Дъщерята на професора

Дъщерята на професора


Пиесата "Доказателството" на Дейвид Обърн е представена за пръв път в нюйоркския театър "Манхатън клъб" през май 2000, а на 24 октомври същата година с нея открива сезона бродуейският храм на Мелпомена "Уолтър Кер". На следващата година драмата бива отличена с авторитетната награда "Пулицър", а нейната постановка, режисурата на Даниел Съливан и изпълнението на Мери Луис Паркър в главната женска роля (тази на Катрин) грабват "Тони" (театралния "Оскар"). Пиесата тръгва и по световните сцени - в лондонския "Ист енд" образът на Катрин е претворен от американката Гуинет Полтроу (носителка на "Оскар" с филма "Влюбеният Шекспир").По време на театралните представления сред многобройната публика могат да се мернат лицата и на десетки кинаджии, които не крият мерака си да екранизират "Доказателството". Самият Обърн, роден през 1970 в Чикаго, мечтае за подобна развръзка. Навярно затова той бързо намира общ език с продуцентите Джон Харт и Джеф Шарп, чиито имена декорират наименованието на компанията Hart Sharp Entertainment. След срещата между тримата на сцената излиза Джон Мадън, чийто най-популярен филм е "Влюбеният Шекспир" (1998), донесъл му режисьорска номинация за "Оскар". Тъкмо англичанинът изнася на гърба си тежката продукция до премиерата на 16 септември 2005.
Филмът "Доказателството" разказва историята на един баща и неговата дъщеря. Професор Робърт Люелин (Антъни Хопкинс) е гениален някога, ала сега позакъсал с душевното здраве математик (някои критици виждат в образа отражение на неговия талантлив създател Дейвид Обърн). Навярно затова дъщеря му Катрин (Гуинет Полтроу) започва да си играе с числата, преди още да се е научила да чете и пише. За съжаление тя е принудена да прекъсне следването си в университета, за да поеме грижите за своя родител. Така минават няколко години и един ден Катрин осъзнава, че се е превърнала в 28-годишна неврастеничка, която всяка глупост може да извади от релси. Младата жена все по-често започва да си задава въпроса дали заедно с математическите способности на баща си не е наследила и неговото безумие.


Отговорът скоро потъва в гроба ведно със стария Люелин. Тогава в живота на Катрин нахлуват нейната коварна сестра Клер (Хоуп Дейвис) и Хал (Джейк Гайлънхал) - ученик на професора, преподавател по математика в университета, който недвусмислено се домогва към записките на своя учител. Макар и разработени от Робърт, когато той вече е в състояние на умствена помраченост, те помагат на Катрин да поеме по пътя към просветлението, към достигането на мечтаното от баща й "доказателство"...


Това е "Доказателството" - драма за вървежа. За краченето не толкова по пътя на познанието (което, знаем, носи само печал), колкото по друма на самопознанието (което, също знаем, носи още повече печал). Филм, превърнал се в поредното доказателство, че вселената, която лекомислено наричаме людска душа, е не по-малко безбрежна от истинската вселена, в която сме принудени да вървим... Напред и нагоре. Докато ни стигнат силите!


Освен храна за философски размисли "Доказателството" предлага актьорски изпълнения от изключително висока класа. Според скромното ми мнение това е филмът на Гуинет Полтроу. Макар и Антъни Хопкинс да играе повече от прилично, неговото превъплъщение не надхвърля досегашните му върхови постижения. Въпреки това ролята е поредното доказателство за таланта на актьора. Неговият Робърт е властен, магнетичен, благороден... Ще припомня, че Хопкинс има "Оскар" за главната си роля в "Мълчанието на агнетата" (1991) на Джонатан Деми и номинации за "Остатъци от деня" (1993) на Джеймс Айвъри, "Никсън" (1995) на Оливър Стоун и "Амистад" (1997) на Стивън Спилбърг.


текст под снимка:Гуинет Полтроу и Антъни Хопкинс доказват по безспорен начин актьорския си талантMIRAMAX Films

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK