Нека да опитаме отново

Нека да опитаме отново


Хореографът-биохимик от Франция Ксавие льо Роа е в София по покана на Гьоте институт, за да представи танцовия си проект "Нека опитаме отново". До 13 октомври в Гьоте институт млади хореографи и танцьори от Румъния, България, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия ще изследват способи за създаване на нови хореографски продукции, ще обменят опит и знания, готови са за приключения и за размяна на идеи и концепции.
Кариерата на Ксавие льо Роа се простира от доктор по биохимия в Университета в Монпелие до един от смелите танцови експериментатори на Европа. Предвид личната си трансформация от бюрото до танцовата зала Льо Роа се интересува най-вече от възможностите на съвременния човек за пробив в рутината на работата, до обрат и търсене на превъплъщения. В софийския си проект Ксавие иска да събере една по-специална трупа, която да изследва от всички страни възможностите за промяна в продукта на танцовата хореография. Според него всичко започва от човешките взаимоотношения между танцьорите, възникващи вследствие на личните им методи на работа и оформящи техните продукти.
За целта се търсят участници, които да са вдъхновени от желанието за промяна в рутинната си работа на хореографи. Това е може би сред най-трудните задачи, очакващи разрешение в бъдещето на танца, а и не само, смята Ксавие льо Роа. "В миналото ние вече сме претърпели доста провали в тази насока, но понякога в процеса на работа, един ден случайно откриваме непознати моменти, които могат да ни дадат изцяло нова насока за развитие. Това най-често се случва по време на репетиции, в които се отдаваме не на повторението, а на играенето с танцовите техники и форми. Звучи като от вчера, но нека все пак опитаме още един път", казва хореографът. Той смята, че хореографската работа трябва да се състои от експерименти върху произвеждането и разбирането на "движенията" като акт на трансформация на цялостната личност.
И подобно на науката според Ксавие всяко танцово представление, се нуждае от теза, която дори и да бъде доказана, винаги подлежи на съмнение и ново разрешаване. "Ако искаме да променим естеството на това, което правим, трябва да започнем с начина, по-който го правим."
Основните идеи и концепции в "Нека да опитаме отново" са от танцовия експеримент на Ксавие от 2003 г., озаглавен "Проекта". На 12 октомври от 19 часа в Гьоте институт участниците в уъркшопа ще направят публична презентация на резултатите от работата си. Тя е озаглавена "Работа в процес на развитие". Входът е свободен.
През 2007 и 2008 г. Ксавие ще бъде асоцииран артист в Националния хореографски център в Монпелие.
Повече информация за работата му - на адрес http://www.insituproductions.net или на http://www.projectproject.org),

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK