Беглик таш - българският Стоунхендж

Беглик таш - българският Стоунхендж


Каква е връзката между тракийското светилище край Приморско Беглик таш и загадъчната обсерватория край Лондон Стоунхендж? Какво е било предназначението на тези мистични обекти? Как и с какво са изсечени и поставени на тези места гигантските каменни късове? Каква е връзката на нестинарите и друидите? Какви са символите на техните ритуали? Какви са космическите послания на древните цивилизации?Преди три години близо до бившата правителствена резиденция "Перла" край Приморско, археолози откриха древно тракийско светилище, което бързо си спечели прозвището българският Стоунхендж.
Сред склоновете на Маслен нос е разположен кръг от огромни камъни. Преминаващите през тях в определени периоди от годината слънчеви лъчи образуват своеобразен календар. Счита се, че той е съграден през XIV век пр.Хр.


Учените дълго ще умуват над предназначението на това място. Те твърдят, че то е най-ранното открито досега тракийско мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и по черноморското крайбрежие. Едни го свързват с култа към Слънцето, плодородието, Богинята-майка, орфическото просвещение и обезсмъртяването на Хероя. Според други то е било светилище на бог Дионисий. Трети допускат, че е имало обсерватория, четвърти - нещо друго. Предполага се, че мястото е било обитавано от главния оракул или висшия жрец на Беглик таш. Това се съдържа и в наименованието - за тракийците Беглик е апостол, полубог, а таш е камък.


До 1991 г. местността е била достъпна само за определен кръг хора. Точно срещу Беглик таш се е намирала ловната вишка на Тодор Живков. Археолозите не са очаквали, че могат да се натъкнат на съкровище от такъв мащаб. "През 2003 г. търсихме скитове - пещерни ниши", разказва н.с. Цоня Дражева - научен ръководител на археологическите проучвания. Нейната теза е, че тъй като нестинарските села в Странджа са разположени наоколо, най-вероятно именно нестинарите са обслужвали това мегалитно светилище.


Беглик таш


Целият комплекс Беглик таш е разположен на 12 дка. Това е една зона от планината, отделена от устието на Ропотамо с няколко структури - първо огромен акропол с няколко долмена. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка със сечива и вода и са придобили човешки образи. Това прави находката още по-любопитна и ценна. Лъвската глава говори, че тук е било седалище на тракийския владетел на града.


Камъните вероятно са монтирани на място. Каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. Някои са с 9-метрова височина. Няма обяснение как са пренесени и подредени на толкова високо място в тази ранна епоха.


Жилищна сграда и култови огнища допълват доказателствата за човешка дейност. Нещо повече, намерените керамични съдове недвусмислено доказват, че още през XIII в. пр.Хр. тук е кипяла активна дейност и се е осъществявала връзка с народите на остров Крит, Троя, Египет.


Според Цоня Дражева светилището е свързано с най-стария култ към Богинята-майка и Бога-Слънце във фазите на техния брак. Има изсечена скална пътека за вход, дълга 12 метра, от която се стига до брачното ложе. До него има вани, в които са се слагали свещени течности за извършване на ритуала. Млякото е символ на въздуха, олиото - на огъня, виното - на земята. От четирите начала се създава Космосът. "Богът-Слънце през деня е слънце, а през нощта - огън. Нестинарите затварят цикъла в природата", обяснява изследванията си Цоня Дражева.


Тук има голям долмен, който според археоложката представлява свещената пещера, където Богинята-майка ражда. В съседство на юг има кладенец на св. св. Константин и Елена, където в миналото са играли нестинарите. Нестинарите имат легенда за елен, който се жени. Ритуалите и аналогиите са едни и същи.


Стоунхендж


Стоунхендж е изграден от огромни каменни монументи, високи над 3 метра и тежащи по около 26 тона. Тези камъни са подредени във външния кръг. Върху тях хоризонтално са поставени трегери, всеки около 6 тона, така че да оформят кръг. Има и вътрешен кръг от подобен вид, също построен като стълбове и трегери.


Колосалната каменна постройка се намира в Англия на територията между Уелс и Корнуел. За да бъдат опазени камъните, посетителите не се допускат до тях. Потоците от хора, които ежедневно прииждат, обикалят като човешка река мястото в кръг и в това също има нещо символично и вълнуващо - движиш се като в свещена процесия. Смята се, че каменният монумент е бил строен в продължение на няколко хилядолетия. Някои специалисти предполагат, че Стоунхендж е построен от древните друиди, но липсват категорични доказателства, потвърждаващи това.


През 60-те години на ХХ век астрономът Джералд Хоукинс направил заключението си, че Стоунхендж е бил използван за наблюдение на небето и движението на Слънцето, Луната и останалите небесни тела и обекти. Според него каменният монумент е служил и като средство за предсказване на затъмненията. Или Стоунхендж е една гигантска обсерватория, твърди астрономът.


Според професор Дж. Митчел Стоунхендж е каменен модел на Вселената. Доста по-смели са твърденията на някои съвременни археолози, според които това място е било предназначено за контакти между древните хора и пришълци от Космоса.


Най-популярна и достоверна остава теорията, че Стоунхендж е бил място на религиозен култ - култа към Слънцето.


Връзката


Камъните на Беглик таш, както и тези на Стоунхендж имат кръгла форма. Тук те са с диаметър 2-2.50 метра и са 16 на брой. Разположени са по посоките на света. На една площадка има изсечени трон и стъпка, която е насочена в посока север-юг. Същите стъпки ги има и в Англия. Има общи неща и в ритуала. И в Англия, и в България той се е извършвал по време на нарастването на Слънцето - от април до 24 юни, когато е най-дългият ден.


Беглик таш е бил мястото за посвещение на траките - почитатели на орфическото учение. На него има малки дупки-плеяди, разположени като знаците на Голямата мечка.


Стоунхендж и Беглик таш са мистични като пирамидите и останалите чудеса на света. Обектът в Англия печели средства и се разраства. Българският Беглик таш все още чака вниманието на държавните институции, спонсори и програми за цялостно проучване. Тук чудото предстои да се случи.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на OH
  *****


  A tezi sponsori deto triabvat za chudoto, kxde da se obadiat.? Komu da telefonirat? Kxde e lagera ili ofisa na arheolozite koito rabotiat tam? V momenta raboti li ce tam? Koi e kontakta?

  Haide da izleznem ot toia model: sxobshtavame neshto vajno i potxvame v mxglata. Nito imena, nito
  e-maili i taka. Kade da Vi txrsi chovek?

  Sxshtata misteria zari i okolo podvodnata rabota po kraibrejieto okolo Sozopol i na Yug. V muzeia svivat ramena. Zashto ne ulesniavate zainteresuvani hora?

 2. 2 Профил на elmohicano
  *****

  Има една част на Дневник, в която като че ли е прието по-лековато отношение към информацията, която се поднася, но този текст минава всякакви граници.

  "Това се съдържа и в наименованието - за тракийците Беглик е апостол, полубог, а таш е камък." Невероятно откритие - "беглик" и "таш" са, откъдето и да го погледнеш, думи с откровен турски произход. "Бег" или както е по-популярно - "Бей" би трябвало да е дума, позната дори на журналисти, поне от изрази "Живее си като бей". "лик" е частица, която обозначава мястото, което принадлежи на бега / бея. (Да не задълбаваме в неща като това, че "апостол" значи просто пратеник и употребата му като синоним на полубог е доста фриволна)

  За улеснение на любителите траколози обръщаме внимание, че на територията на родината има още много места, наречени Беглика или подобно...да копнат и там, току-виж изскочил още някой полубог, че с повече късмет - и цял...

 3. 3 Профил на hris
  *****

  Otivam da kopaya. Dyrzhavata skoro nyama da doide.Blagodarya oshte vednyzh.

 4. 4 Профил на kalnik
  *****

  Големи камъни нахвърляни според неизвестна закономерност. Очевидно строителите са им придавали голяма значимост. Това не означава че ще намерим някаква мъдрост. Нека просто се възхитим на постиженията на прародителите ни и да ги отпразнуваме като символ на силата на човешкия дух. Всичко дуго са врели-некипели.

 5. 5 Профил на анонимен
  *****

  Невежеството ни залива! Отвсякъде, дори от в-к Дневник! Elmohikano е обяснил етимологиите, но да кажем нещо и за камъните. Предлагам археоложката и и журналистът от Дневник да разгледат картинки на Стоунхендж в интернет, след това да погледнат огромните естествени волуни на Беглик таш и да намерят прилика. Аз не виждам. И, да си припомнят, че и до ден днешен овчарите събират стадата на закътани места. Така е било и по времето на траките. Беглик таш не е светилище, а стоянка на скотовъди. Дори не е селище. Не мога да разбера толкова ли е изпростяла българската археология ?!?!? Крайно време е тази специалност да се закрие и да се учи история и етнология. А правоспособност да копаят да получават след зверски испити. Тогава и "култовите предмети" ще намалеят. Александър Фол казваше (дори статия написа, човекът) "Всеки вижда това, което знае". Мноооооого малко знаят нашите археолози!

 6. 6 Профил на джони
  *****

  Александър Фол, който цитираш да беше те научил поне, че не се пише испит, тъпако!
  Всички леви сте неграмотни и нихилисти.

 7. 7 Профил на Ели
  *****

  Не "който цитираш", а "когото", десен умнико...
  Няма тема, след която да не започнете да се замеряте с ругатни, форумци! Като че форумите са ви боксова круша с вида на най-върлите ви врагове, та си изливате там агресията.
  Беглик таш, казват запознати, се превеждало като мястото /хайде, нека да е камъка, защото наистина това е турската дума/, където по време на "турското владичество"се събирали странджанските чобани да си определят овчия данък. Като местен журналист Р. Емануилиду не може да не е чувала това наименование. Сега изведнъж й се привидяха апостоли и полубогове...За хонорар и Баба Илийца ще изкара Майка Кураж тая алчна продажница.

 8. 8 Профил на Биг Дик
  *****

  Винаги съм се ядосвал когато хората дават оценки (и имат агресивни претенции) по въпроси, от които НИЩО не разбират. Беклик таш било турско име, ерго археолозите са тъпаци и само им се е сторило, че са открили тракийска керамика от XIII в. пр.Хр., понеже не могат да я разпознаят, твърди изключително претенциозният световноизвестен археолог elmohicano и на тази основа си позволява да плюе авторката и учените...Откъде тази необоснована първосигнална агресия бе, хора? Помислете малко преди да се нахвърляте като бикове на червено! Ами разбира се, че ще е турско името! Турците са дошли на балканския полуостров няколко хилядолетия след траките и в повечето случаи старата тракийска топонимия е безвъзвратно загубена! И това го знае всеки първокурсник по археология и история! Обаче не, вие сте по-отворени и повече знаете от археолозите! Ебати наглостта и ебати примитивната агресия! Стига вече!

 9. 9 Профил на elmohicano
  *****

  Биг Дик, струва ми се, че не си прочел много внимателно мнението ми. Никъде не твърдя, че на Беглик таш не е открита тракийска керамика, напротив, склонен съм да вярвам, че е. Второ, естествено турците са дошли след траките на Балканите, макар че между този факт и безвъзвратната загуба на тракийската топонимия няма пряка връзка, към каквато мисъл би могло да насочи твоето изречение.

  Единственото ми възражение е към изречението на авторката: "Това се съдържа и в наименованието - за тракийците Беглик е апостол, полубог, а таш е камък.", което е чист нон сенс, по мое мнение - недопустим дори за издания с много по-малко претенции от Дневник.

  Към останалата част на статията нямам коментари - теории много, Беглик таш = Стоунхендж? Екстравагантно, но защо не.

 10. 10 Профил на Иво Станоев - Сеул
  *****

  http://www.christiaan.com/stonehenge/images/stnhng-above.jpg
  http://www.proccy.com/img/gal/stonehenge.jpg
  http://www.javajane.co.uk/buildings/stonehenge.jpg
  На горните линкове може да се види Стоунхендж и да се направи сравнение със снимката към настоящия материал. Стоунхендж са огромни дялани камъни НАРЕДЕНИ някога от някого поради някаква загадъчна причина на една равна поляна. Беглик таш от друга страна е(поне от това което виждам на снимката) планинска поляна по която се търкалят големи камъни НАХВЪРЛЯНИ там от майката природа. За да се направи връзка между двете се изисква свобода на въображението която аз не притежавам.
  Толкова по въпроса за "Българският Стоунхендж". А иначе аз лично винаги като чуя за откриването на поредното "Българското еди-какво-си" за себе си приемам, че нещото явно е "българско", но най-вероятно НЕ е "еди-какво-си".
  С уважение,
  Иво Станоев - Сеул

 11. 11 Профил на автор
  *****

  Информация може да бъде намерена в сайтовете на музея www.burgasmuseums.bg или www.muzeiprimorsko.hit.bg.

 12. 12 Профил на автор
  *****


  И Стоунхендж отначало не е изглеждал така, както е сега
  Но е направен за културен туризъм, съпътстват го и легендите, както се полага
  Привличат се туристи
  В България с този негативизъм нищо не може да има. Само злоба и простотия, която е пропила съзнанието на хора като Ели

 13. 13 Профил на тя
  *****

  Тази Ели и в живота така си говори и така живее с цялата си злоба

 14. 14 Профил на аз
  *****

  "... където по време на "турското владичество"се събирали странджанските чобани да си определят овчия данък. " ????????
  На брега на морето ли точно са се събирали?
  За "Ели", ако говорите, знам я - за нея хонорар е мръсна дума, така са я учили по тоталитарно време, но защо ли незаконните сделки, с каквито се е обградила, приема за нещо нормално?

 15. 15 Профил на Koki
  *****

  Da ne mislite, 4e istoriite na zapadnite istori4eski zabelejitelnosti vinagi sa verni? Mnogo ot tjah sa syzdadeni s cel da privli4at turisti i da pe4eljat ot tova. Za6to, 6tom na zapad go prasvjat, ne posledvame i nie tehnija primer? Neka da si imame Stonehenge, i na6ata kultura e ne po-malko stara.
  Stiha s tozi nihilizym. Na zapad kum nas se otnasjat po na4ina, po kojto nie se otnasjame kym samite sebe si.

 16. 16 Профил на Roussy
  *****

  Mnogo mi e stranno za6to tyk v Bulgariq vidnite na6i Trakolozi ,za6toto 4yjdi realno nqma postoqno se nadprevarvat v glypostite si.razbiram 4e za da rabotqt tova trqbva da pritejavat fantaziq , za6toto tq e osnovna 4ast ot rabotata im,no kude sa faktite? napraviha li se izsledvaniq (po vodorodniq metod na zapazen artefakt i t.n.) ili prosto ei taka si bubrim i opredelqme kogato nie e kef vremeto. za men li4no pobitite kamuni krai Varna naistina pone vizyalno sa edna zabelejima gledka ot tipa na stoynhendj. estestveno 4isto priroden fenomen , a ne kato izgraden ot 4ove6ka ruka .tova oba4e ne go pravi po-malko zna4im,naprotiv qsno e 4e tam su6to e bilo pritegatelno mqsto i sa izvur6vani obredi kato v Angliq.tova e. no za6to trqbva kato se otkrie nqkoi kamuk da pravim Veliki otkritiq ,neka purvo napravim izslevaniq ,posle da ostavim faktite da govorqt.na men li4no mi e pisnalo da sly6am 4e vseki nameren kamuk e ot svetili6e . i poznaite na koi.emi estestveno na boginqta - maika. dobre 4e malko sa zapoznati i 4yvali za Zalmoksis :) ili puk ne im iznasq poneje nqma da e 4ak tolkova starinno otkritieto im.Vurha na tazi bolest za men e po kakuv na4in razbra prof. Ov4arov 4e na Perperikon ( ve4e my izpysnah kraq ,tolkova neseriozni ne6ta sly6am 4e ve4e ne im obru6tam vnimanie i ne gi zapomnqm) e bilo svetili6te na Orfei ,jivql tam ili ne6to ot sorta . edinstvenoto vqrno ne6to , vse pak e 4e e bil trak zatova ve4e ima svedeniq v izvorite edno ot malkoto no nadejni dokazatelstva i sega kakvo vuv vseki ujen bulgarski grad li 6te otkrivame dokazatelstva za tova po taq logika. poznaite ako otkriqt v nqkoq mogila ( Slava bogy te sa stotici , pri tova ne proy4vani pove4eto ) nqkoi vladetel (dano) kak 6te go krustqt az 6te vi kaja vednaga ima tri blizki imena za6toto malko sa sre6ta6tite se v izvorite,ta scenariq e takuv na purvo mqsto razbira se Sevt zasega sa samo trima , taka 4e vinagi o6te edin ne e izli6en. samo deto grobnicite 6te im stanat mnogo ,no ni6to.Kotis ,mmda i t.n. edno trqbva da se znae ni6to 4e trakite sa narod ot koito do nas ne e dostignala pismenost ,a tqhnoto su6testvyvane znaem ot pismenosta na drygi narodi.ponqkoga vse pak izlizat i fakti koito prosto trqbva da se namerqt makar i sled vreme ,godini ,vek. sly4aq sus Sevtopolis e pokazatelen.qsno e 4e v Bulgariq ima hora koito mnogo se trydqt i pomagat na durjavata ni ,no su6tite iskat v zamqna i slava s koqto te samite da se zaki4at i ostanat v istoriqta kato otkrivateli .razbira se po nai-burziq na4in poneje nqmat vreme te sa za mig v istoriqta zatova sega se govorqt mitove i legendi kato si izberem nqkoe podhodq6to mqsto ,a kakto kazah v Bulgariq ima mnogo.iskam da se spra na sledniq primer za da vi pokaja kak edin strahoten y4en v stremeja si za slava ,koqto bezporno postigna i sega izdava kude ponqkoga strahotni knigi ,kude ...6te ostavq bez komentar za6toto az o6te ni6to ne sum napravil ,za da davam lo6i otzivi.ta su6tiq 4ovek vsi4ki 6te se setite koi e ,tvurde6e 4e e nameril lodkata na Noi, ili puk 4e potoput se e sustoql i opisan za na6te zemi i yporito turse6e dokazatelstva za tova pone na dymi :) makar da kazva6e 4e e stanal pri Bosfora. tolkova .razbira se znam 4e moga da buda oboren i 6te se radvam pritova iskreno ,zatova 6te 4akam seriozni fakti ,naistina az moga da priznaqmoite gre6ki . Bulgariq i na6te slavni zemi i 4est nad vsi4ko!!!!

 17. 17 Профил на Кой?
  *****

  Метода е въглероден, не водороден (само да отбележа:).

 18. 18 Профил на pepo
  *****
  Любопитно

  А дали името не е Бейлик Таш-камъкът на бея ??? Чудя се аз.

 19. 19 Профил на Радост
  *****
  Неутрално

  Незнам дали овчари са се събирали на въпросното място, но едно мога да Ви кажа - змии определено се събират, пълно е. Припичат се на камъните /природен феномен или издялани и поставени от човешка ръка/, така че не ходете през топлите месеци... Ако някоя от тези змии /незнам дали са отровни или не/ Ви ухапе, докато се доберете до Приморско, вече няма да Ви интересува произхода на камъните. И не заради друго, просто защото няма да Ви има. Е, дано скоро се разбере истинския произход на камъните... Успех!

 20. 20 Профил на marhs
  marhs
  Рейтинг: Весело

  Ели, камъните на Беглик Таш е в гората, защо ще се събират там, за да определят данъка, а не в някоя хладна кръчма, на вино с мезе ?? А и овце не се пасат в гората, а по мериите, близо до реки.
  Само предполагам де.

  Go,go,go..
 21. 21 Профил на hmm
  hmm
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ужаст ужаст
  много обичам природата ама истинската природа
  не знам кой е сложил разни змии паяци гущери мравки и подобни вредители сред красивите полета гори и планини
  държавата не си върши работата и то не от днес (гарантирам че змиите не са от скоро)
  явно проблема е още от станишево време и лошото наследство от тройната коалиция сега убива българската природа
  докато управляващите не направят нещата да отговарят на всички европейски стандарти призовавам всички:

  не ходете по тревата има мравки
  не приближавайте езерата има комари
  не влизайте в гората има дървета
  не ходете по полето има паяци

  www.burgas1.org
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK