Художествената академия стана на 110 години

Събитието ще бъде отбелязано с паметник, изложби и издания

Художествената академия стана на 110 години


Тази година Националната художествена академия - най-старото и престижно висше учебно заведение в България, навършва 110 години. Държавното рисувателно училище, както се е наричало първоначално, е замислено през 1896 г. от Иван Мърквичка, Антон Митов и д-р Иван Шишманов. Константин Величков защитава законопроекта пред Народното събрание и само четири години след създаването му училището вече е една от престижните институции в Европа. За това говори най-добре златният медал на Всемирното изложение в Париж от 1900 г. Едновременно с училището възниква и неговият музей, който съхранява едни от най-старите художествени и етнографски колекции в страната.
Събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината, ще припомнят славното минало на училището, от което тръгват художници като Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Илия Бешков, Дечко Узунов, Иван Ненов.
В сряда от 17 часа в двора на академията ще бъде открит и осветен паметник на св. Пимен Зографски - покровител на художниците. Паметникът е направен по оригинална скулптура на Иван Лазаров от началото на 40-те години, която е унищожена по време на бомбардировките през 1944. Фигурата на монах с икона и четка в ръка е възстановена по детайл, случайно оцелял след бомбардировките. Галерия "Академия" ще покаже документална изложба, проследяваща историята на НХА от първите й дни до днес, когато в училището се обучават 1000 студенти от различни специалности в сферата на визуалните изкуства, изкуствознанието и дизайна, както и 130 чуждестранни студенти. В изложбата са включени материали от Музея на НХА, държавния архив, архивите на Българското национално радио и Българската национална телевизия.
Програмата по случай годишнината ще продължи и през декември с изложба на преподавателите от академията в Софийската градска художествена галерия. Настоящите студенти в НХА ще се представят с акция "Отворени врати", представяща произведенията им директно в ателиетата, където те се обучават. Дневник

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK