Керамични приказки

Керамични приказки


За изложбата "Текст и керамика" пловдивската галерия "Сариев" е събрала известни български автори. Работите са своеобразно историческо изследване на съчетанието слово и глина, отвеждащо към клинописа от епоса Гилгамеш или остраконите - глинените плочки с имената на прогонените от града-държава Атина.


В изложбата участват Божидар Бончев, Красимир Джидров, Георги Георгиев, Моника Попова, Росен Рашев-Рошпака, Цончо Велков, Яна Юнакова, Рада Дичева, Борис Роканов. В техните работи може да се види/прочете текст-керамика като мислене за два самостоятелни субекта или за взаимосвързани части от едно значещо цяло.


Красимир Джидров, автор с доказан интерес към темата, отново цитира и гради храмове на текстовете на Омар Хаям - oгромни вази-урни-утроби с познатите ни стихове на персийския поет за преходността и тленността.
"За временно ползване" е иронично изваден цитат от "Капиталът" и пренесен върху салфетки за маса - хрумване на Георги Георгиев. A текстът при наивиста Росен Рашев-Рошпака назовава изображенията върху керамичния обект в "Човекът", "Къщата на влюбените", а от друга страна, играе ролята на заглавие.


Обектите, наподобяващи сепии на Моника Попова, са без название, но могат да бъдат наречени Първи лекции по египтология. Използвайки отливка от порцелан на празен стъклен буркан и техниката на копирката, за да изобрази първите си записки по египтология, Моника Попова коментира традицията на йероглифното писмо върху керамика.


Яна Юнакова е съставила три "изречения" от 100 положителни думи, написани на керамични плочки, свързващи се с магнити. Всеки би могъл да пренапише текстовете, да ги съчетае в една дълга фраза или да ги размести.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK