Така е изглеждал великият БахЗа пръв път изследователи успяха да възстановят образа на Йохан Себастиан Бах, използвайки за основа черепа от неговите тленни останки.


Според Центъра за анатомия и идентифициране на хора към Университета на Дънди това би трябвало да е изображение далеч по-близко до оригинала, отколкото масово познатите портрети и склуптурни бюстове на германеца с перука на главата.


Специална изложба, на която ще бъде представено компютърно генерираното изображение, се открива на 21 март в Къщата на Бах в Айзенах (Bachhaus Eisenach). Под заглавието "Бах в медицинските списания", тя ще продължи до 9 ноември.


Къщата на Бах е смятан за първият в света музей, посветен на композитора. Тя е закупена през 1906г. от Новото бахово общество (Neue Bachgesellschaft), когато се е смятало, че това е родното място на може би най-великият композитор на всички времена.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AC23
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Хм, съмнявам се, че от един череп може да се долови излъчването на очите, веждите и други индивидуални неща. Това е просто интерпретация на създателите на прототипа.
  Как е изглеждал Бах знаят само познавалите го лично, където и да са в момента, а най-вече Създателят.

 3. 3 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Как са разбрали, че е изскубвал веждите си?

 4. 4 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  голем синпатяга е маестро макар и с тоая канбион да са го напарвили като крикатурата азиз нооо бгееца е навсякъде и това ние вече ного добре го знаеме

 5. 5 Профил на Observer
  *****
  Неутрално

  Прекалено осъвременен. Бах е 'изглеждал' така, както е на портретите си. Какво всъщност е 'бил' без перука и/или без дрехи е без значение. 2, 3 и 4 са абсолютно прави: 'Изразът' на лицето, което може би е най-важното за хора като Бах, едва ли може да се възстанови по черепа.

 6. 6 Профил на Колко много граматичски и правописни грешки в едно изречение!
  *****
  Неутрално

  Къщата на Бах е смятан за първият в света музей, посветен на композитора. Тя е закупена през 1906г. от Новото бахово общество (Neue Bachgesellschaft), когато се е смятало, че това е родното място на може би най-великият композитор на всички времена.
  ОТКРИИТЕ ГИ - мъжки или женски род, кое е подлог и кое не е - с пълен член или не, с главни или малки букви се изписват имената на сдружения когато се цитират? Ужасно неграмотни са т.н. журналисти и редактори.

 7. 7 Профил на Observer: to 6
  *****
  Неутрално

  Да, печална неграмотност. В това отношение, разбира се, има нужда от цензура.

 8. 8 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  грешки ценцура грамика??гледайте снимката на реконструкцията на главата на Маестроро и забележете колко прилича на българина азис а има хипотеза че и той е българин това е най важното а не кой кви праописни грешки допуснака

 9. 9 Профил на съвременник
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на вук
  *****
  Неутрално

  Само че не се знае с пълна сигурност, дали намереният череп
  дейстбително е този на Бах. Това днес четох "Берлинер Цайтунг"

 11. 11 Профил на До №6
  *****
  Неутрално

  Абе всезнайко, преди да критикуваш, провери - просто музеят се казва "Къщата на Бах", затова и пише "е смятан..." За съгласуването на "когато" с "1906г." пък ти сам си проветри мозъка. Аман от първосигнални критикари за щяло и не щяло!

 12. 12 Профил на Кирчо
  *****
  Неутрално

  Аз още чакам тези т.н. центрови при т.н. университети да изследат и да кажат, на пример: как изглеждам ето сега аз в момента когато пиша този коментар. Имайки томове музика от прекрасния Бах, те ми говорят за това как той изглежда. И какво сега?

 13. 13 Профил на Съветник
  *****
  Неутрално

  Крайно време е псевдо-учени атеисти,да престанат да се занимават с глупости,а да си заслужат заплатите с полезна работа.Багдад и Йерусалим тази зима чистиха снежни преспи,а те ще ми говорят за глобално затопляне.

 14. 14 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Абе навремето Герасимов правеше антропологични възстановки по черепи. Сега, проминирането на костите в лицевия дял на черепа конструира характера на формата, тук двете ябълчни кости, челните изрезки и носната кост, брадичковият трийгълник, двата ъгъла на долната челюст, външната стена на орбитата, сглобена от ябълчния израстък на челната кост и челния израстък на ябълчната кост си личат под иначе доста омазнената нагласа на образа. Двете силни надвеждни дъги , челната талия, челните възвишения и широката челна кост не обясняват леко женствения изглед на египетски скопец-сладострастник, който са му издокарали. За от характера на орбитите не може да се определи формата на горните клепачи. Обикновено при мъжете за да подпухнат така и да увиснат до миглите, прикривайки гънката бе трябвало да се съпоставят с подобно подпухване и в долната част на орбитата. От черепа не може да се съди за подкожните тъкани и характера на натрупване, преяждане, всичко е относително, гънката между веждите е резултат от мимически повторения, зависи от много фактори, докато се вреже трайно, силната талия под долната устна се появява при бабичките с изпопадали зъби, а тук зъбките на гения явно ще да са били като на девойка. Изобщо издокаран е като преяла дойка на фараона с блага привичка към захаросани курабийки и тлъсто месенце. Омазнените блясъци в очите и хлътнатинките в ъгълчетата на доста червената устна биха го определили като един пергиш по-скоро, еднакво интересуващ се от фронтални и дорзални мероприятия с дечица от ромската махала. Не съм сигурен кого точно са изтипосали. Прав е Бруно, на Азис са го натъкмили. Бруно, наздраве,къде изчезна бе ,майна, откак Калинчето се покри, не те мяркам тъдява.

 15. 15 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Абе направо прилича като брат-близнак на един ром-продавач на джапанки и гумени обувки на Кооперативния пазар.Че си направим един експеримент, че го издебнем, докато кльопа баничка и внезапно че му пуснем с уокменче Пасакалия и фуга в до мажор. Ако се не задави и одма залюлее ханша, тутакси че се констатира ромския произход на Йохан.

 16. 16 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  А па дето десният ирис е с милиметър по-широк от левия и дето блясъците в очите са на различно място, дето слъзното езерце на лявото око е по-високо от това на дясното, вече е друга тема. Малко кривоглед са го издокарали, а инак компютрите са голяма работа по принцип.

 17. 17 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  Нещо има нереално в тази възстановка. Като го гледам, има нещо неестествено, ама като не съм специалист, как да се аргументирам? А на колегата, дето се съмнява в глобалното затопляне, ще му разясня, че то затова се нарича "глобално", защото отчита повишаване на температурата в глобален планетарен) машаб, а не дали в село Долно Уйно тази година е имало повече сняг или не.

 18. 18 Профил на учудена
  *****
  Любопитно

  Да бе, баш така е изглеждал Бах, добре,
  че ме убедихте. Може така да е изглеждала на спонсра на "изследването" бабата.

 19. 19 Профил на Щом така е изглеждал,
  *****
  Неутрално

  Той досущ като наш Градинко!

 20. 20 Профил на бах
  *****
  Неутрално

  Абе тоя има черти на азиатец-мюсюлманин или африканец или нещо смесено. Бах е бил германец. Стига са дрънкали глупости. Тоя от картинката дори не прилича на европеец.

 21. 21 Профил на Х-мама
  *****
  Неутрално

  Усещам залитане по онази идеология за великата,единствена и най-ценна раса.Усещам опити за леко манипулиране.Може да е изглеждал и така,но мимическите бръчки са поставени нереално и ми объркват възприятието.

 22. 22 Профил на Baj Hasan
  *****
  Весело

  За Бах не знам но ,за Кондйо със сигурност след 1000-1500 ,ще изглежда по подобен на4ин

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на bai Kiro
  *****
  Весело

  Ма туи е Азис на пенция - ко му са 4удити!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на dr.evil
  *****
  Весело

  Я, Бах бил прадядото на Азис! Чи те си приличат като две капки вода.

 29. 29 Профил на Крумовица
  *****
  Неутрално

  Аман бе Круме, не знаех, че си анатом от
  класа на съдебната медицина. Ти наистина ли вярваш, че тоя който го е рисувал приживе е бил толкова некадърен, че е
  пропуснал всяка прилика. Или
  Баж нямаше да му плати, или децата му щяха да затирят портрета, вместо га го запазят за поколенията.Макар и по онова време да са
  рисували малко маниерно, без особен усет за колоритността и картината да е потъмняла от времето, за мен Бах е този от портрета, който съм видял за пръв път.
  Не е важно как е иглеждало лицето на един човек приживе в определен период от него-
  вия земен живот , а какви следи е оставил
  за поколенията.Понеже го сравнявате с бъл-
  гарин, койо ние наричаме циганин, т.е.
  не знаем какъв му е произхода, то дано се
  намери наш циганин да ви покаже че е висо-
  ко надарен човек и би натрие некадърните
  мутри.Ваеки човек е ценен и има своето предназначение на земята. Да не жабравяме, че мизерията и липсата на образование и квалификация прави от човеците цигани, малообразовани хора,
  които се месят в обществения живот и предизвикват хаос и яровал. Де България
  да имаше една дузина политически гении, та да ни извадят от лайната и циганията

 30. 30 Профил на Къщата на Бах е смятана за
  *****
  Неутрално

  първия в света музей ...
  Съгласуването е с къщата, не с музея. Добре е да се поназнайват такива детайлчета. И без друго Форумите ни ограмотяват. И нее само относно правописа. Няма нищо обидно и неудобно да си го признаем.

 31. 31 Профил на портрети
  *****
  Неутрално

  Които редовно слушат и гледат азис не само Бах ще видят като азис, ами и майка си. Портрети, както и статуи от бронз и мрамор на сатрапите и обслужващото ко от сталин насам задръстват неслучайно пространството през метър пред погледа на тълпите. Да заменят и майка си с вожда и боклука му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK