Мила от Бомбай

Българка събира материал за "Гид на чужденката" в Индия

Мила

© Надежда Чипевa

МилаМила Калон има амбиция, която се превръща в мечта. Иска да напише книга за това какво да очаква една жена, ако си избере за съпруг индиец, а Индия - за своя втора родина. Нещо като омекотител на културния шок, който очаква всяка чужденка в тази огромна страна с разтърсващи контрасти. Мила не се притеснява от клишето, защото тя знае, че е така. Вече 7 години живее в Бомбай и според нея "представата за индийската реалност е нереална, особено тук, в България". На Мила още й се иска в Индия българите да бъдат по-организирани, да се срещат повече, да си помагат с каквото могат, а да не разчитат единствено на посолството там да ги събира по празници.


Освен че самата е омъжена за индиец и може да тръгне от собствените си преживявания и впечатления, Мила е научила много за страната и културните й специфики чрез работата си. В Индия е работила като журналист в списание за туризъм, в местен вестник, била е още и главен кореспондент за модното списание Elle. В момента е заместник главен редактор на списанието мЕ, което е издание към втория по тираж и влияние ежедневник в Индия Daily News & Analysis (DNA). Списанието осъществява контакт с редовата жена, която живее на границите между два свята, казва Мила. Тя разказва, че по традиция сравнително малко жени в Индия получават добро образование, защото там е разпространено вярването, че най-важното в живота на една жена е да си намери добър съпруг. Но при новите икономически възможности, зреещи в големите градове на Индия, все повече жени откриват света, пътуват, получават отлично образование, заемат високи постове. В света на средната класа и на тези, които знаят английски език, за да четат вестници и списания, като че ли рядко намират място проблемите на мизерията, другото лице на Индия. Те са оставени на множеството хуманитарни организации, които да балансират между "горе" и "долу" по социалната крива на индийското общество. Всяка чужденка, която идва да живее в Индия, се сблъсква със съществуващите различия, казва Мила. И книгата, която тя се надява да напише в близко бъдеще, ще направи опит да обясни негативното в една много различна култура, като същевременно представи положителното като предимство, от което можеш да се възползваш само в Индия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK