Парма и модерното изкуство

Близо три месеца италианският град е домакин на гастрономически фестивал

Парма и модерното изкуство


Деликатеси, пармезан и прошуто – тези неща носят популярност на Парма. Затова изглежда логично, че италианският град ще бъде домакин на първото издание на фестивала "Гастрономия в модерното изкуство", съобщава италианската агенция АНСА. Изложението ще продължи близо три месеца – до началото на януари 2008 г., и за този период в Парма ще бъдат показани серия от изложби, в които храната ще заема основно място. Противно на очакванията обаче някои от творбите са мрачни, а художниците и фотографите не са се увлекли да работят върху леки и приятни теми.


"Храненето е нещо лично и в същото време много колективно", обяснява кураторът на фестивала Лоранд Хеги. Той е поканил автори, които работят с различен материал – някои ще покажат как използват храната в живописта, фотографията, при създаването на скулптори или видеоинсталации. За тези три месеца в Парма близо 40 автори от различни страни ще представят творбите си. Сред участниците е сръбкинята Марина Абрамович, която ще покаже видеозапис на жена, която яде суров лук като ябълка и как тя споделя тревогите си, докато по лицето й се стичат сълзи. Въпрос на лична интерпретация е дали сълзите са резултат от споделеното или от главата лук, която тя хрупа.


Изложбата "Гладна планета" в "Палацо Еукерио Санавитале" включва снимките на американските фотографи Питър Мензел и Фейт д'Алуизо. Те са обиколили 24 държави на пет континента, за да заснемат как се хранят различни семейства на закуска, обяд и вечеря през цяла седмица. Изложбата изследва и различни ритуали за хранене в Германия, САЩ, Япония или Австралия, но и в по-непопулярни места като Еквадор, Нигерия, Боливия и др.


Италианският фотограф Марчело Джепети е подредил изложба "Долче вита" с кадри отпреди трийсет години, които хващат в крачка как пазаруват и се хранят известни холивудски актьори. Малко шоу е подготвила и Силия Шапиро с изложбата си, наречена "Последната вечеря". Тя включва снимки на храната, поръчана от осъдени на смърт преди екзекуцията им.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK