Революция в модерно синьо

Музеят MUMOK във Виена показва ретроспективна изложба на Ив Клайн

Когато се спомене името на френския авангардист Ив Клайн (1928-1962), първата асоциация неизменно е оцветена в синьо. Защото патентованият от него цвят International Klein Blue (RGB - 0,47,167) е не само едно, както казва той "реалистично-въображаемо пътешествие", но и своеобразна революция в модерното изкуство от втората половина на ХХ век. Затова не е случайно и името на ретроспективната изложба, която беше открита в четвъртък в Музея за модерно изкуство "Фондация Людвиг" (MUMOK) във Виена - "Ив Клайн - Синя революция" (Yves Klein - The Blue Revolution).


Тази съвместна инициатива на MUMOK и центъра "Помпиду" в Париж е най-голямата изложба на създателя на монохромната живопис, правена досега в Австрия. Това каза при срещата ни в средата на миналия месец д-р Райнер Фукс, заместник-директор и ръководител на изложбената и научната дейност в музея. Тя е изключително важна за нас, защото творчеството на Ив Клайн - профилът на неговите творби - е тясно свързан с изкуството, което ние показваме, т.е. всички аспекти на съвременното изкуство.


Посетителите на MUMOK ще видят над 120 негови картини, скулптури, манифести, рисунки от престижни частни и обществени сбирки от Франция, САЩ и Япония, продължи той. Ще покажем още и редица уникални филми и документи, които са оказали голямо влияние върху следващите поколения артисти, включително и върху виенския акционизъм.
Освен за изложбата на Ив Клайн, която ще продължи до 3 юни т.г. и несъмнено ще бъде едно от пролетните арт събитията във Виена, с д-р Фукс разговаряме и за историята на музея, за архитектурата на сградата, за перспективите.


Когато човек влезе в двора на прочутия комплекс "Музеумскуартир", не може да не остане поразен от огромната, облицована в сив базалт сграда (дизайнът е на архитектурното бюро Ortner & Ortner), върху чийто покрив, сякаш паднала от небето, се е "забила" бяла едноетажна къща (тази авангардна творба се нарича Keep a Cool Head и е дело на скулптора Ервин Вюрм). Питам събеседника си как се чувства един музей за съвременно изкуство в сърцето на класическа Виена.


MUMOK отговаря за модерното изкуство от 1900 г. до днес, но поставя основен акцент върху съвременното изкуство, разказва той. Във Виена има много музеи, които показват съвременно изкуство, но специфичното за нас е, че докато другите представят модернизма от началото на миналия век, то тук може да се види изкуството на съвременността, при това на много високо ниво. Ние гледаме на другите институции като на партньори, но смятаме, че тук е своеобразният център на изкуството от края на миналия и началото на този век.


Освен с архитектурата си сградата на музея впечатлява с фукционалността и интериора си. Разгънатата площ на MUMOK е 14 хил. кв.м, изложбената - 4.5 хил. кв.м, депата са 1.8 хил. кв.м, а връзката между деветте нива (три от тях са под земята) се осъществява с няколко футуристични асансьора, които тук наричат "нашия Кейп Канаверал".


В сегашния си вид MUMOK беше открит през септември 2001 г. и той е първият държавен музей за съвременно и модерно изкуство в Австрия, разказва неговият заместник-директор. Постоянната ни колекция преди е била разпръсната в два музея в периферията на града. През 1962 г. в Швейцарската градина до Южната гара е създаден Музеят на ХХ век, който през 1979 г. е разширен и част от експозицията е била преместена в бароковия дворец "Лихтенщайн". Тогава към името му е прибавено и това на "Фондация Людвиг". Причината е, че фамилията на германския индустриалец Петер Людвиг дарява на музея цялата си колекция от съвременно изкуство - попарт, фотореализъм, концепт арт и т.н. Днес със своите над 7000 експоната музеят е една от най-авторитетните институции в света.


На двора и във фоайето на MUMOK настъпва оживление - пристигнала е група от италиански ученици, които много бързо намират общ език с австрийските си връстници. Подобна картина може да се види и във всички останали музеи във Виена. Интересувам се дали в MUMOK имат някакви специални образователни програми за деца. Разбира се, отговаря той, в Австрия на държавните музеи се гледа като на образователни институции. При нас обиколките на колекциите са съобразени с различните възрастови групи, а особено важен акцент в дейността ни е да насочваме младото поколение към съвременното изкуство, защото след време тези деца ще бъдат негов основен потребител, а и ще се грижат за бъдещето му.


Във Виена на всяка крачка се убеждавам, че държавата полага значителни грижи за изкуството и някак неволно игнорирам онова, което познавам като българска арт действителност. Как се организират толкова големи събития като изложбата на Ив Клайн?


Държавата не определя съдържанието на изложбената ни програма, бърза да обясни д-р Фукс. Тя предоставя бюджета, но директорите на музеите и кураторите са тези, които определят какво ще показваме. Разбира се, в кураторските съвети на музеите има нейни представители, които обаче са с решаваща дума само при определяне на финансовите рамки, но не и по съдържателната част.


България? Да, в MUMOK са познати имената на Недко Солаков, Яра Бубнова, Преслав Кършовски и др., които са участвали в групови или тематични експозиции. Единствен Пламен Деянов, който живее в Австрия, е имал голяма самостоятелна изложба.


На излизане преминаваме през залите с творби на Анди Уорхол, Джаспър Джоунс, Робърт Раушенбърг, Даниел Споери... Клас тийнейджъри са седнали върху ниски сгъваеми столчета и слушат с интерес лектора си, други вече си тръгват. Преди да изляза от двора на "Музеумскуартир", поглеждам към авангардното творение MUMOK. Кога ли и в България ще имаме подобен музей? Думите, за които се сещам, са все производни на утопия. Може би става въпрос за нещо "реалистично-въображаемо", както казва Ив Клайн.


Материалът е подготвен със съдействието на ComPRess, Бюро за връзки с град Виена

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK