Театър в параклиса

Режисьорите Валерия Вълчева и Марий Росен първо открили мястото - параклиса в бившия царски дворец, сега част от Националната художествена галерия. Обясняват, че в това пространство, отдавна лишено от своя религиозен характер, фреските са почти заличени и само частично реставрирани и макар и да му е отказан религиозният ритуал, параклисът продължава да излъчва нужда за свещенодействие, тоест театър. След това измислили и играта "Дълбоко високо". За да няма грешки обаче, това е мястото за едно пояснение - става въпрос за театрално представление, в което на публиката не се позволява да спи.


Защото режисьорите твърдят, че изваждането на театъра от неговото удобно съществуване в схемата "пасивен зрител и действащ актьор" може да събуди не само тяхното въображение, но и сетивата на публиката. "Дълго търсихме тайната на мястото и театъра, който то иска. Архитектурно и изобразително то ни върна в епохата на т.нар. модернизъм. Параклисът "приемаше" и "отхвърляше" различни поети, драматурзи и художници от тази епоха. В резултат от този процес се получи общ сценарий, вдъхновен от творби на Артюр Рембо, Марк Шагал, Морис Метерлинк, Густав Климт, Иван Милев, Едвард Мунк, Гьорг Бюхнер, Вирджиния Уулф и други модернисти", обясняват Валерия Вълчева и Марий Росен.


В театралната игра "Дълбоко високо" се включват актьорите Аглика Московска, Велислав Павлов, Иван Наньов, Илиян Митов и Юлиана Сайска. Дизайнът е на Борис Мисирков. Сюжетните движения между героите са подсказани както от модерната драма, така и от образи от стихотворения и картини. Двама мъже и две жени се намират в затворено пространство, от което не могат да излязат, а тази ситуация на безизходица създава висока температура на живеене помежду им.
Валерия Вълчева и Марий Росен отдавна внимават за пространствата, които могат да понесат театър в себе си. За първи път двамата режисьори обединяват усилия в изоставената сграда на бившия Музей на революционното движение, обитавана от спомени за времето преди, когато е била дом. Пространството ги провокира да работят върху "Чайка" и "Вишнева градина" на А.П.Чехов.


Представленията на "Дълбоко високо" ще се играят всеки ден до 7 юли от 18.00 часа в Националната художествена галерия на пл. "Княз Александър І Батенберг" 1. И внимание - местата са само 35.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Обикновен човек
  *****
  Гневно

  Беше отвратителна постановка. Нормален човек, не може да я изгледа до края и да му хареса. Доста скучна и дразнеща. Как си ближеха от супер мръсния под разлято вино?! Мацките се съблякоха до кръста - да види публиката, че нямат цици. Зобиха и плюеха някви мидени черупки. Френския, на който говореха беше под всякаква критика... то не че много говореха - основно крясъци и писъци. Не препоръчвам на нормален човек, да гледа тази отврат!!!!!

 2. 2 Профил на нормален човек
  *****
  Неутрално

  Прекрасна постановка,невероятна атмосфера,неповторимо усещане.Жалко,че постановката се показа толкова малко.Тлябваше повече хора да я видят.Това е стойностен спектакъл.А на горния "зрител" препоръчвам концерт на Азис-той е само за там.Как ли е попаднал там...интересно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK