии. Основната е от изтъкнати театроведи - Светла Бенева, Наташа Колевска, Красимира Василева и проф. Снежина Панова, които имат задачата да изберат номинираните спектакли, актьори и призове в различните 15 категории. Втората комисия е тайна, която се състои от 6 членове от различни професии, свързани с театъра - режисьор, сценограф, актьор, музикант и т.н., които ще направят своите предпочитания от вече номинираните. Целта на тяхната анонимност е да не се упражнява натиск върху техния избор, който ще бъде направен сутринта на 27 март, часове преди официалната церемония. На тържествената вечер ще се разбере и номинацията за най-добро представление, която до последно ще е неизвестна.


Режисьор на официалната церемония е отново Съни Сънински, въпреки че дълго време се спрягаше името на Александър Морфов. Голямата изненада според ръководството на САБ ще е концертът на рок групата БТР след раздаването на наградите. Христо Мутафчиев е стар фен на бандата, като е участвал в няколко техни клипа преди години.


Наградите на САБ се учредяват през 1974 г., а самият съюз е основан през 1921 г. От 2002 г. наградите, връчвани от САБ, се наричат "Икар", а изработването на статуетката тази година е възложено на Димитър Бакърджиев. През 1989 г. председател става Стефан Илиев, който беше сменен чак през 2005 г. от Христо Мутафчиев. В предишните години председатели са били Цветана Манева, която получи приза на САБ за цялостно творчество през 2004 г., Ванча Дойчева и други. "Аз съм агресивен, избухлив, но и пробивен" - така се описва днешният председател на САБ Христо Мутафчиев, който е бил често в номинациите на съюза. Последната, спечелена през 2005 г., е за главна мъжка роля в "Големанов" на Мариус Куркински, а през 2001 г. печели специална награда за театрален актьор, изиграл най-много роли през изминалия сезон. В последните години често можеха да се срещнат "интересни" наименования на номинации. През 2003 г. сегашния министър на културата Стефан Данаилов беше номиниран за сценично и екранно присъствие и за ролята му в духовния живот на България. Така през миналата година имаше награди за шоумен и за рекламен герой, които тази година отсъстват. Явно все още това театрално събитие е в търсене на своя облик, но новото ръководство в лицето на Христо Мутафчиев има амбиции да го превърне в значимо софийско културно събитие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK