Милан Асадуров, издател и преводач: Човек въздейства истински само на "малкия свят" около себе си

Милан АсадуровПреди дни излезе от печат книгата на Лев Гумильов "Етногенезисът". Тя се появява на книжния пазар у нас благодарение на варненската издателска къща "Сталкер". Авторът е един от най-великите руски учени от втората половина на ХХ в. Лев е син на двама големи руски поети - Анна Ахматова и Николай Гумильов. Той е професионален историк, практикуващ археолог и ерудиран географ, с две докторски дисертации - по история и по география. Лев Гумильов (1912-1992) е и създател на нова наука - етнологията, която все още предизвиква спорове. Разговорът е с преводача и издателя на "Етногенезисът" у нас Милан Асадуров.


Вече казахте, че след "Етногенезисът" за вас историята е дошла на фокус. Имате предвид логиката в последователността на събитията или мотивацията на участниците в тях?


Може би и едното, и другото. Работата е там, че в училище учим политическа история на държавите, а не на етносите. Историята на българите като етнос и историята на България не са идентични. Професионалните историци ни обясняват подробно колко войни сме водили с Византия и наблягат на победите. Много хора, които наричат себе си патриоти или дори националисти, смятат, че това е нормално. Остава обаче открит въпросът как се е формирал българският етнос и през какви стадии на развитие е преминал. Какво е било влиянието на византийците, с които сме живели в своеобразна химера, както Гумильов нарича това погранично състояние, докато след векове се приобщим към техния суперетнос. Но се хващам, че започвам да преразказвам книгата, а тя просто трябва да се прочете.
Ще ни обясни ли "Етногенезисът" настоящето, в което живеем?
Не. Човек не осъзнава фазите на етническото развитие в своето време. Гумильов нарича това аберация - изкривяване заради прекалената близост. Може би истински анализ можем да правим на явленията, протекли преди не повече от две хиляди и не по-малко от двеста години. Само в този отрязък погледът ни, така да се каже, е бистър. В същото време методологията на етногенезиса днес може много да ни помогне да проумеем донякъде етническите конфликти в Косово, Македония, Грузия, Молдова, Испания, Кипър, Румъния. Ще дам един пример: Според Гумильов в съвременния свят нов етнос може да възникне само от смесването на поне два стари етноса. Така изведнъж става кристално ясно защо няма и не може да има македонски етнос.


Според Лев Гумильов "човек трябва да помни хубавото и да говори по начин, който по времето на Пушкин наричали "забавния руски маниер на изразяване". Вие като преводач открили ли сте какво прикрива или какво вади на бял свят този начин на изразяване?


Както казваше мой приятел, това е друга опера. Лев Гумильов е потомък на руски аристократи. Баба му е дворянка и с нейна помощ той се е учил да чете не от буквар, а от "Илиада" на Омир! Възпитанието, културата и паметта му са феноменални. По-голямата част от книгата си той е написал наум в сталинските концлагери. "Забавният руски маниер на изразяване" е бил средство за духовно оцеляване в лагера. Да можеш да се издигнеш над глада и жаждата, над унижението, това отличава великите хора от нас, простолюдието.


Някой би казал, че животът на Гумильов е низ от ужасни изпитания. Да не би това да е изобщо съдбата на ерудита в несвободния свят?


Животът си е мъка, откъдето и да го погледнеш. Мъка е да прекараш младините си в Магадан. Мъка е и да опазиш натрупаното с далавери богатство. Всеки преминава през мъката. Ако времето, в което Гумильов живя, беше с малко по-човешки облик, той навярно щеше да напише много повече книги и по-лесно щеше да заеме подобаващото място на създател на нова наука, че можеше и Нобелова награда да получи, но не така му е било писано...


Гумильов казва също, че е доволен от съдбата си, че няма на кого да се сърди за нея. Не е ли това някакво славянско всеопростителство, което ни поставя винаги в позицията на жертви?


Гумильов може да е всичко, но не и жертва. Според мен той иска да каже, че само смъртта може да попречи на човек да се реализира. Всичко останало е оправдание. Истината е, че човек всъщност истински въздейства на "малкия свят" около себе си. А прощава само силният човек. Що се отнася до славянската душевност, в тази област нито Гумильов, нито аз сме специалисти.


В крайна сметка на какво ще ни научи тази книга?


Преди всичко Гумильов ни призовава да се освободим от догмите. Той доказва научно, че етносите не са обществено-политическо или социално, а природно явление - група хора някога са създали определен стереотип на поведение, благодарение на който са се приспособили към конкретна природна среда. Книгата често направо преобръща представите ни.


Например широко е разпространена илюзията, че "първобитните" племена в Нова Гвинея, да речем, които водят изолиран начин на живот, са на такъв стадий на развитие, защото са много млади етноси. Според Гумильов обаче те са много стари, преминали са през всички стадии на развитие и са стигнали до последния - хомеостазиса, когато почти са се слели с природата и живеят в съвършена хармония с нея.


Коя ще бъде публиката на "Етногнезисът"?


Всеки средно интелигентен и любопитен човек, лишен от предразсъдъци, е потенциален читател, стига да се интересува как и защо са се появили етносите, защо такива велики етноси като древноегипетския, древноримския и древногръцкия са изчезнали, а други стари етноси като еврейския, арменския и българския още са на този свят. И, кълна се, ще получат много любопитни отговори, за някои от които даже и не подозират.Лев Гумильов. "Етногенезисът и биосферата на Земята". (Прев. от руски Милан Асадуров). Сталкер, Варна, 2007 г. (Лев Гумилев, "Этногенез и биосфера Земли". Л., Изд-во ЛГУ, 1989)

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не попитахте този "издател" има ли правата за издаване на тази книга? Къде му е ISBN и другите задължителни атрибути. И какво да прави сега със своя превод и разходи другият български издател, който има договор?

 2. 2 Профил на хамалин
  хамалин
  Рейтинг: Любопитно

  става дума за етноси,а за преводача изглежда,че народите са от друга опера

 3. 3 Профил на БЪЛГАРИН!
  БЪЛГАРИН!
  Рейтинг: Неутрално

  Такива глупости, че направо да пометнеш. Горния на снимката с етносите като една наша депутатка-еврейка, написала книга където се говори за МУЛТИНАЦИОНАЛНИЯ ХАРАКТЕР НА БЪЛГ.О БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. Бе то масони, секти , какво ли не щеш. Една вършина, че само на учени ще ми станат. Къде е най големия министър -председател СТЕФАН НИКОЛОВ СТАМБОЛОВ да изнесе пред депутатите, министрите и обществото що е то БЪЛГАРИН и КАК трябва да си верен, служи и обича ОТЕЧЕСТВОТО!

 4. 4 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: Неутрално

  Глупости на търкалета ,от безкрайно неграмотни журналджии!?Науката етнология си съществува от средата на 19 век и не чудесния учен Лев Гумильов и е откривателя!Лев Гумильов е евразист и призовава руснаците да не се опитват да стават европейци,защото не стават за такава работа,а да си запазят лекопоевропейчения-азиатси характер и оригиналност като евразийци!Лев Гумильов е бил изпращан три пъти в сталинските концлагери и там обмисля и създава много любопитната теория за "пасионарноста" в социално-етническото развитие на различните човешки общества!Теорията си е любопитна и е със съществено рационално зърно,но в момента недоказуема ,защото според мен,изисква наблюдение по специални генетични и физикохимични научни методики на многобройни човешки групи в разстояние на 4-5 човешки поколения!Не знам това, как може да се осъществи с крайни, коректни за сегашните хора,научни резултати!Напоследък пишман-идиоти, руски националисти и антисемити обявиха научната му дейност за основа на едно ново, руско, войнстващо евразийство,измислено си от тях!Горкият,толкова хуманен и човечен Гумильов!Сигурно се обръща в гроба си от това маймунско извращение на научните му идеи!Между другото,в трудовете си изобличава и някои еврейски, търговско-лихварски групи,през вековете изсмуквали и разлагали приелите ги общества и затова днес, посмъртно е обявен и за антисемит!Притежавал е и голям поетичен талант,наследство естествено от изключителните майка и баща-поети,който умишлено не развива,отдавайки се само на историята и географията,защото е бил силно травмиран,както и наговата майка Ана Ахматова от убийството на своя баща Николай Гумильов от болшевиките,на които просто се сторил ненадежден!Има поетични произведения и то много хубави,но на брой не са много!

 5. 5 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: Неутрално

  Извинете!Забравих да допълня,че поетиката, скрита в душата му, се излива в чудесно и поетично написаните му в проза,научни,историко-геогафски и със силна, социологическа насоченост трудове!Изключителен познавач на част от европейските,повечето от азиатските и на всички евразийски племена и народи и техните взаимодействия от античноста до късното средновековие,но попадайки на негови разсъждения за средновековната българска история останах с убеждението,че не се е запознал достатъчно задълбочено с нея и той оригиналния,мислещ дълбоко учен, се е предоверил на руските академични, комунистически простотии и фалшификации около нея!?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK