Банкер в Швейцария с лице към България

Георги Василев отделя 10 хил. евро лични средства, за да поощрява свободата на духа у нас"Не съм емигрант..." Така ме посреща Георги Василев във фоайето на софийския "Хилтън" в деня, в който бях написала в "Дневник", че "успял български емигрант в Швейцария" е учредил с лични средства награда за българи с принос към свободата на духа. Трябваше ми време - поне половината от разговора ни, който продължи до късно вечерта, за да схвана защо събеседникът ми толкова категорично възрази на моето "емигрантско" определение.
Наградата беше връчена от Георги Василев за първи път на директора на Института за пазарна икономика Красен Станчев за цялостен принос и на журналиста Христо Христов за книгата му за убийството на писателя Георги Марков. Събитието остана встрани от медийното внимание. А срещата със семейство Георги и Елена Василеви и двете им деца Виктория и Александър часове преди да отлетят отново за Женева, дълбоко биха впечатлили всеки, който умее да слуша. Особено в днешното време на яростна риторика, с която свикнахме да търсим виновника за всяка обща или лична беда.
Идеята за наградата се ражда постепенно у Георги Василев, който е старши партньор в швейцарската банка Clariden и специалист по управление на финансови активи в тъй наречените развиващи се пазари, конкретно Китай, Русия и Латинска Америка. "Първоначално това беше само идея, която споделих с приятели от кръга на Красен Станчев, които уважавам", разказва банкерът. Един от младите сътрудници на Института за пазарна икономика - Георги Ангелов, при една случайна среща преди две години в София споделил колко е заинтересуван да разработи темата за плоските данъци. И тъй като тази идея била много близко до вижданията на Георги Василев, той попитал Ангелов как може да помогне. "Няма кой да ни финансира", отвърнал младият икономист.
"Тогава аз помолих да изготвят бизнес план и им оказах материална подкрепа според моите възможности", обяснява простичко банкерът. Ангелов и колегите му от Института за пазарна икономика пък си изпълнили интелектуалното задължение всеки месец да публикуват бюлетин за плоските данъци, който се разпространявал целенасочено сред хора, които имат отношение към проблема - депутати, икономисти, бизнесмени, журналисти. Но Василев не вярвал, че идеята ще се реализира толкова скоро. "За голяма моя радост развитието в мисленето на отговорните хора е факт. И сега, когато се прие данъчната ставка за следващата година да бъде 10 процента, за мен по-голямо удовлетворение няма. Защото средствата, с които съм помогнал, не са отишли напразно", обобщава Георги.
Така стигнал със съпругата си до решението да учреди ежегодна награда от 10 хил. евро за българи от различни области на човешката дейност, които допринасят за придвижването "към по-добро на българското общество", както простичко обяснява банкерът. Името "За принос към свободата на духа" измислил "съветът на наградата", съставен от представители на различни неправителствени организации. Свободата на духа е широко понятие, за всеки успех е необходима креативност, включително и за банкерството, смята Георги.
И все пак толкова ли е просто да решиш да отделяш всяка година 10 хиляди евро, по света има и други преуспели българи, но не всеки го прави, може би има и нещо друго, което го е мотивирало? Когато в разговора се включва Елена, се убеждавам, че не само "има нещо друго". "Другото" е определящото:


Георги и Елена не искат и не могат да забравят България
"Живеем в Швейцария, приобщили сме се, смятаме се за професионално реализирани. Но се чувстваме българи, винаги напомняме това на децата си и държим да знаят български... Чувстваме се свързани с България, тук е минало детството ни, част от младостта ни, тук сме формирали характерите си, а те са същественото...", подава ми ключа Елена.


"За мен тази награда е форма на връщане на дълг към българското общество, дано не звучи претенциозно", казва тихо Георги с някакво неудобство, сякаш предусетил, че ще ме стресне. "Обществото, независимо в каква икономическа и политическа форма е, винаги има някакви свои вечни ценности и аз съм се чувствал приобщен към тях - дали са били в семейството, дали в училището или в приятелската среда, дали са дошли от историческата традиция, но те са ме оформили като личност", продължава банкерът.
Той е на 48 години, роден е в Добрич. Тя, видимо доста по-млада, е от Пазарджик. Той завършва немската гимназия в родния си град и международни икономически отношения в Москва, работи за кратко във Външно министерство ("скучничко" - така определя сега този период). И през 1991 г. заминава за Швейцария. Към банкерството се насочва "по обективни причини: "В началото на 90-те години бумът на развиващите се пазари поражда огромен интерес в международните финансови среди и изведнъж се усети липса на кадри със специфични знания за различните страни, както и с езикови познания." А Георги владее освен руски още и немски, английски и френски. Предлагат му работа и става банкер.
Тя завършва математическа гимназия и УНСС. Работи за кратко в ОББ. За да обогати наученото в България, през 1994 заминава за Швейцария, където получава квалификация финансов анализатор и портфолио мениджър. В Женева среща Георги, там се раждат Виктория и Александър. Намира работа по специалността си, но в друга банка. Работата ги увлича и така лека-полека, без да имат предварителни планове за установяване в Швейцария, започват да градят кариерата си там.


Не позволяват да бъдат определяни като емигранти
защото не са заминали с такава цел. И защото не са преживели тежкия негативен опит на масовата емиграция, въпреки че е трябвало да проявяват огромна активност и да преодолеят много трудности, за да се впишат в новата среда. И още - защото за разлика от повечето емигранти не крият, че са българи, с измамната надежда да се интегрират по-лесно в чуждата страна. Обратното: "Без да парадираме, ние спокойно заявяваме какви сме и нашата откритост предизвиква уважение." Децата учат в частно училище, но посещават и българското, което Георги е спонсорирал една година. Прекарват ваканциите в България. С бабите и братовчедите Виктория и Александър най-бързо напредват с българския.
Георги и Елена не приемат и да бъдат определяни като успели или преуспели българи навън. Съзират негативен контекст. "Излиза, че в България българите не могат да успеят, аз не мисля така. А и критериите за успех са относителни", казва Елена. Според нея по-точно е да се каже само, че те професионално се реализират в чужбина. "Ако обществото види принос от нашата реализация, тогава аз лично бих се смятал за преуспял", казва Георги.
Не влизат и в дебати от рода "вие, българите, в чужбина", " ние, българите, тук". За женевския банкер от Добрич това разделение е изкуствено: "За мене българи са тези хора, които независимо къде се намират в момента, споделят една и съща историческа памет, общуват на нашия език, независимо дали на живо или чрез интернет, и се идентифицират с една продължителна културна традиция. Това е, което ме кара да науча децата си да говорят български и да не забравят, че са българи... Лично усещане, което не може да бъде отглеждано и подхранвано с предизборни речи. Инстинкт, който се проявява дори когато човек си е мислел, че е оставил безвъзвратно зад гърба си българските проблеми. Но ние не налагаме нашето усещане, у всеки човек е различно."
За да стигнат до решението за наградата, роля изиграва и един детайл от професионалната биография на Георги и Елена. Докато специализирали в Женева, те са били стипендианти на фондация "Кацарови", основана от българския юрист Константин Кацаров, емигрирал в Швейцария през 50-те години на миналия век. Там той се утвърдил като един от големите специалисти в областта на интелектуалното право и създава фондация "Константин и Зиновия Кацарови" за подкрепа на български студенти, които учат в Швейцария. Умира през 1982 г. на преклонна възраст.
"Много бихме искали да се впишем в тази традиция. Получили сме подкрепа, тя ни е помогнала да се реализираме и сега е наш ред да направим същото с други - да дадем тласък на хора, които са готови да го приемат, а това значи да имат зряла и полезна идея, която да осъществят с нашата помощ", обяснява Елена. За нея универсалният вариант за решаване на всеки проблем е да има проект с конкретна цел. Затова смятат избора за първата награда за успешен - Красен Станчев ще използва парите за организиране на конференция, а Христо ще финансира превода на английски на книгата си за Георги Марков.
"В професионалното си развитие съм достигнал до едно ниво на материална осигуреност, което ми дава възможност да отделя средства. А когато мечтата да направиш нещо добро се срещне с възможността, се чувстваш удовлетворен", обобщава Георги. Категоричен е, че "полезните неща в България няма да се постигнат чрез някакви гурута или специални лидерски проекти, а просто ако всеки с честност, постоянство и всеотдайност се опитва малко по малко да придвижва нещата във вярната посока".
Интересуват се от всичко, което се случва в България. Георги признава, че не го привличат междупартийните раздори или дискусиите само върху формалната страна на процесите, "например дали по-представително е лявото или дясното, в съвременното общество те са относителни понятия". Реалните дебати опират до това "можем ли да идентифицираме проблема и да предложим конкретен и работещ план за решаването му". Истинските теми са "защо за 16 години демокрация пътищата в страната са като след война; защо има такава престъпност, а борбата с нея не дава резултати; защо има корупция, а няма осъдени"...
Виктория и Александър отдавна са заспали - за това се е погрижила пазарджишката им баба, която ги придружава и в хотел "Хилтън", за да ги изпрати рано сутринта на летището. И да почне да чака Коледата, за да ги посрещне отново.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Emigrant
  *****

  Той завършва .... и международни икономически отношения в Москва, работи за кратко във Външно министерство "скучничко". Spomniate li si koi i kak zavarshvashe MIO v BG predi 10/11/1989 ? Aman ot stari komunisticheski nomenklaturchici....

 2. 2 Профил на мия
  *****

  е,някои предпочитат да инвестират изпраното другаде и другояче.да видим.

 3. 3 Профил на НИКОЛОВ
  *****

  БЯХ ТОКУ-ЩО ЗАВЪРШИЛ ГИМНАЗИЯ И ИСКАХ ДА КАНДИДАТСТВАМ МИО В ВИИ "КАРЛ МАРКС". ОКАЗА СЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ОК НА БКП!!! ТО МИ БЕШЕ ОТКАЗАНО РАЗБИРА СЕ БЕЗ НИКАКВИ МОТИВИ /ВЕРОЯТНО СЪМ БИЛ ОТ "НЕБЛАГОНАДЕЖДНО СЕМЕЙСТВО"/. И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ГОДИНАТА НЕ БЕШЕ 1950, А 1982! СЕГА ТУК МИМОХОДОМ СЕ СПОМЕНАВА, ЧЕ ДРУГАРЯТ БИЛ ЗАВЪРШИЛ МИО , И ТО В МОСКВА! СЛЕД ТОВА НИ ЛУК ЯЛ, НИ МИРИСАЛ, СЕ НАСОЧИЛ КЪМ ШВЕЙЦАРИЯ! АБЕ АЛАНКООЛУ, ПРИКАЗКИТЕ ОТ 1001 НОЩ ГИ ПРОЧЕТОХМЕ ДОСТА ОТДАВНА. А ЗА ТЕЗИ ПАРИ - 10 000 ЕВРО - ТЕ СА ДЖОБНИ ПАРИ В СРАВНЕНИЕ С ОТКРАДНАТОТО ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.

 4. 4 Профил на Пешко
  *****

  "...фондация "Кацарови", основана от българския юрист Константин Кацаров, емигрирал в Швейцария през 50-те години на миналия век. Там той се утвърдил като един от големите специалисти в областта на интелектуалното право и създава фондация "Константин и Зиновия Кацарови" за подкрепа на български студенти, които учат в Швейцария. Умира през 1982 г. на преклонна възраст."

  Необходимо е да уточним за Константин Кацаров - този мръсник не е бил никакъв "голям специалист областта на интелектуалното право", а помогна на комунягите да организират национализирането и кражбата на имотите на много от "народните врагове" след превземането на властта през 1944г. За награда му бяха дадени имоти отнети от "народните врагове", застреляни от "народната власт" (като например огромният апартамент на бул. Витоша №37 в София, в който до днес продължава да живее снаха му), замина за Швейцария (където продължаваше да помага на българските власти в бозите, в които непрестанно се забъркваха с незаконните си дейности, а може и да е перял и мръсните им пари). Синът му (който беше абсолютно и невзрачно пиянде и почина миналата година) живееше със семейството си нашироко в София, непрекъснато организираха партита, пиеха само уиски, караха Мерцедес, често пътуваха до Женева и на други места на запад. Бих искал на кого му бе позволено да емигрира официално през 50-те години, камо ли след децата му да излизат официално от България и да водят "буржоазния" живот, който водеха???

  Чудно ли е, че московски възпитаник като тоя Василев получава стипандия от протеже на комунистическата власт?

 5. 5 Профил на алхимик
  *****

  Всички знаем кой можеше да замине за Москва да учи международни икономически отношения- само комунистически протежета. Могли - заминали¸ не виждам обаче защо сега искат и да им ръкопляскаме ¸ величаем и да се чувстваме признателни¸ затова че са използвали възможности¸ недостъпни за обикновения българин. Стига с тази гнусна комунистическа пропаганда¸ от която ми се повдига.

 6. 6 Профил на Питащ
  *****

  Това ченге отишло в Швейцария и станало банкер. Ама станало банкер, защото е умно, а не защото е ченге:)))))))

 7. 7 Профил на анонимен
  *****

  Идеята да се финансират проекти на българи, които да се реализират в България е много добра, независимо кой я прави. Само че аз нещо не мога да таправя връзката между свободата на духа и Красен Станчев, за който е ясно че постоянно е финансиан от западни организации. Това естествено не е лошо, но все пак свободата на духа не е да говориш това за което ти плащат, а да говориш неща въпреки че не ти плащат за тях. В крайна сметка трудовете на Красен Станчев водят към идеята, че БГ трябва да стане държава със социалната и икономическа структура на държава от третия свят (и може би той вече трябва да се поздрави с успех), в която капитала наред с естествените преимущества които има в следствие на концентрираната икономическа мощ е на всичкото отгоре отглеждан от държавата, а бедността се възпроизвежда, поради липсата на стратегия за развитие на средна класа. Честито!

 8. 8 Профил на Пишо
  *****

  Най-сетне да прочета нещо интересно в "Дневник". Благодарение на форума, естествено, който е по-интересен от изключително некадърно драснатата статия.

 9. 9 Профил на anonimen
  *****

  takiva hora trjabva da se davat za primer i da se poluljarizira tjahnata deinost, a ne da se opluvat! ako imashe poveche kato tjah neshtata v BG shtjaha da stojata po drug nachin.

 10. 10 Профил на varnenec
  *****

  za koito da pishete. Toz gornia go predstavqte taka, kato che goliama nostalgia po Bulgaria go goni. Nas ne mozhete ni izlwga, no Budali sa i zapadnite, koito im vqrvaqt.

 11. 11 Профил на insider
  *****

  Predstavi si ,che razpolagam s mnogo tsenna clasified information za pazarite na Iztok-ne biha li me naznachili za sluzhitel? Pozitsiyata "banker" e mnogo shiroko ponyatie- "personal banker" naprimer e sluzhitel ,kojto otkriva checkings/savings accounts na zhelaeshtite novi klienti na bankata.

 12. 12 Профил на отпътувал
  *****

  Петя Владимирова сигурно е 85 -ти набор.
  Такава захаросана работа отдавна не бях чел. За момчето от Дорич и момата от Пазарджик кариерата си я бива. за цената няма да говорим, всичко си има цена и те са я платили разбира се. Но България завърши безславно своя незапочнат полет. За 100 години 6 воини, 45 години комунизъм, 17 години (комунистически преход), без интелигенция (просто най-дорото си отиде и си отива постоянно), при 7 милиона население (2,5 млн. пенсионери, 1 млн. цигани, голямо турско малцинство-по правило ниско квалифицирано и образовано), средно и висше образование върнато назад с десетилетия, без гражданско обстесво (и откъде ли?), властта и собствеността не е необходимо да казвам в чии ъзе се намира (а ние си ги знаем добре като манталитет и интелектуални вазможности), та драги мои сънародници - който има вазможност да емигрира, за другите, сажалявам!
  Амин

 13. 13 Профил на Юрий Вълковски
  *****

  Първо се впечатлих от статията и от начина на мислене на Георги Василев.
  След това се впечатлих от коментарите отдолу.

  Не ми се беше случвало такова "разкъсване" между много добрата ("захаросана" според някои) статия, в която открих един българин, чийто начин на мислене споделям, и невероятната жлъч на коментарите отдолу, които разкриват болка, омраза, чувство за предателство и несправедливост, страх (?).

  Ами това е. Така ще я караме. Разкъсвани между позитивно и негативно. Между тук и там. Между преди и сега (и двете ни ге харесваме).

  Жалко...

 14. 14 Профил на Emil
  *****

  Stiga ste pliuli be..otvrat ste vsichki v toia forum...da mu se dodraifa na chovek ot vsichkia toia negativizum i zloba predizvikana ot mizerno jivurkane..Pomiari..

 15. 15 Профил на Andersen
  *****

  Tova ,4e obi4a6
  Da 4ete6 prikazki e hubavo ,no lo6oto e ,4e vqrva6 na vsi4ko napisano v tqh.

 16. 16 Профил на НК
  *****

  Петя, благодарим за представянето на чичкото с двете невръстни дечица в хубави училища в Швейцария, както и "значително по-младата" му съпруга. Той, личи си, не е лош човек, дори е добър, виж по 10 хиляди евро отпуска на година с възрожденски ентусиазъм. Пиша го не със сарказъм, въпросният господин наистина, по всичко си личи, е един успял в чужбина българин, браво на него и уважение и евала и т. н. Само че е, съжалявам, адски скучен. Не може ли вместо тоя пусти стремеж към някакви пасторални картинки и сцени на еснафски успех в странство да ни предложиш нещо по-така, нещо, как да го кажа - малко повече тръпка да има в него? Виж колко млади и амбициозни момчета и момичета се пръкнаха - кой я в Чикаго, кой в Лондон, кой в Ню Йорк или в Сидней - гладни за успех, ама за успех творчески, не еснафски, бачкат по 10-12 часа я по ресторанти, я по нещо друго, след това занятия, подготовки, малко сън, никакъв или почти никакъв личен живот, постоянен стрес. Ама си имат цел и амбиция и постоянно ги гонят. Някои даже и успяват. Ето за тях искаме да прочетем, Петя. Разбираш ли - процесът е интересен и интригуващ, а не крайния резултат който в този конкретен случай дето си ни го представила е толкова тривиален че се чуди човек - трябвало ли е да се напуска България за това? Надявам се че ме (ни) разбираш и следващия път ще ни зарадваш с размаха на същинския си талант:-)

 17. 17 Профил на аве
  *****

  За да има възможност г-н Василев да учи МИО в Москва по онова време се искаше не само съгласие на партийната организация на квартала...Правеше се проучване за преданост към БКП до девето коляно, правеха се срещи с другари от някои по особени служби. Там се учеше с препоръка на партиен комитет най-малко от окръжно ниво. Обучението беше за сметка на държавата-партия и стипендиите им бяха много високи. Живееха доста бохемски в Москва.
  Е, дошло е времето да се върнат на благодетелите тези екстри. В Швейцария могат да се скрият много парички..., а банките в България фалираха и народът обедня, когато господин Василев е направил кариера в Швейцария...
  На неговата възраст съм и не само аз помня онова време. Жалко е, че младите не се интересуват от него , за да не позволят да ги манипулират.
  И Красен Станчев знае тези факти, но 10 000 са си 10 000!
  А достойнството ...

 18. 18 Профил на 1001 НОЩ
  *****

  Това не е плюене, а си е живата истина. Но тя е толкова гадна и трудносмилаема, че някои хора /може би с право/ предпочитат да я игнорират и да гледат напред. Само че рискуват да стигнат до изходното положение. Не случайно Сантаяна казва, че който забрави миналото е осъден да го изживее наново.

 19. 19 Профил на към Юрий Вълковски и другите наивници
  *****

  Не че съм против човека от статията - напротив трябва да има подобни истории! Предисторията обаче ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ и тя е описана от някой от форума. Така че това дето се давали по 10К на българи от швейцарски банкер е МАЛКА компенсация за страшните поражения нанесени след 9.X.44 от БКП и нейните покровители в Москва. Тези истини както и много други страшни и жалки истории от годините комунизъм не бяха разказани на младите хора от БГ.... но те ги усещат и затова неистово бягат навън...

 20. 20 Профил на Аве
  *****

  Към тези,които помнят!
  Разказвайте, разказвайте, така както сте видели комунизма, Вие, които не сте го забравили. Не чакайте да ви питат - няма да стане.
  Разказвайте винаги, когато видите и усетите, че някой се опитва да го замаже, напудри и представи в розова светлина. Тогава, когато синовете и внуците се държат така, сякаш не е имало зимата на 1997 год. Отново цинично изпълзяват, преоблечени и разкрасени. Смирени и с добри обноски, благородни.
  Направете разказа си, заради младите хора. Така, може би ще измием срама и унижението, че живяхме смазани и покорни комунизма.
  Нека децата на бившите комунисти не страдат заради родителите си, но много моля, не ни се натрапвайте със същите бащини политики и безочие!

 21. 21 Профил на Боцман
  *****

  Не им обръщай внимание на мърлячите некадърни !!!!

 22. 22 Профил на до банкера Василев
  *****

  Казаното за куфарчетата е вярно. Това че имаше списъци на "наши хора" - имаше ! Бяха подбрани и то с участието на Андрей Луканов , който беше стратега на операция "Омега". Прехвърляне на средства(пари,валута) на лица по списъка от държавата и касите на партията-държава в часни ръце за развитие на частен бизнес ,инвестиране в дейности за полагане основите на частен капитал в България. Главен стратег и мафиот Андрей Карлович Луканов ! Цел - чрез вземане на икономическата инициатива и полагане основите на капитализъм в страната, до влияние и вземане отново на ВЛАСТТА от излъганият народ . Както и стана в действителност ! Нещата са замислени много сериозно в детайли и стратегията се изпълнява твърде стриктно. Убийството на Луканов не е случайно, той просто закъсня и не успя да се измъкне навреме.Целият този "театър",който се разигра в България след 10 ноември 1989г. е режисиран и ръководен от наши и чужди служби....Става дума не само за 2-3 милиарда лева разпределени по списъци , но за огромни суми привеждани по с/ки в чужди банки и т.н. Но всичко се знае, само че парите вече ГИ НЯМА !!! После не от Сербезов а от Владимиров счетоводителя на Луканов са раздавани парите! И не само в куфари, а също и през офшорните сметки чрез парични преводи, презаверка и прехвъляне на спесимените! После специално за Василев, Дража Вълчева с какви пари живее тя във Виена?После някои, получили такива пари, са плащали с тях назначенията на децата им в големи западни фирми, банки и прочие. Дали Милен Велчев и прочие юпита, както и нашия герой не е от тях? Театро! Не на нас тия!

 23. 23 Профил на кво толкова
  *****

  Това си един нормален банков чиновник от 9 до 17 всеки ден. Чиновник, а не бакер, който взима някакви решения. Не виждам с какво е по-различен от 10 000 такива в София? Безсмислена статия за чиновници, па макар и на запад.
  Даите нещо за човек собственик, акционер- измислил някакъв бизнес, а не за разни чиновнически мишоци.

 24. 24 Профил на Трубадур
  *****


  Напълно съм в съгласие с няколкото форумци, които се радват на успеха на българин в чужбина, както и високата оценка за благородното му начинание- да поощрява свободния дух, да подпомага финансово и морално усилията на няколко други българи, работещи за доброто на сънародниците си. Грозно е да се сипят врели-некипели срещу всеки, на принципа на зависта, подозрителността към мотивите на другите, безпочвеното недоволство , нихилизъм и критикарство. Безплодно, посредствено, деструктивно и в крайна сметка вероятно иде от "евнуси" . Да ме прощават, но изказванията пропити със злъч , не биха могли да бъдат присъщи на един щедър и благороден дух. Колкото до стила на Петя Владимирова, както винаги съвсем професионално написан материал, целящ да засвирят в в сърцата ни по-деликатни струни.

 25. 25 Профил на до Трубадур
  *****

  Трубадуре прочети интервюто дадено от члена на ПБ на ЦК на БКП Й.Йотов в трите последователни броя на в-к Труд за куфарчетата и тогава дрънкай глупости , ако смяташ да го правиш! Но не си чел и хоп удряш по клавитурата врели, некипели! Това , че те е страх да пишеш по тая материя е ясно. То се иска здрави гащи за тая работа, ама нейсе...?

 26. 26 Профил на ..
  *****

  "Tempora mutantur, nos et mutamur in illis". Taka sa kazali edni chichovtsi predi mnogo godini i sa bili pravi. Ta eto gi nahalnite komuniagi - preminali ot divi razboinitsi, teroristi, ubiytsi i palachi, pravili vsichko v imeto na edna "ideya" ( tuka se smeia grumko), prevarnali se v ne kakvo da e, a v gotini kapitalisti. Banker, ha-ha-ha. "Koi banker? Tozi ot stihotvoreniata na Smirnenski li?" - pitam az. "Ne be, onia e losh - vrag, tozi e nash" - otgovariat mi komunisticheskite izdunki. "Ya go vizh, i pari dava choveka". "Koi pari?", vikam. "Tia na bogatite sveitsartsi, ili onia na pensionerite, deto stiskat stotinkite za kofichka kiselo mliako, ili na onezi deto roviat boklutsite? A mozhe bi moite pari i tezi na detsata mi i na tehnite detsa?". Bitiat si e bit, ebania - eban. Aide nazdrave i da me proshtava trapezata...

 27. 27 Профил на Sears Tower
  *****

  Учил МИО в Москва. Пък аз по онова време не можех да отида и до Румъния. Жалко, че не влязохме по време на оня митинг в Парламента да ви начупим тиквите, и да ви изтрием от лицето на земята, комунистически изроди.

 28. 28 Профил на апрол
  *****

  Кога ще се научим да не сме критиканти,успел човека -хубаво,помага с каквото може- отлично.Имам чуството че голяма част в този форум са неудачници.

 29. 29 Профил на XYZ
  *****

  Negativisma na moite sunarodnitsi e neshto koeto nikoga ne moga da im prostia.... Pochti vsichki izvestni/preupseli lichnosti navsiakude po sveta sa detsa na niakoi - ot Angelina Jolie do George Bush i pone 75% ot studentite v Harvard i tn i tn. Plus tova nikoi ne izbira roditelite si. I ako moite roditeli imaha tazi vuzmojnost, biha me pratili v nai dobroto uchilishte.

  Chovek da mu se otshte da pravia neshto za Bulgaria... vseki shte te gleda nakrivo...

 30. 30 Профил на HXH
  *****

  ...kakvo ima da sravniavash Angelina Jolie , George Bush i 75 % ot studentite ot Harvard s tozi?!
  znaesh li i pomnish li kakvo beshe prez 60te che angliiski, nemski ili frenski ne mezeshe dori da ushish ako ne si "doveren" chovek. 70te i posle 80te v takiva gimnazii ne mozesh da vleznesh pak po sushtite prichini taka beshe i sus VUZte.No v Harvard moze da uchesh dori i stependia shte ti dadat bez da si sin ili vnuk na G. Bush.
  A v Bulgaria kakvo beshe togava ... kakvoto i produlzava da e.
  Tazi strana e zatriha takiva hora. Edin put bashtite i diadovcite im sega te i produlzavat dokato napulno se zalichi imeto Bulgaria i viarvai mi ako te ne go napraviat decata im shte go storiat.

 31. 31 Профил на до №#28 апрол
  *****

  Апроле, който в началото на прехода е имал възможност като ВЕНЦЕЛ РАЙЧЕВ и сина му АНДРЕЙ ВЕНЦЕЛОВ РАЙЧЕВ, КЪНЧО СТОЙЧЕВ, ЕМИЛ ХЪРСЕВ и прочие БАНДИТИ да крадат от ХАЗНАТА, тоест получили ПЪРВОНАЧАЛЕН КАПИТАЛ естествено днес са нашите родни БОГАТАШИ! Който не е имал тази възможност е беден, но не НЕУДАЧНИК, защото е нямал възможност да пипа като тия ХАЙДУЦИ! Прочети Й.Йотов сдаденото тези дни интервю за "ЧЕРВЕНИТЕ КУФАРЧЕТА" и всичко е кристално ясно! Малко по внимателно във квалификациите - .....неудачник...?

 32. 32 Профил на Сашо
  *****

  Тази награда е пример за "легализирана" корупция. Аргументите в подкрепа на това твърдение лесно изскачат, ако се вгледаме в истинските постъпки и следствията от тях, а не в съзливите думи в статията:
  - стъпка 1: на Красен Станчев (и на неговите другари по маса, напр. протежето му Георги Ангелов) се плаща, за да лобират за плосък данък.
  - стъпка 2: данъците стават плоски, от което (ще) следва огромно ефективно намаляване на данъците за много богатите (разбирай бившите комунисти) и много слаб ефект (ако изобщо) за масата от българи (които получават средна заплата под 350 лв/месец).

  Някои следствия:
  1) Бившите комунисти стават още по-богати, като получават голям ROI (return on investment) - някога са дали възможност на момчето да се издигне и то плаща вече 20-ина години (има добри коментари по-горе за това как е плащал през 90-те и че само той си знае (или ще разбере) какво му е струвало).
  2) Банката на Георги Василев (ще) се облагодетелства като прави повече и по-голям бизнес с тези още по-богати бивши комунисти; Георги Василев (ще) прави още повече пари и (ще) се издига в йерархията.

  Всички знаем кой е Красен Станчев и кой интереси обслужва. Вече знаем (от по-горе) и кой е Георги Василев и кой интереси обслужва.

  Въпрос: има ли нещо лошо в цялата схема?
  Отговор: за тези, които познават близкото българско минало, това означава, че статуквото на пропаст в богатството между много богати бивши комунисти и много бедни българи ще се запази. За едни това е лошо, за други - не. Аз смея да твърдя, че за българската нация това е лошо.

  Какво можем да направим:
  1) да помним истината
  2) да разпространяваме истината (по-горе вече имаше предложения)
  3) да не даваме авторитет и власт на хора, които не са заслужили
  4) но най-важното - непрестанно да се развиваме самите ние като индивидуалности, за да запазим българската нация.

 33. 33 Профил на до Сашо
  *****

  САШО, АБСОЛЮТНО ВЯРНИ ИЗВОДИ С ЕДНО МАЛКО ДОПЪЛНЕНИЕ:
  1. Няма нищо статично и не се знае. СТАТУКВОТО е статукво сега, но при определени обстоятелства може да придобие други измерения. Формите на тази ПРОМЯНА са друга тема на коментар;
  2. НИКОЙ не забравя, че сегашното СТАТУКВО е формирано в резултат на проведения ГИГАНТСКИ ОБИР на държавата от началото на прехода до сега с помоща на пиети АНТИКОНСТИТУЦИОННИ закони. Това няма и не може да бъде прието за нормално от ОБЩЕСТВОТО. При определени обстоятелства може да бъде приет СПРАВЕДЛИВ ЗАКОН в съотвествие с КОНСТИТУЦИЯТА и всички ВИНОВНИЦИ да бъдат изправени пред Темида да отговарят за икономическата катастрофа на РБългария!
  3. Който е КРАДИЛ от държавата следва да си върне КРАДЕНОТО! Колкото по рано толкова по добре. Това е така защото НАСЛЕДНИЦИТЕ не могат да притежават придобитото НЕЗАКОННО имущество и няма да им е приятно един ден да отговарят за дивотиите на собствените си родители!

  В заключение ще кажа, че МУТРАТА собственик на АКБ"Форест" наскоро вдигнла ПИЩНА сватба за милиони евро се усетила и казала: Като знаят как всичко това сме придобили, при първа възможност ще ни обесят по дърветата"! Какво прозрение...?

 34. 34 Профил на Nik
  *****

  Kolko misliat che tozi chovek bi bil dnes tova koeto e ako beshe otishul na zapad i ostanal tam (da kazem predi 20-25 godini sus $5 v joba).Nauchil ezika posle postupil v universitet, zavurshil rabotil 10-14 chasa na den i stanal banker(imam predvid investment banker)???
  Bez Partiata maika edva li mislia az, no ima dosta Bulgari koito napraviha tochno tova no nikoi v BG ne shte i da znae za tiah.

  P.S. Ubeden sum,che Negovoto Portfolio e pone 99% ot otkradnatite pari na pensionerite v BG, ako ne i 100%. a gorkite tesi broiat stotinkite za kiselo mliako.Tova koeto drugarite napraviha za bulgarskia narod v kraina smetka sega se obizdat kato se obrushtam kum tiah s drugario.
  Ne im otrizahte glavite kakto tehnite dedi storiha na moite zato oshte shte vi tupchat.

 35. 35 Профил на B
  *****

  V New York ima dosta balgari investicionni bankeri i niakoi ot tiah naistina sa zapochnali s mnogo malko i s cenata na mnogo trud sa uspiali. Vajnoto e kolko ot itah sa reshili da dadat za blagotvoritelnost v BG? Az niama informacia za tova. ako niakoi ima da spodeli....edno neshto koeto znam sa sigurnost e che v New York minalata godina parva godina investicionni bankeri napraviha $130,000 i cifrite sa dosta po golemi nagore po korporativnata stalbica, koeto me navejda na misalta che vseki edin ot bankerite v NY mogat da si pozvoliat da dadat izvestna suma za blagotvoritelnost v BG.

  Bez znachenie e fakta kak tozi chovek e stignal do poziciata si, vajen e fakta che toi e reshil da dade bez niakoi da go e prinudil. Ako niama niakakvi stranichni pomisli, tova e znak na blagorodnost i shtedrost.

  Nikoga ne mojah da razbera zlobata na niakoi balgari kam uspelite im sanarodnici.

 36. 36 Профил на mm
  *****

  suglaen sum s n.35, ima dosta uspeli bulgari koito imat vuzmozhnost da napravqt podobno nesto no ne sa go napravili. Che navremeto mnogo nesta sa stavali po opredelen nachin e vqrno, i kvo za vechni vremena da sme surditi sega, taka li. Za tezi koito opliuha ploskiq danuk iskam da kazha che tova e nesto mnogo pozitivno i vqrvam resultatite v blizkite godini ste se vidqt.

 37. 37 Профил на atanas
  *****

  Много хора Б -я са наясно със схемата за ограбването на държавата, но какво от това. През 1990 г. бях в САЩ и след изборите спечелени от комунистите един българин емигрант от 1944 г. вече пенсионер ме попита "Защо гласувате за комунистите, те са с "broken brain" аз не можах да му обясна колко е наплашен народа от 45 г. тормоз и беззаконие. Обаче сега след 17 г. от промяната и член 1 народа пак гласува за комунистите. Е това не мога да си обясна. Всичко вече е заметено , младите нямат представа за миналото и сега се пръкват легендите за успелите българи н запад и в Б-я . Това говори за една много финна разработка на службите още от далечната 1985 когато външният дълг нарастна неколкократно за 2-3 год. осъществен от архитекта на прехода Андрей Карлович. Така се появиха и платените журналисти като мръсника Тошев, Кеворк, Велева, банкерите като Кюлев, Данов, Тилев, Александров, бизнесмени като ...но не е необходимо да изброяваме, прекалено много са, Това е голата истина за този прословут български преход и нежна революция. И затова сега държавата не е в състояние и не желае да се пребори с мафията. Тази държава се управлява от една група генерали от бившата ДС като Л.Гоцев, П.Манджуков и др., които цял живот не са се занимавали с нищо друго освен с контрабанда на оръжие, алкохол, цигари и наркотици. В техни ръце са ограбените пари и те ще определят кои пионки да са на власт - депутати, министри, президент. Те определиха приоритетите НАТО и ЕС, защото така по-лесно ще си въртят далаверите с руските братя при изградените канали и структури на Запад. Как иначе можем да си обясним едно очевидно простовато момче като Самоковеца може да си купи офиси и апартаменти в Лондон. Единствено Ив.Костов се опита да се изправи срещу тази мафия и затова атаките срещу него баха толкова безогледни, безскруполни и масирани. Когато той се изправи срещу прословутия етнически модел на Доган, при който турците гласуват анблок за който им наредят, стана мишена и на Доган. Това е истината такава каквато аз я виждам и за съжаление не виждам как може да стане действителна промяна освен чрез натиск от страна на ЕС, защото ние явно не сме способни да направим това.

 38. 38 Профил на Ave
  *****

  Няма нищо по-хубаво и достойно за уважение в човека от положените усилия и достигнатите резултати. Всички се стремим в крайна сметка към това и в материален и в духовен смисъл. Но още по-достойно е да извървиш пътя до успеха честно и с достойнство, а не за сметка на народа си.
  Най-съдерчно поздравявам и желая успех на всички българи, които успяха в чужбина без да им е нужна протекция от държавна сигурност, без да пренасят куфарчета ... /не ми се изброяват другите гадости/.

 39. 39 Профил на spasil se
  *****

  Prebroih okolo 7-8 pozitivni komentara za gospodin-drugaria banker. Siakash sa pisani po porachka na "Rabotnichesko Delo". A i niama da se uchudia ako iztochnika e s podobna zadacha. Ostanalite kakto zabeliazvam sa savsem naiasno sas situaciata, nezavisimo che na Balgaria ne i stava po-leko. Neka poglednem ot druga strana, ako nai-dobroto ot BG inteligenziata napusne okonchatelno BG, kakvato e i tendenziata, to koi li ste im raboti tam. I sega veche ima nuzda ot kvalifizirana rabotna raka, a za sled godini... A vsichki emigranti stradat niakolko godini (neka da sa 5) i posle se spraviat gore-dolu dobre i dezata im vece ne znaiat nishto za zagubenite komunisti i sa si shtastlivi. Znach kolkoto po-zle-tolkova po-dobre. Ili vsiako zlo-za dobro. Zatova neka emigrirat vse poveche i poveche mladi i dostoini hora, pak drugarite da ostanat.
  Aide sas zdrave :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 41. 41 Профил на Единак
  *****
  Неутрално

  Всичко над 35 години да се МАХА от всякакви важни и отговорни позиции в държавата. Всички по-богати на тази и над тази възраст да се проверят от къде са им парите. Дотогава няма да има промяна.

 42. 42 Профил на ЪЪЪЪЪЪЪЪ,ААААА,ООООО
  *****
  Неутрално

  Тоя яката пере пари....ама яката бреееее!!Въпроса е на кой от комунягите от висшия ешалон????!!!!Има много гнило в цялата тази история...Знаеме,кои ходеха на запад в тези мътни комунистически години - и то всички го знаем...тъмна работа...не откликвайте на това мръсно пране на пари...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK