Четете ли онлайн

Правата върху произведенията на български класик струват около 300 лева

Четете ли онлайн

© Цветелина НиколаеваНа пръв поглед четенето онлайн е безвредно. То не е като тегленето на филми, софтуер и музика. По-голямата част от времето, което човек прекарва пред компютъра, всъщност запълва с четене - разглеждане на нови сайтове, преглеждане на новините и дори четене на художествена литература във виртуалните библиотеки. Сега говорим за добрите младоци, онези, които напук на твърденията, че тийнейджърите не четат, дисциплинирано прекарват доста време, концентрирани върху текстовете на Йордан Йовков или Елин Пелин, да речем. Онлайн.


Има ли такива? Има, затова са недоволни от свалянето от мрежата на текстовете на български класици. Свалянето от своя страна е съвсем правомерно - авторските права върху произведенията на тези писатели са били купени от една издателска къща.


Киберчитателите оспорват справедливостта на закона, който позволява правата върху мъртвите класици да станат нечие притежание, докато изтекат 70 години от смъртта им. Според тях творческото наследство на всеки класически писател трябва да бъде свободно достъпно за широката публика в мрежата. Аргументите им са изложени на адрес http://protest.bloghub.org и http://www.gatchev.info.
Преди една година издателска къща "Труд" купи правата за електронно разпространение на Йордан Йовков, Елин Пелин и Ангел Каралийчев. С което промени ситуацията до момента. До този момент текстове на въпросните автори можеха да се открият в много виртуални библиотеки, лични страници и дори блогове. От ИК "Труд", всъщност съвсем в правото си, поискаха текстовете да бъдат свалени и заплашиха собствениците на сайтовете със съд.


Почитателите на Йордан Йовков и Елин Пелин настръхнаха. Конфликтът мина в графа "партизанска война" - произведенията на Йовков прескачаха от сайт на сайт, сменяха се сървъри, а от ИК "Труд" редовно пращаха предупреждения чрез НСБОП на онези, които успяваха да издирят. Близо една година след това нещата са по-спокойни. Но налице е една нова тенденция, която не може да се пренебрегва. Вече се купуват авторски права за разпространение в интернет и това


променя правилата на играта


Румен Стефанов от ИК "Труд" обяснява, че всичко е много просто - след като те държат правата за разпространение в интернет, останалите сайтове трябва да свалят въпросните произведения, за които не са платили нищо.


Дотук историята е ясна. Едно издателство е купило права за електронно разпространение и от този момент нататък тези, които нямат такива права - остават извън закона. "Странното е, че у нас законите не важат. Когато купихме правата, се оказа, че в интернет има цели библиотеки с творчеството на тези писатели. На всеки един от собствениците трябва да пишем писма, да го приканваме да свали текстовете. В началото бяха известни четири сайта, след това се появиха други четири. В момента се борим с виртуални библиотеки, които носят имена като "Народна библиотека" или "Моята библиотека", в които са качени невероятно много текстове. Когато един издател иска да пусне на пазара някое произведение, той се нуждае от права за него. Същите правила важат и за електронното разпространение", казва Румен Стефанов от "Труд".


Онези, които поддържат виртуални библиотеки, обаче имат още въпроси.


Мартин Митов е създател на виртуалната библиотека "Словото" и дългогодишен председател на сдружение "Словото". На адрес http://www.slovo.bg/ могат да се открият текстове от Паисий Хилендарски до Иван Вазов, от Дора Габе до Георги Господинов и Здравка Евтимова.


"Винаги съм казвал, че на нашия сайт няма качени текстове без разрешение от автора. Питал съм всички дали мога да им кача текстовете в интернет и хората сами ми ги пращат", казва той. Именно затова Митов се възмущава, че от ИК "Труд" никога не са се свързвали с него, за да го предупредят, че са купили авторски права за този или онзи автор, а направо му изпращат НСБОП на домашния адрес. По думите му той има устна уговорка със сина на Елин Пелин, че може да качи в интернет творчеството на неговия баща. Сега в страницата на "Словото" няма нито един от


"забранените" писатели


Ако сега поискате да четете безплатно "Шибил" или "Албена" онлайн, това няма как да стане. Името на Йордан Йовков фигурира в списъка на авторите в "Словото", но страницата, която се зарежда, е със следния текст: "Произведенията на българския класик Йордан Йовков временно са свалени от сървъра, след като авторските права бяха откупени от издателство "Труд" изключително за сайта им с платен достъп "Знам.бг". Съжаляваме за причиненото неудобство, но обстоятелствата не зависят от нас. Заповядайте отново след 15 октомври 2007 г., когато правата на Йовков отново ще са свободни за използване!" Ако решите, че вместо "Албена" ще четете "Под манастирската лоза", пак сте на грешен път. И отново ще прочетете същото съобщение. На адрес www.liternet.bg ; също няма да откриете Йовков, Елин Пелин или Каралийчев.


Хората като Мартин Митов настояват за някакъв регламентиран, нормален начин, по който да бъдат осведомявани, че някой е купил правата за даден автор, сключил е договор за разпространение в интернет и те следва веднага да свалят текстовете му от електронните си страници. А не да научават новината от НСБОП.


Затова прецедентът ядоса четящите хора в интернет.


Сега, година по-късно, те вече се съобразяват с новите правила. Ангел Каралийчев, Елин Пелин и Йордан Йовков са първите трима автори, за които се дават права за електронно разпространение. За Ангел Каралийчев договорът е сключен с Министерството на културата, за другите двама писатели - с техните наследници. "Ние държим авторските права на онези творци, при които не са минали 70 години от смъртта им и които нямат наследници. Освен това има още една важна особеност - ние даваме само неизключителни права, а това означава, че ако още някой поиска, също може да сключи договор с нас", обяснява директорът на отдел "Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата Георги Дамянов. На практика от това биха могли да се възползват и други виртуални библиотеки.


ИК "Труд" са първите, които купуват авторски права за разпространение в интернет. Според представители на издателската къща тя има намерение да влага сериозни средства в подържането на сайт като www.znam.bg.


Колко струва Йовков


По-точно правата за разпространение на неговите произведения. На този етап трудно може да се направи такава сметка, но едно е сигурно - не особено скъпо. "В закона не е изрично записано на каква база трябва да се изчисли сумата за разпространение в интернет. Когато става въпрос за печатно издание, тогава се взимат средно 8% от цената върху целия тираж", казва Георги Дамянов. При цена от 5 лв. на книжка и при тираж 500 броя, това прави сума от 200 лева. "В момента това е направено приблизително. Цената, която са платили от ИК "Труд", се доближава до сумата, която би трябвало да се плати за печатно издание. На този етап тези неща все още са неясни, защото трудно може да се изчисли колко хора ще платят онлайн, за да видят този текст", обяснява експертът. И добавя, че сумите са малки - от порядъка на 200 - 300 лв.


От ИК "Труд" потвърждават, че наистина става въпрос за такива суми. Те имат намерение да купуват още права и да обогатяват съдържанието на виртуалната си библиотека непрекъснато. "Имам усещането, че когато махнем текстовете от едно място, те веднага се появяват на друг сайт. Просто някои хора си препращат файловете. Ето например оказа се, че книгата "История на Втората световна война", която пуснахме миналата година на пазара, е сканирана от някого от корица до корица и този някой я е качил в интернет. Дори се хвалят, че за 13 дни книгата е била свалена повече от 1000 пъти", разказва Румен Стефанов. Затова от ИК "Труд" се ядосват, че на адрес http://narodnabiblioteka.info има качени текстове и на Йовков, и на Карл Май, и на Джонатан Суифт, за които те твърдят, че имат права. И че хората, които седят зад този сайт, за разлика от Мартин Митов не желаят да свалят текстовете.


Заключителният въпрос е ще има ли ядове решилият да прочете "Старопланински легенди" онлайн. Според Румен Стефанов не - достатъчно е той да плати годишен абонамент от 25 лв. Според виртуалните "библиотекари", също не - читателят не трябва да плаща, а просто да почака до 15 октомври 2007 г., когато правата на Йовков отново ще са свободни. Според трети винаги трябва да има алтернативни източници на информация.


ПРЕДИСТОРИЯТА
На 15 май миналата година от издателство 'Труд" изпращат писмо до собственика и администратора на специализирания сайт за незрящи хора bezmonitor.com Виктор Любенов, в което го заплашват със съд заради нарушени авторски права. Ситуацията е ясна, издателите си търсят правата, защото са платили за тях. Издателство "Труд" има изключителни права върху творчеството на Елин Пелин, Йордан Йовков и неизключителни права върху текстовете на Ангел Каралийчев. В писмото от Виктор Любенов се иска да свали от своя сайт произведенията на тези автори, защото "ползването им без писмено разрешение накърнява нашите права и според Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) се счита за пиратство".


Виктор Любенов маха от сайта си всички текстове. Но тогава започват протестите, защото сайтът bezmonitor.com е направен от незрящ човек и е предназначен за други като него. Качените текстове са там точно заради тях, за да могат да ги слушат с помощта на софтуер, който позволява преобразуването на текстови файл в аудиоформат...

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Погнусен
  *****
  Разстроено

  издателска къща "Труд" са дребни душици

 2. 2 Профил на Отвратен
  *****
  Гневно

  Не стана ясно защо от Труд пращаха ченгетата от ГДБОП да тормозят Виктор Любенов и Мартин Митов лично, а не ги предупредиха по законен начин, че имат претенции върху определени автори и искат да бъдат свалени произведенията им. ГДБОП частни охранители на ИК Труд ли са?

 3. 3 Профил на нормален човек
  *****
  Гневно

  ГДБОП или Главна Дирекция Борба с Обикновения Потребител се явяват слугини на частни корпоративни интереси. Заради черните очи на Тошо ли, питам се, или заради нещо по-материално?!

  Бъдете хора, не четете "Труп"! Не им давайте стотинките си и не им давайте да ви промиват мозъка!

 4. 4 Профил на потребител на платени онлайн библиотеки
  *****
  Гневно

  Не може Труд да купят правата за онлайн разпространение на Йовков напр. Могат да купят правата върху отделно издание на Йовков. Йовковите разкази примерно са били публкувани в множество списания в периода след излизането им. Ако аз, съобразявайки се с закона, дигитализирам тези списания, за които вече е изтекъл 50-годишния срок за авторство, кой може да ми забрани публикуването на разказите. В момента Труд правят точно обратното на европейската инициатива за дигиталиизране и безплатно предоставяне (или само на символични цени) на културното богатство.

 5. 5 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Могат да купят изключителните права на Йовков. Виж закона.
  Освен това авторските права важат 70 години след смърта на автора, не 50. Пак виж закона.
  А споменатият в статията Мартин Митов е виден пират и това всеки го знае! Виж на личната му страница каква огромна галерия има с крадени снимки, които разпространява все едно са негови. Виж в Словото.бг колко произведения има незаконни. Например на Георги Господинов - цял роман. Жоро Господинов се снима гол за плакати против пиратството, а през това време Мартин Митов кара чисто ново волво, строи вила в Бояна и с какво - с парите, откраднати от бедните български автори!

 6. 6 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  До по-горния??? Защо пишеш глупости - преди да качи романа на Георги Господинов, Мартин го е питал. И Господинов сам му е дал ръкописа - да не мислиш, че видния "пират" Мартин Митов ще отиде да му рови вкъщи в компютъра. Ще ви се да има добри и лоши, но това просто не е така...

 7. 7 Профил на mmm
  *****
  Разстроено

  Много, ама много лъжа в един толкова малък постинг.
  Първите два реда са истина. С тази разлика, че не могат да купят авторски права за вечни времена. Специално Йовковите изтичат през тази година.
  В галерията със снимки на личната му страница (http://gallery.slovar.org.uk) няма нито една крадена фотография. 90% от снимките там са на Мартин Митов и той определено може да го докаже. Ти можеш ли да докажеш, че някоя от тях е крадена?
  Мартин Митов има писмено разрешение от Георги Господинов да публикува неговите текстове във виртуална библиотека Словото. Къде се снима Жоро Господинов си е лично негова работа.
  Мартин Митов не само не кара "чисто ново волво", ами изобщо не кара кола, нито има кола, нито има шофьорска книжка.
  Мартин Митов не строи вила в Бояна - няма с какво. "Пари, откраднати от бедни български автори" просто няма - нито някой автор е плащал за да бъде включен в сайт, контролиран от Мартин Митов, нито някой е плащал някога за достъп до такъв сайт.
  Всъщност Мартин Митов не притежава никаква недвижима собственост. Никаква! Живее със съпругата си при родителите си и пътува с градски транспорт до работата си и обратно.
  Някоя друга глупост за "видния пират" Мартин Митов ще има ли? Ако да - моля регистрирайте се и си напишете името.
  Между другото, да знаете къде в българското законодателство става дума за "пиратството"? Защото ми е малко странно такива явни и тайни кампании да се правят за нещо, което май не съществува...

 8. 8 Профил на приятел на Слово.бг
  *****
  Неутрално

  Мошеници като Труд и техните защитници никога няма да могат да се докоснат до това, което прави Мартин Митов, защото са с повредени от алчност мозъци. Дано Мартин и екипът му намерят сили да продължат с мисълта, че понякога хората трябва да се защитават и от наглите и прости бездуховни хора.

 9. 9 Профил на утрален
  *****
  Неутрално


  Такива като Неутралния са най-гадни. Какъв е този манталитет - да измислиш куп глупости и да си мислиш, че като накаляш някого, всички ще ти се вържат или просто да насътвориш интригата и да се приканиш лешоядите за пир. Много си ни ясен кой си, но с твоите камъни - по твоята глава... Нали си го чувал това?

 10. 10 Профил на Светлин
  *****
  Гневно

  Трудът трябва да прави богат човека, а не "Труд".Да платиш 300 лв. за авторски права и да събираш по 25 лв. от ученик за четене на Йовков!
  Осъзнайте се, българи!

 11. 11 Профил на СЛЪНЦЕ
  *****
  Гневно

  Прикрито жълта журналистика, непукизъм към мнението на засегнатите от нея, лакомия за правене на пари, преди всичко и насила - сензации, страници, изписани сякаш с килограми кървища от битово-семейните драми, които отразява ТРУД - и чат-пат нещо като културни проблясъци, новинки за ставащото в държавата на българската литература и култура, ама сбутани в най паяжинния ъгъл,това е вестникът на вестниците ни! В сайта на М. Митов има много повече доблест и самоотвержена отдаденост на нашата литература. Злостните нападки към този човек не издържат пред трезвия поглед на всички, които четата СЛОВОТО. М.М., продължавай - въпреки!

 12. 12 Профил на СЛЪНЦЕ
  *****
  Гневно

  Допълвам думите си. Нали същият вестник и подобните му медии години наред натрапват на читателите собствената си визия за национален елит! Това си е чисто зомбиране, което даде плодовете си в избора на ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ. Щеше да е тъжно, ако не е позорно редом с наистина достойните да застанат плитките мозъци на съвременни певачки,лежерни политици, псевдоинтелектуалци и всички подобни, които се пъчат в светлините на прожекторите и на фототрибуните на споменатите вестници. "Труд" започна да се труди срещу достойното дело на М.Митов, което си е чисто "народна работа", ако използвам израз от нашето Възраждане...

 13. 13 Профил на Четящ
  *****
  Гневно

  Когато Труд е купил за 300 лв.правата на един български класик,за колко е купил правата на западните автори издадени в поредицата"Златна колекция на ХХ век"???Колко ли е платил г-н Тошев за Умберто Еко,Набоков,Хесе,Пърл Бък и др.А колко е платил на режисьорите,чиито филми пуска на CD в хилядни тиражи и не го брои за пиратство?Или има двойни стандарти?
  Мартине,знаем как си правил сайта,колко собствен труд си вложил в него,затова той е един от най- качествените литературни български сайтове в интернет пространството.
  А закона го направиха такива пирати като Тошо Тошев и Петьо Блъсков

 14. 14 Профил на любопитен
  *****
  Гневно


  Авсъщност могат ли да кажат "умниците" от Туд къде в всяко българско училище ще се ползва безплатно ??? Иначе реламата им беше"В рамките на правителствената програма за въвеждане на ИКТ в училищата, порталът ще се ползва безплатно от всички български ученици, а при желание всеки ученик или учител ще може да се абонира за домашно ползване на преференциална цена....
  Znam.bg ще е достъпен безплатно във всички основни и средни училища" - Жалко е че Министерството на образованието си трае - поне да си бяха казали това сиренце ще дадем на труд , а защо това е въпросът - и защо ако си имал глупостта да си купиш техните енциклопедии, аще веднъш трябва да платиш за да ползваш същите в Знам. бг

 15. 15 Профил на Vazov
  *****
  Гневно

  Proizvedeniata na Bulgarskite Klasici sa chast on nacionalnoto bogatstvo. Tova avtomaticheski oznachava, che aktove, v rezultat na koito se otnema ili ogranichava dostupa na bulgarina do tezi fundamentalni cennosti (zashtoto triabva da si platish, za da imash dostup do tezi proizvedenia), sa ravnoznachni na nacionalno predatelstvo.

  Da ne govorim, che vseki po-seriozen danukoplatec mozhe da dade pod sud izdatelia na "pravoto na licenz", zashtoto niama v BG institucia, koiato po zakon pritezhava avtorskite prava vurhu tvoreniata na Botev, Vazov, Vapcarov i t.n. Tezi proizvedenia ot desetilatia/vekove sa obshto dostoianie.

  Pak edna Bulgarska glupost. Vmesto da se napravi vsichko vuzmozhno da se osiguri nai-lesen dostup do tezi proizvedenia (na vsichki bulgari bilo to v Bulgaria ili chuzhbina), nie shte sudirame na bedniaka kozhata, za da ni plashta za neshto, koeto po princip ne e nasho. Hak da im e. Ot "Trud" veche nishto niama da se kupuva.

 16. 16 Профил на  б
  *****
  Весело
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK