Изложбата "Акулите в опасност" "реабилитира" страшилищата на океанаИзложбата "Акулите в опасност" "реабилитира" страшилищата на океана. Експозицията беше открита на 17 януари на партерния етаж в мол - София и ще остане там до 28 февруари. Поводът е предстоящата премиера на филма "Акули 3D", която ще се състои на 30 януари, съобщиха организаторите от триизмерното кино IMAX.


"Ние защитаваме онова, което обичаме. Така че нашата цел беше хората да започнат малко от малко да харесват акулите. После може би ще започнем и да ги опазваме. Прекарахме около 600 часа под водата с тези животни, без клетки, и сме си живи и здрави. Мисля, че това е най-доброто доказателство, че те не са толкова опасни", казва режисьорът на "Акули 3D" Жан-Жак Мантело.


Мантело и композиторът на музиката Кристоф Жаклин се очаква да присъстват на премиерата на 30 януари. Музикантите от Софийския симфоничен оркестър СИФ-309, в чието изпълнение е саундтракът, също ще бъдат специални гости на галапрожекцията. Филмът ще е на екран от 1 февруари.
Акулите владеят океана 100 милиона години преди динозаврите да бродят по сушата. Голямата бяла акула може да преживее до 3 месеца без храна. Акулите имат "шесто" чувство - могат да улавят дори слаби електрически импулси във водата.


Всяка година са убивани между 100 и 150 милиона акули. Някои видове са намалели с 80 на сто през последното десетилетие. Двата най-големи вида акули - гигантската и китовата, могат да надхвърлят на дължина съответно 10 и 20 метра, но се хранят с най-дребните рибки и планктон.


Една трета от европейските акули са включени в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK