Нов конкурс за фентъзи архитектурата

Състезанието е по идея на български архитект и ще бъде в интернет

"Новото хилядолетие се нуждае от шок, от сътресение на мозъците и душите в света на архитектурата. Затова предложих на Международната академия по архитектура да направим конкурс за откачените идеи и всички 21 академици приеха", каза председателят на академията арх. Георги Стоилов при закриването на единадесетото световно триенале "Интерарх 2006". Така се роди нов конкурс "Авангард арх" за фентъзи архитектурата, предизвикваща разнополюсни


Новият конкурс ще се провежда в интернет, като ще се журира в края на годината. Очакванията са той да бъде работната лаборатория за новите пространства и форми за развитието на океаните, арктическите зони и космическите структури. Председател на комисията на конкурса ще е Франк Гери от САЩ, Сантяго Калатрава от Испания, Кионори Кикотаке от Япония, Манфред и Николети от Италия и авторът на идеята акад. Стоилов. Всички проекти ще постъпват в страницата на Международната академия по архитектура. Наградите са три - голямата "Гран при" е 30 хил. долара, а двете поддържащи са по 10 хил. долара.


Иначе трите големи награди на "Интерарх 2006" свързаха поколенията в архитектурата. "Гран при" на триеналето, което е под патронажа на ЮНЕСКО, беше присъдено на арх. Жеко Тилев и колектив за реставрацията на тракийския град "Севтополис", който в понеделник се намира на дъното на язовир "Копринка", разположен на 7 км от Казанлък.
Другата голяма награда на министерството на културата отиде за вкопана в скала над Средиземно море църква. Проектът, който все още не е реализиран, е на малтийския архитект Ричард Ингланд. Параклисът е вкопан в отвесна скала, с височина около 100 м над морето. С вертикални лифтове се навлиза надолу на около 150 м в пещера във формата на квадрат, чийто прозорец гледа към морето. Външната дограма е с формата на кръст.


Третата голяма награда на френското министерство на културата беше също за духовен проект на арх. Франк Амутен. Той е автор на все още непостроена католическа църква в модерния "Дефанс". Проектът следва образците в световната архитектура на Корбюзие и Марио Бота. Новите католически черкви не са подвластни на строгия канон, както е при източното православие, а впечатляват с разчупените си и нетрадиционни форми. Общо всички наградени конкурсни работи са 25. Участниците бяха над 120 архитекти от 16 страни, а домакин беше Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK