Венелина Попова от БНР с награда за гражданска доблест

Отличени са и капитан Герчев и отец Иванов

Венелина Попова е носителят на тазгодишната награда за гражданска доблест, която се присъжда от фондация "Свободна и демократична България" и нейния основател и председател Димитър Паница. Наградата се връчва за втори път и по условие се дава на личност, на групи граждани или граждански организации, които са пример за висок обществен морал и почтеност, самоотверженост и вдъхновение.


Лауреатите трябва да заемат активна гражданска позиция, да се отличават с хуманизъм и толерантност, да работят за позитивна обществена промяна "...против очакванията и предположенията на другите..." "Това не са само красиви, празни думи", каза Димитър Паница по време на вчерашната церемония в Централния военен клуб в София. Да, наистина има такива хора сред нас и усилието те да бъдат открити и насърчавани си струва, отбеляза той. В България всеки ден се случват позитивни неща, далеч от жълтите павета и далеч от първите страници на вестниците, каза още Паница пред събралото се множество. Тази година броят на номинираните кандидатури за наградата е голям и са все стойностни, затова за пръв път се присъждат и други две почетни награди за достойни постижения, обяви той.


Изборът на журито тази година - Венелина Попова, е кореспондент на програма "Хоризонт" на БНР в Стара Загора. Разследващите й репортажи засягат теми като опазването на околната среда и в частност системното обгазяване на града, незаконното застрояване и живота на деца, лишени от родителски грижи.
Фактът, че наградата отива пак при журналист, е признание, че гилдията участва активно в демократизацията на страната ни, каза Попова видимо развълнувана. "Най-тежкият път е този на истината, продължи тя. Хората често получават удари, докато го следват, но пък наградата тогава е още по-ценна."


Едната от почетните награди беше връчена на капитан за далечно плаване Никифор Герчев, създател на БУЛСАР, сдружение за спасяване на човешки живот по море. Кап. Герчев работи с 1200 доброволци и има пряко участие при спасяването на повече от 200 души в морски бедствия и катастрофи.


Другата награда получи отец Иван Иванов, по чиято идея е създаден дом за сираци "Свети Николай" в двора на църквата в с. Нови хан. Домът започва да се гради през 1988 г., като досега там подслон и храна са намерили над 250 души. Ако към всяка епархия има по един такъв дом, няма да има бездомници, няма да има гладни, каза отец Иван. "А когато човек прави нещо с любов и сърце, всичко става, всичко е възможно."

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  Гала вечери на фона на ГЛАДУВАЩИЯ електорат!... фондация "Свободна и демократична България" и т.н.
  Боже боже какво ЛИЦЕМЕРИЕ! Поредната фалшива фондация от хилядите на брой /60000/! Каква демокрация в ОЛИГАРХИЧЕСКА държава. Идете в провинцията гр.Айтос и вижте Кютюка. Съд, следствие, прокуратура-всичко е в краката на тоя малограмотен тракторист...
  ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!

 2. 2 Профил на Читателка
  *****
  Неутрално

  Бог да благослови отец Иван, защото постъпва правилно.

 3. 3 Профил на Радина
  *****
  Неутрално

  Защо пишете злобно?
  Знаете ли кой е Паница?
  Каква фалшива фондация?
  Боже опази от зли и некомпетентни коментатори!
  Вместо едно БРАВО на достойните хора в България!

 4. 4 Профил на ves
  *****
  Неутрално

  Честито на Венелина Попова, на отец Иванов. Добре че има и такива награди за честните хора: другите ги знаем, които се раздават от министерствата на акредитираните само към тях от медиите журналисти. От такива не можем да очакваме да чуем истините, но Венелина Попова е много точна.
  Отец Иванов е просто ЧОВЕК.

 5. 5 Профил на Иван Никифоров
  *****
  Неутрално

  да, има много фондации, които само усвояват или перат пари. Но тази на Дими Паница не е такава и цялата и дейност го доказва. А отец Иван е истински православен свещеник. Поздрави и на Венелина Попова за нейната позиция и на капитана

 6. 6 Профил на до Иван Никифоров
  *****
  Неутрално

  Иване и другите КРИТИКАРИ,
  както вече писах фондациите са 60000, че и отгоре. Регистрират се само в МП-то и Ви оставям на РАЗМИСЪЛ всичките дървени философи, които незаслужено и необосновано обиждате каква е картинката като "обществено - полезна дейност" и финансиране по времето когато бе министър на Правосъдието монархиста-царист правосъдния Петканов. ПРАНЕ НА ОФШОРНИ ПАРИ С ТИЯ ФОНДАЦИИ ТА ПУШЕК ЧАК СЕ ДИГА! Изобщо в час ли сте за да дрънкате такива глупости. Ама важното е да засягате, навярно по този начин извинете може би и физиологично освобождавате. Чист мазохизъм. То бива бива, ама чак пък толкоз не бива. Тази фондация не била такава, оная и тя и т.н ! Че, АНТОАН НИКОЛОВ с неговите две фондации ще Ви каже същото. Даже ще ревне, че благотворителни, за православието работят и т.н. Първо крал та се е поср...л, после пречистин като хурувимче и стой та гледай какво става с фондациите. Ще пусна 2 линка да четете и оврат главите. Като хващате меча на обидата поне първо размислете! Нищо лично към никой!
  ПАТРИОТ!

  http://fip.bg/president.php?lg=0
  http://pokrov-foundation.org/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=76

 7. 7 Профил на tera
  *****
  Неутрално

  Няма по-добра форма за подпомагане на гражданските инициатива от фондацията. В българия наистина се нароиха бая перални под това име, но това не значи, че няма и истински такива. Синът ми раобти от години с "Покров Богородичен" като доброволец, заедно с доста юноши на неговата възраст. И тази доброволческа работа промени цялото му световъзприятие, направи го по-зрял и отговорен за другите. Так аче нека се множат фондациите, а от делата им лесно ще видим кои са истинските.

 8. 8 Профил на специално за tera
  *****
  Неутрално

  tera със Вас 3 години работих за изправяне ФОРУМА на крака! Днес е №1 от инф.гледна точка- ИНФОРМАЦИОНЕН ГОСПОДАР от СМИ! Това бе целта ми! Много сили и лични средства и обеднял отвсякъде но ДОВОЛЕН че днес всеки хвърля по едно оче какво става и пише във ФОРУМА! Но това е друга тема.
  Фондация "Покров Богородичен" е създадена по времето на СДС във времето на ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ грабеж и първоначалното натрупване на капитала. Неин родител и баща но в СЯНКА седи председателя на СОС 1997-2001г., АНТОАН ДИМИТРОВ НИКОЛОВ, а явен играч и съдружник в схемата е лицето Илиана Александрова Цветановa по мъж Сивова, които впоследствие създават и православен сайт www.pravoslavie.bg. Играта започва със създаване на фирмата “ОМОФОР” ЕООД съвчестно със Елисавета Лазарова Парушева, после други фирми преплетени в Антоановия обръч и т.н! Завършвам казвайки с чиста съвест за тази фондация и обслужващите я лица: ЛЕГОВИЩЕ на ВЪЛЦИ!
  http://politics.actualno.com/news_128049.html#comments
  http://fip.bg/president.php?lg=0
  http://pokrov-foundation.org/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=76

 9. 9 Профил на Димитър Паница
  *****
  Неутрално

  Тоя беше един от най-здравите плювачи срещу Сергей Антонов. А сега се загрижил за свободата на словото. Егати резила - приемат награди от това влечуго Паница....

 10. 10 Профил на Д-р Рос
  *****
  Весело

  Браво на Венелина, на капитана и на отец Иван!!! Обаче браво и на тези, които имат критерии и ценностна система, за да оценят тези качества.Почти не вярвах, че у нас ще наградят смислени хора, а не мутри, силиконовите им мутреси,корумпирани политици, криминални бизнесмени и поръчкови журналисти-подлоги!!!!!

 11. 11 Профил на Радина
  *****
  Неутрално

  Награждаването на достойни хора е радостно събитие. Номинацията е моя.
  Не търсете под вола теле. Няма да намерите.

 12. 12 Профил на Димовап
  *****
  Весело

  Отдавна се възхищавам от делото на отец Иван. Дано се намерят последователи в името на милосърдието.

 13. 13 Профил на Такъв позор!
  *****
  Неутрално

  Награда от антибългарската свиня - Пар/н/ица....това само отбрани родоотстъпници могат да приветстват!

 14. 14 Профил на Николина Тодорова
  *****
  Любопитно

  ЧЕСТИТО НА ЖУРНАЛИСТКАТА ОТ БНР!ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ В НАЦИОНАЛНОТО РАДИО ЖУРНАЛИСТИТЕ С АКТИВНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ ПЕТКО ГЕОРГИЕВ,СТЕФКА МАЙМАРЕВА,АЛ.ВЕЛЕВ ГИ НЯМА!!!

 15. 15 Профил на Защо?
  *****
  Разстроено

  Честито на г-жа В. Попова! Обаче, какво мисли тя относно въпроса защо кметът на община Стара Загора харчи парите на данъкоплатците за кичозна коледна украса на сградата на Общината и района пред нея? Как може да няма нещо в червен цвят? Такава пародия няма в никоя християнска държава. Поне една ЧЕРВЕНА КОЛЕДНА ЗВЕЗДА да бе поставена на елхата. Преобладаващият син цвят излъчва студенина. Някой явно се е уплашил, че (ако има червени лампички и др.) неговите господари ще бъдат недоволни от присъствието на цвят, характерен за конкурентната партия. Не мога да допусна, че повсеместното опростачване е довело до това драстично несъобразяване с непреходната християнска символика, възникнала много по-рано от комунистическата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK