Събитието Питър Брук

"Великият инквизитор" се играе в София на 5 и 6 юни

Едно от последните произведения на колоса на световната театрална режисура Питър Брук "Великият инквизитор" на театър "Буф дьо Нор" стъпи на варненска сцена и омагьоса фестивалната публика. Празната сцена, лишена от въздействието на декорите, музиката и специалното осветление, е достатъчна за актьора Брус Майерс.


В продължение на 50 минути едновременно в ролята на стария инквизитор и разказвача той ни въвлича в един от най-философските текстове на Достоевски. Главата от романа "Братя Карамазови", в която Иван разказва на Альоша своята неписана поема за кардинала от испанската инквизиция и слезлия отново на земята Иисус, е само отправна точка за Питър Брук. Извадено от контекста на "Братя Карамазови", фокусът е върху въпросите на Великия инквизитор, които той отправя към Христос - за вярата, свободата на избор и авторитета на църквата.


Действието се развива през ХV век в Севиля по време на инквизицията и публичните изгаряния на хиляди еретици пред очите на краля, аристокрацията, най-красивите придворни дами и тълпата, когато Христос слиза от плът и кръв между хората с цялата си милост, за да спаси човечеството, но по заповед на инквизитора е хвърлен в килия. "Защо дойде да ни притесняваш" – пита облеченият в черно 90- годишен инквизитор, според когото църквата прави хората щастливи, предлагайки им
"чудо, тайна и авторитет", а Бог избира само малцина.


Адаптиран от Мари Елен Естиен, текстът на Достоевски първоначално е на френски език и по-късно се реализира на английски. Самият Питър Брук работи върху превода, като актьорът Брус Майерс припомня, че режисьорът е от руски произход и е направил един изключително достоверен текст. "Великият инквизитор е чувствителен човек – споделя Майерс – който много интензивно преживява своята религия. Той изгаря хиляди хора на кладата, вярвайки, че спасява човешки души от мъките на ада, и всичко това прави със цялата церемониалност, която се изисква. Облечен в своята дълга роба, той се наслаждава на спектакъла, който сам организира пред огромна публика, която също харесва това. Но всъщност не вярва, че спасява душите им, а знае, че хората му вярват и живеят в постоянен страх от перспективата на ада. Авторитетът на църквата е запазен, докато хората се страхуват." Това представление, преведено през обрания телесен език на актьора, е едновременно теологическо и политическо, но преди всичко се занимава с човешката природа, предпочитаща удобството на подчинението и чуждия авторитет, там, където някой друг ще взима решения вместо него. Има ли вяра в днешния свят и дали свободният избор е най-вълнуващият въпрос за човека днес? На самия финал мълчаливият Христос (Йоахим Зубер), седнал с гръб към публиката, отговаря на обвиненията на инквизитора, като бавно пристъпва към него и го целува. Тази изгаряща целувка разтърсва тялото на стареца. "Пускам те от затвора, но никога повече не се връщай при нас", е финалното изречение на инквизитора и присъда над човечеството, забравило Бога.


Използвайки неговия т.нар. метод на празното пространство


на сцената, в която липсват всякакви ефектни аксесоари, които евентуално да възбуждат въображението на публиката, Брук превръща тази интелектуална материя в силно въздействащо, едновременно изискващо напрегнато внимание и докосващо сърцето представление. Публиката е съсредоточена единствено върху фигурата на актьора и словото и е безкомпромисно лишена от патериците на чуждото въображение, което отново напомня за основния въпрос в представлението - дали човекът се нуждае от чуждия авторитет, или сам трябва да се изправи пред бездната на собствената си съдба, тръгвайки по пътя на вярата.


На 5 и 6 юни софийската публика може да гледа "Великият инквизитор" на сцената на Малък градски театър от 19 часа. Представлението е с български субтитри.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK