Танцова стъпка

"Хюмартс" организира първия национален конкурс за съвременна хореография

В България за първи път ще се състои конкурс за съвременна хореография, отворен за студенти, професионалисти и ентусиасти, навършили 18 години. На 27 декември от 19 часа на сцената на "Сфумато" ще се представят допуснатите до финалната селекция 10 хореографии. Седемчленно жури, състоящо се от професионалисти в областта на изкуствата, между които Мила Искренова, Цветелина Йосифова, Галина Борисова, Кристиан Бакалов и други, ще избере чрез анонимно гласуване първо, второ и трето място с парични награди респективно 1000 лв., 600 лв. и 400 лв. През това време публиката също ще гласува за своя фаворит, като нейната награда ще е в размер 300 лв. Фондация "Хюмартс" се наема и да продуцира създаването и представянето на цял танцов спектакъл от хореографа, спечелил първа награда.


Единственият подобен конкурс за съвременни български танци се организира от балет "Арабеск" на името на Маргарита Арнаудова. Разликата е, че за участие в него се допускат единствено професионалисти, като задължително условие за участниците хореографи е да работят само с танцьорите от балет "Арабеск". През 2005 г. именно Иво Димчев, основател и директор на фондация "Хюмартс", спечели наградата на журито и публиката за хореографията на представлението "Ха-ха - картини за разтягане на духа". През последните години Иво Димчев е познат на публиката предимно с неговите радикални работи в областта на физическия театър. Автор на хореографията и музиката на буто представленията "Заспало куче" и "Градината на пеещите фикуси", които гостуват на множество чужди фестивали, той е създател и на арт продукти като фотоинсталации, улични пърформанси и др. Най-емблематичното за физическия театър в България представление "Лили Хендъл" му донесе през 2005 г. наградата за най-добър актьор в Будапеща. Същата година Димчев основа фондация "Хюмартс" с основната цел да съдейства за развитието, продуцирането и организирането на обществени инициативи като конкурси, уъркшопове и фестивали.


"В България понятието съвременен танц не е ново, но е повече свързано с нещо, което можеш да "понаучиш" оттук оттам, отколкото да видиш на българска сцена - коментира Иво Димчев. Колко са "нашите" хореографи, които създават нови танцови произведения? А обективната ситуация в момента у нас е, че имаме отлично информирани преподаватели, имаме много млади хора, които се интересуват и изучават съвременен танц, и все повече са гостуващите "чужди" преподаватели с уъркшопове." Всъщност няма регенериране и използване на натрупаната информация и умения и затова не се създават нови танцови произведения, смята Иво Димчев. Проблем е също, че културната ни публика е лишена от нов, индивидуален български съвременен танц, като така се лишава от възможността да изгради собствен вкус и самочувствие не само като публика на чужди гостуващи спектакли. Причините за това са много: липсата на конкретни поводи за творчество и изява като фестивали и конкурси, липса и самочувствие и финансова подкрепа на институциите.


Успехът и реализацията на първия истински национален конкурс за съвременни танци е гарантиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", "Култ.бг", Френския културен институт, "Гьоте институт" и театър "Сфумато". А българската публика ще има удоволствието да бъде свидетел и на международния конкурс за съвременни танци, организиран от фондация "Хюмартс", който ще се проведе на 10 април 2007 г. Конкурсът е отворен и за български творци. Така от тази година в България ежегодно ще се провеждат един национален и един международен конкурс за съвременен танц, а българската публика ще бъде свидетел на раждането на нови български хореографи.

Коментари (0)
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK