Излезе документална биография на Кимон Георгиев

"Три държавни преврата, или за Кимон Георгиев и неговото време" е солиден том - над осемстотин страници, с твърди корици и с много факсимилета и документален материал. Автор е проф. д-р Недю Недев, който е събрал огромен архив, в това число и личния архив на Кимон Георгиев, обработен и съхранен от Гиньо Ганев. Омбудсманът е женен за една от дъщерите на политика и събира не само документи, но и споделя лични впечатления. Резултатът е документална биография на българския политик, два пъти министър-председател на България и участник в три държавни преврата.


Томът съдържа сбирка от документи, които разкриват непознати моменти от живота на политика. Кимон Георгиев сътрудничи с цар Борис III, Александър Цанков, Андрей Ляпчев, Атанас Буров. Недю Недев пише, че животът му е толкова наситен със събития и кризи, че биографията му напомня приключенски роман.


От полковник в царската армия от фронтовата линия на Първата световна война, където остава с едно око, той стига до Мирната конференция в Париж през 1946 г. Държавните преврати от 9 юни 1923 г., 19 май 1934 г. и 9 септември 1944 г. определят в голяма степен историческия път на България. Централна роля в тези преходи играе и Кимон Георгиев.
Авторът припомня, че през 50-те години, по време на социалистическия режим, политикът възглавява електрификацията на България и факта, че неговото име е свързано c обекти като Баташкия водносилов път, каскада "Белмекен", язовирите "Искър", "Студен кладенец". Неговият подпис като министър създава атомната енергетика.


"Такива личности като Кимон Георгиев срещат опоненти и отрицатели, те нямат и не могат да имат еднозначна оценка и интерпретация. Лутанията на подобни фигури и даже прегрешенията им не могат да се премълчават, защото чрез тях се разкрива многообразието на общественото битие", пише Недев.


"Три държавни преврата, или за Кимон Георгиев и неговото време" е заглавие на издателство "Сиела".

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Някъде там сигурно се споменава за ЗЛОВРЕДНАТА ПРЕДВИДЛИВОСТ на Другаря Сталин, поръчал смъртта на някой хора, но изрично наредил:"да се запази живота на Симеон, че може да потрябва!" И наистина-потрябва! И управлява "успешно" с бившите си палачи! Те крадат на поразия, и той краде! За тях няма съд, и за него няма!

 2. 2 Профил на надали
  *****
  Неутрално

  Дали авторът се е разровил в архивите? Те може и да са унищожени, но с голяма сигурност може да се предположи, че Кимон е станал сръбскосъветски агент. Някъде през трийсетте.

 3. 3 Профил на Буря
  *****
  Гневно

  През 1954 г. бях съвсем млада но имах удоволствието да работя в министерството на електрификацията(тогава така се наричаше), пъководено от Кимон Георгиев. Никога няма да забравя неговия образ на скромен човек, амбициозен, културен. Поведението му беше просто изумително. Примерно, при среща с жена служителка в министерството той първи поздравяваше. Много често, да не кажа ежедневно той оставаше в кабинета си да работи. Имаше, разбира се на разположение служебна кола с шофиор, но винаги идваше в министерството пеша, независимо от възрастта му тогава и от това, че се движеше с бастун.
  В по-късни години - след 12 г.,служебно отново бях в контакт с него. Той не беше променил поведението и отношението си към хората, както и навиците си за непрекщъсната умствена дейност.
  Разказвала съм много за нетго и той винаги ще остане за мен един от малцината велики хора, които през живота си съм познавала и то отблизо.

 4. 4 Профил на А знаете ли как Трансилвания става Румънска?
  *****
  Неутрално

  След 1-та Св. Война в Унгария се вдига Съветско възстане! Унгарското правителство НЕ МОЖЕ да го потуши и... "на помощ" идват Румънските войски, които...за награда задържат Трансилвания.
  През 1923г. В БГ се вдига слабоподкрепеното септемврииско "въстание". Ако не беше превратът 1923г.оглавяван от Кимон Георгиев и БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ не бяха потушили метежа, това щеще да сторят сръбската или румънска армии, които, щяха ОЩЕ ДА ОСАКАТЯТ ТЕРИТОРИАЛНО България!

 5. 5 Профил на boby1945
  *****
  Любопитно

  Интересна личност във всеки случай и добре че ще можем да прочетем туй онуй за него!

 6. 6 Профил на Кирова
  *****
  Весело

  Много се радвам за излизането на тази книга,защото Кимон Георгиев е един от малкото достойни политици,останали в историята на България.Дано повече млади хора се интерисуват от нея!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK