"Ния Пушкарова - между снимките и арт-феста "Водна кула"*

Снимката в статията също е променена по искане на Ния Пушкарова и е заменена с тази, изпратена от нея

© Ния Пушкарова

Снимката в статията също е променена по искане на Ния Пушкарова и е заменена с тази, изпратена от неяЗаглавието на статията е променено на 23 ноември 2011г. по настояване на Ния Пушкарова. Също по нейно искане изразът "самотни майки" навсякъде е заменен с "родители, отглеждащи сами децата си".


Най-важното за художничката Ния Пушкарова е, че има интересни идеи и е твърдо решена да се бори за тях. Подробностите са, че се е въоръжила с подходящите оръжия - председател е на сдружение за креативни хора - ime, има фотографско сърце и съвсем между другото е завършила "Изящни изкуства" в Англия. Ния е правила фотоизложба в българското посолство в Лондон, снимала е за списание "Егоист".


Който се интересува, да посети сайта й - www.niapush.dankin.net или http://ime.sonance.net". Ния съвсем сама решава да се завърне от Англия през 1996 и да отглежда не по-малко креативния си син в България. Това не е отстъпление, както биха си помислили някои хора.
"В общи линии в момента съм one-man army", казва Ния. В момента тя работи по два проекта просто защото един не й стига. Първият се нарича


base dating


("което освен база данни означава и база за срещи", уточнява Ния). "Проектът се организира от нашето сдружение ime и няколко приятелки от Англия и Швейцария, които се оказа, че са в контакт с жени, които си гледат сами децата. Замисляме и дигитални уъркшопове за всякакви хора, които искат да се почувстват на мястото на родители, отглеждащи сами децата си." Но това са само общите рамки на проекта, който иначе е изграден от много различни фрагменти.


Приносът на Ния е фотографска изложба "Копнеж по нежност", която ще бъде представена самостоятелно първо в галерия "Ирида" от 7 юли, а през октомври - в баня Старинна, Пловдив, заедно с пърформанс, теоретична част и уъркшопове. А какво представляват фотографиите. "През форума BG мама се свързах със страшно много жени от цялата страна и те се съгласиха да ги снимам за проекта.


В проекта ще се включат и две англичанки, мои приятелки. Проектът обещава да стане много мащабен. Засега са готови само снимките от София. Едва насмогвам, а предстои да обикалям цялата страна. Ще трябва да удължа дедлайна за снимките, тъй като списъкът от записали се набъбва непрекъснато." Ния успява да убеди родителите, освен да бъдат снимани, да помогнат, кой с каквото може, най-вече има нужда от помощ с PR и по финансовата част от организацията. Въобще проектът е отворен към всички, които искат да се включат. "Аз съм художник и фотограф и това е, което аз мога да направя. Смятам фотографиите да не са социално плачевни, а дизайнерски. Освен фотоизложба Ния ще организира


уроци по рисуване за майки


и техните деца. Дори смятам тези уроци да са целогодишни и да не са само за родители, отглеждащи сами децата си. Основното, което иска една майка с дете, е да не й лепват клишето социално слаба. Тя обикновено е личност с интереси, която желае да получи шанс да се развие в професията си. Затова държа да се заплати трудът на всеки, който участва в проекта." Така се навързва една мрежа от най-различни аспекти и хора, всеки от които създава това, което може. "Аз съм майка, но освен да гледам детето си, опитвам да се реализирам и като художник", казва Пушкарова. "Това не е просто една изложба за родители, отглеждащи сами децата си. Когато започнах да ги снимам, осъзнах, че водещата нишка в изложбата ще е изключителната красота и извисеност на тези жени и техните деца." Плановете на Ния са фотографиите да влязат в "малък, но затова пък пипнат дизайнерски каталог". Той ще се продава, а събраните средства ще отидат за нуждаещите се самотни майки.


"С този проект аз претендирам за креативно разрешаване на проблемите на родителите, отглеждащи сами децата си. Изложбата ми не цели да представи родителите, които сами отглеждат децата си, като някакви нещастни хора, които са достойни единствено за съжаление, а напротив - като щастливи и успели в живота и кариерата си. И най-важното - те не са самотни, връзката между тях и децата им е доста по-силна, отколкото в нормалните семейства. В началото името трябваше да е самотни майки, после се превърна в майки, които отглеждат децата си, и накрая се спряхме на родители, които отглеждат сами децата си - защото се включиха и самотни татковци."


В изложбата е акцентирано и върху креативността на децата. "Тук ще има специална изненада, тъй като в живописните ме занимания участва и синът ми."


Другият проект, който ще се разгърне тази седмица, се нарича "Водна кула 2006" и е гражданска инициатива. "Събираме се при изоставената, запусната и много красива сграда на Водната кула в "Лозенец", почистваме и после си правим парти. Кулата прилича на излязла от приказка, сякаш


принцесата е затворена горе


имаше същата кула в "Братя Грим" на Тери Гилиъм". "Това е едно прекрасно място, което е абсолютно занемарено, но предизвиква големи апетити - водят се дела кой да го вземе", казва Ния. Акцията ще включва и градинари от "Озеленяване". Следва купон със същите DJ- и VJ, с които Ния работи и по други проекти - англичаните - Никола и Кели Лъмли. "Става въпрос за чисти взаимоотношения, за чисто съзнание, чиста околна среда." Един от спонсорите е Клиника за зависими, тъй като мотото индиректно означава и това, за което те се борят.


В заключение научавам от Ния, че Водната кула е идеална за представяне на изкуство и партита. Интересното в случая, че точно както в приказките, тя е заключена със сто ключа. "Аз успях да надникнах за малко вътре и направо останах изумена - има вита стълба и всеки етаж е посветен на една от посоките на света. Кулата съвсем не е случайна, проектирал я е един австрийски архитект."


Всички желаещи да се включат в почистването са поканени на бул. "Джеймс Баучер" в квартал "Лозенец" на 30 юни. А електронното парти ще бъде на 1 юли от 18 до 22 часа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK