1001 арабски нощи

Изпълнител: компилация
Стил: арабска музика
Формат: MC/CD
Издател: "Ка мюзик"


Доста интересно и любопитно заглавие попадна в полезрението ми тази седмица, така че няма начин да не го споделя. Става въпрос за компилацията Arabian Nights, която, както става ясно от самото заглавие, събира 15 парчета на популярни съвременни арабски изпълнители. Опитах се да се сетя за някой друг подобен проект, но имам чувството, че отдавна не сме попадали на нещо такова. Арабският фолклор е до известна степен подценяван у нас може би заради ориенталския привкус, който пък активно ни облъчва, при това с българска лирика. И така в настоящия албум откриваме само актуални хитове от Близкия изток на нашумели звезди от този регион. Въпреки съвременния аранжимент и електронно и поп звучене на изпълненията те до голяма степен носят класическото си очарование и ни запознават с екзотичното и богато наследство на арабския фолклор.


Това със сигурност е най-разпространеният стил в географските ширини от Мароко до Индия, но въпреки това е успял да запази класическото си народно звучене, такова, каквото е било винаги. Освен малко познатите за западния свят инструменти и раздвижени ритми стилът е доста интересен от гледна точка на това, че представя една екзотична култура в нейния най-красив аспект - музиката. Съвременните изследвания доказват, че в класическите арабски произведения са включени повече тонове и по-сложни акорди, отколкото западният свят е свикнал, на което до голяма степен се дължи и голямата мелодичност на тези изпълнения. Друг интересен факт, свързан с източната музика, е това, че допреди няколко десетилетия са били регистрирани различия в музикалната гама в различните арабски страни.


Именно тези са причините да разгледаме Arabian Nights от чисто колекционерска и меломанска гледна точка. Едва ли скоро ще имаме възможност да чуем нещо толкова класическо и неподправено. Кратка справка показва, че най-големите звезди тук са Хишам Ел Хаджи, Руайда Атиех, Дани Нур, Мохамед Абдул Рахим и Гарам. Лично на мен песните на женската половина от изпълнителите в албума ми допада повечко - може би защото са по-мелодични и раздвижени. Интересно е да се чуят и класическите трогателни балади, които наистина са уникални. Любопитен албум, ако ви се експериментира с нещо по-екзотично.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK