Кардинал Ришельо

Кардинал Ришельо


Не, това не е приключенски роман. Въпреки че фигурата на кардинал Ришельо по-често е може да се открие в приключенската литература, отколкото в историческите книги. Но както пише Literary Review, тук имаме "ерудирана и високо интелигентна биография."


И Антъни Леви се опира само на факти – основава биографията на документи, мемоари и исторически проучвания. Прави детайлен преглед на живота и управлението на Ришельо, но не пропуска и свидетелствата на злите езици на епохата. По този начин търси отговори на любопитни въпроси като: кой е истинският баща на Луи ХIV, какви са сексуалните увлечения на "официалния" му родител Луи ХIII, кои споделят леглото на Ана Австрийска, на какво се дължи омразата на Мария де Медичи към Ришельо, как трупа богатството си кардиналът и как гради шпионската си мрежа...


Впрочем истинското име на кардинала е Арман-Жан дю Плеси дьо Ришельо. Той е роден в Париж през 1585 г., а потеклото му не е никак знатно. Има далечни роднини, които загиват в пиянски скандали и баби с доста неудобна биография. Родът му бавно се издига в обществото по време на войните между католици и хугеноти. Баща му Франсоа прави кариера в двора на Анри III и Анри IV. Но умира внезапно, когато Арман-Жан е петгодишен.
Това, което не всеки знае е, че Арман-Жан не е имал намерение да става духовник, но така се стичат обстоятелствата. На 21-годишен е ръкоположен за епископ, на 37 става кардинал, а две години по-късно е издигнат за първи министър на Луи ХІІІ. Налага му се да се справя с капризен и безволев крал, дворцови интриги, военни походи и международни заговори. Поне така изглежда историята от този ъгъл. А това се предполага, че е по-достоверната история.


"Кардинал Ришельо" е заглавие на издателство "Персей", преводът е на Стефан Аврамов.Тази книга можете да купите и онлайн.На адрес http://knigi.dnevnik.bg можете да открието и голямо разнообразие от заглавия от различни жанрове. Онлайн книжарницата ви улеснява с удобна търсачка и информация за всяка книга и не изисква кредитна или дебитна карта при покупка.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK