Истории с вкус

Истории с вкус


От няколко години вече упорито се говори за българските попълнения в жанра "чиклит". Обявиха се конкурси, бяха издадени няколко книги, даже една шестайсетгодишна ученичка издаде роман на английски език и толкова. Докато чуждите издания задължително излизат с етикет "бестселър" и "Библия на милиони жени", интересът към българските романи, писани от жени за жени, си остана много слаб.


Първото подозрение беше, че са неискрени и пренасят на наша територия чужд модел, като дори не си правят труда да сложат на героинята си българско име, а направо я кръщават Аманда или Пресила. Вторият грях беше, че героините се взимат прекалено на сериозно. А все пак става въпрос за жанр, който е предназначен за забавление и една от малкото му добри черти е, че иронията е на всяка крачка. И третото – все пак една книга трябва да е приятна за четене. А тези, които излезнаха досега, не ставаха.


Сега излиза още едно българско попълнение в този жанр, което нищи емоционалните преживявания, но на съвременен език. Става дума за "Розов храст и сладко от смокини" на Красимира Кубарелова. Името й не е познато, това е първата й книга, дори името на издателството не е известно, но пък книгата е приятна за четене и това компенсира всичко останало. Даже нещо повече – дори онези, които не са привърженици на лекия жанр, ще я харесат, защото е искрена. Героинята е земна жена, която не си крие нито годините, нито килограмите. Разбира се, има си своите емоцинални проблеми, но през останалото време няма място за превземки – занимава се с градината, сади праз за разтуха, носи къси панталони тип "лозарска мода", случва се да влезе в магазин, но съобщава, че той бил от онзи тип "за едно левче", ходи на работа и от време на време на срещи, прави сладко от смокини, разказва за семейството си и за стари приятелки. А едно от най-големите достойнства на книгата е, че тук наистина има много хумор и самоирония. Чете се леко и разсмива.
Впрочем Красимира Кубарелова сама определя книгата си като три в едно – любовна история, готварска книга и наръчник по градинарство. И комбинацията е добра.Тази книга можете да купите и онлайн.На адрес http://knigi.dnevnik.bg можете да открието и голямо разнообразие от заглавия от различни жанрове. Онлайн книжарницата ви улеснява с удобна търсачка и информация за всяка книга и не изисква кредитна или дебитна карта при покупка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK