Кулинарни уроци за продуценти и управляващиАко се съди по данни на ВВС, в момента сред телевизионните импредавания с най-висок рейтинг е едно кулинарно състезание, което щетрае два месеца. Какви са поуките от него?


По принцип още от своето начало, което е било през 60-те,кулинарните телевизионни програми се оказаха печеливша формула въввсякакъв смисъл. Едни научават, други печелят. Днес конкуренцията междутях е жестока и тя зависи както от формата на програмата, така и отнивото и чара на самите готвачи. Тъкмо благодарение на телевизията сепояви ефектът на превръщането им в т.нар. звезди.


А в този случай и замисълът, и участниците се оказват голямо попадение.
Четиринадесет топ готвачи в момента се надпреварват всъстезание, наречено Великото британско меню. То трябва да ечетиристепенно и да се състои от ордьовър, рибно ястие, основно ястие идесерт. Състезанието започна в началото на април и ще продължи осемседмици. Води се под формата на риалити шоу от понеделник до петък.Участниците са по двама топ готвачи, които представят един от седемтерайона на страната. Всяка седмица те се изправят един срещу друг и вкрая й жури от трима души обявява по-добрия. Но големият победител щебъде избран с вота на зрителите. Какво получава той? Нищо материално,но ще има честта да бъде обявен за


създател на "съвършеното" меню


достойно за кралско небце. То ще бъде поднесено на вечерята наофициалния рожден ден на кралица Елизабет II, който се празнува на 17юни.Реакциите, разбира се, изобщо не са еднозначни. Някои намиратшоуто за мудно, други - готвачите за арогантни, трети се питат каквоизобщо трябва да ги интересува какво ще ядат кралицата и гостите й. Ивсе пак рейтингът е факт. Вероятно "хватката", която въпреки всичкоподклажда зрителския интерес и страсти, е предизвиканият местеннационализъм. Готвачите представят най-доброто като продукти и рецептиот своя район и в момента интригата се върти най-вече около това


от коя част на кралствотоще дойде най-доброто меню. Напрежението и очакването са налице,разрешението им ще дойде в съвсем обозримо бъдеще, да не говорим, че вкулинарния сюжет е хваната зрителската аудитория в цялата страна. Доринай-незаинтересуваните ще хвърлят по едно око на развитието му.


Но какво отношение има все пак това към нас?


Струва ми се, че тук има един урок по изобретателност и единурок по стил. Единият идва от продуцентите на програмата, другият - отсамата кралица. Форматите на кулинарните предавания, в които готвачпредставя и готви пред камерата някакви ястия, въпреки че ще си пребъдекато класика в жанра, в известна степен е изчерпан. Харизмата, ако внай-добрия случай я има, също омръзва, а стилът на готвене - ощеповече. "Телевизионните" готвачи търсят всякакви начини за промяна вамплоато си: пътуват и представят на място местни специалитети,организират състезания, канят "звезди" да им готвят или се заемат собществено полезни каузи, докато в същото време продуцентите се впускатвъв всякакви нови формули на кулинарните си предавания. В случаяпродуцентската изобретателност е уцелила право в целта. В този смисълне е зле да се знае за тази програма у нас, където кулинарни предаванияима, правят се с усърдие и ентусиазъм, но все пак това си оставанеразорана телевизионна територия.


Урокът по стил


идва от самата кралица. Съгласявайки се да участва в подобноначинание, посланието на кралицата е само едно: нека моите поданицитерешат какво да има на масата ми. В подобна формула се съдържа колкотодемократичност, толкова и царственост.


Английският монарх отдавна повдигна завесата на това, коетовинаги е събуждало огромно любопитство - кралската трапеза. На обяда заистинския си рожден ден тя покани 70 жени и 29 мъже - родени на нейнатадата и година от цяла Великобритания, избрани чрез лотария. Менюто бешеобявено предварително и не беше никаква тайна: Filet de BoeufBordelaise, Pommes Fondantes и Tian de Legumes et Fines Herbes и десертMille-feuille au Citron. Изписани на френски, всички ястия придобиватстряскащо достолепен вид, но всъщност става дума за най-баналноанглийско меню: ростбиф, картофено пюре, задушени зеленчуци и лимоновпай. И тук става дума за демокрация със стил, а не за безвкусенпопулизъм.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на the_european
    the_european
    Рейтинг: 519

    Наистина има уроци, и даже повече от два. Третия урок е от готвачите. Те показват как един специалист продава компетентността си в старата капиталистическа Европа, като се опитва да вземе максималната цена за себе си, дори и ако за целта трябва да се прави на палячо пред цял един народ. Омаяния от постсоциалистическата романтика нашенец много често не осъзнава къде точно се намира, и че живота е една безкрайна борба, в която той трябва да вземе решително участие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK