Класическа изненада

Васко Василев води в София любимия цигулар на Педро Алмодовар

Роденият в Бейрут Ара Маликян е концерт-майстор на Кралската опера в Мадрид.

© Архив

Роденият в Бейрут Ара Маликян е концерт-майстор на Кралската опера в Мадрид.След миналогодишния концерт на Гидон Кремер в Русе и съвсем скорошното гостуване на Максим Венгеров в София българските ценители на класическата музика ще бъдат зарадвани с още 18 големи имена на световната музикална сцена, сред които и основният цигулар на испанския режисьор Педро Алмодовар - ливанецът с испански паспорт и арменска жилка Ара Маликян.


В основата на сладките музикални изненади в седмицата преди Великден е българският виртуоз на цигулката Васко Василев. В качеството си на най-младия концерт-майстор на Оркестъра на "Ковънт гардън", той ще доведе за пръв път накуп у нас някои от най-добрите класически музиканти от Оркестъра на Кралската опера в Лондон.


Програмата, която солистите са подбрали за концерта в София, е вдъхновена от идеята за визуализиране на съвременната класика предимно чрез филмовата музика. Солистите на "Ковънт гардън" са част от Оркестъра на Кралската опера в Лондон, който се сформира през 1946 г. и оттогава насам си спечелва славата на един от елитните и професионални оркестри за класическа и оперна музика в света, работещи с най-големите имена сред диригентите. Имената на някои от музикантите, които ще свирят в София, са познати на българските меломани от соловите им концертни изяви - например Сергей Ледвитин и Антон Холоденко. Васко Василев е поканил своите близки приятели - виртуозният тромпетист Висенте Кампос и японският цигулар, живеещ в Берлин, Масаши Ишида. Кулминацията на великденския концерт ще е съвместната изява на Ара Маликян и Васко Василев. Изключително натоварената програма на двамата концерт-майстори не позволява физическа среща за репетиции преди концерта в зала 1 на НДК на 16 април. Затова двамата са се договорили за онлайн репетиции всеки ден по 2 часа.
През последните години Ара Маликян се превърна в истински феномен не само в Испания, но и в цяла Европа. В момента той е концерт-майстор на Кралската опера в Мадрид, но още помни първите трудни дни в Хановер, където попада само на 15 години съвсем сам, без родителите си, в един доста академичен свят с известни учители и непознати музикални традиции. Когато в началото пристига в Германия след тежката ситуация в Ливан, Ара се надява единствено да работи там като цигулар независимо къде. Но съвсем скоро получава стипендия от германското правителство и започва да изучава сериозно музика. Записвал е освен за Алмодовар и за култовата испанска група "Чамбао". Записите му за "Уорнър" с композитори, стоящи доста далеч от популярните вкусове, бяха радушно посрещнати от критиците и утвърдени чрез отличните продажби - нещо необичайно за класическата музика. Продал е 80 хиляди копия от концерта си на "Четирите годишни времена" на Вивалди. Популярен е и с изпълнението на сонатите на Шуман. Сред по-нестандартните му изяви, с които влиза в противоречие с установените норми в света на класическата музика, е концертът му с фламенко китариста Хосе Луис Монтен. Модел за подражание от съвременните цигулари е Гидон Кремер.


Ара Маликян е роден в Бейрут, но е напуснал родния си град преди двайсет години и е живял по малко навсякъде, преди да се установи окончателно в Испания. Предишният му адрес - Лондон, се оказал твърде мрачен за средиземноморската му чувствителност, която държи на колкото се може повече слънце дневно. Бащата на Ара е бил цигулар любител, защото в Ливан по онова време е било невъзможно да се живее от професионално изпълнение на цигулка. Позитивният елемент в образованието му се оказва именно началният период в Ливан, когато Ара често свири заедно с баща си неща от местната музикална традиция, а не класически произведения. И до днес Ара предпочита по-скоро да "свири", отколкото да "репетира" в академичния смисъл на думата. Така запазва жив инстинкта си към цигулката, а това, че е слушал доста различен вид музика, му помага да интегрира арменски и други фолкмотиви в класическите си изпълнения.


Сред композиторите, чиито творби ще прозвучат в зала 1 на НДК, са Антонио Вивалди, Шостакович, Пабло Сарасате, Моцарт и Шопен. Специално за българската публика ще прозвучи известната тема от руския игрален филм „Виелица” в изпълнение на украинеца Андрий Витович - лидер на секция виоли в Оркестъра на Кралската опера. Билетите за концерта са в продажба от края на миналата седмица на касите на НДК. За най-големите ценители на класическата музика е организирана специална ВИП ложа. Избралите да попаднат в нея ще получат за пръв път към билета си освен чаша вино и автограф от Васко Василев и DVD запис на концерта, който ще бъде издаден в лимитиран тираж.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK