Невероятната съдба на Илина Абаджиева

Преподавателката по сравнителна религия в "Бостън колидж" ще чете лекции в България

Илина се приготвя за ежедневния ритуал-молитва. Тя сипва светена вода и пали тибетска пръчица, която изпълва въздуха със специален аромат. Така почита будическата природа.

© Георги Кожухаров

Илина се приготвя за ежедневния ритуал-молитва. Тя сипва светена вода и пали тибетска пръчица, която изпълва въздуха със специален аромат. Така почита будическата природа."Когато видя улични музиканти независимо в кой град и в коя страна, веднага започвам да пея с тях. Това можеш да го напишеш за мен", казва Илина. Усмихва се широко и подхваща "Целувката на Ана" в акомпанимент на акордеонистите в градинката на Народния театър в София.


Илина Абаджиева е магистър по теология от "Харвард" и доктор (PhD) по теология и сравнителна религия от "Бостън колидж". През последните десет години изучава будизма, а преди това - православие, католицизъм, ислям, индуизъм, мистицизъм. В Америка учи и преподава 19 години, а сега се връща. С вяра и много идеи и желание. Иска да сподели наученото, защото "съм имала благословията да се уча от най-добрите, от най-големите специалисти". Ще води курсове в Нов български университет. На 27 март в НБУ ще изнесе лекцията "Духовни практики на тибетския будизъм".


Самоопределя се като православна християнка. Това обаче не й пречи да харесва будизма, да го практикува и преподава. В никакъв случай не трябва да отричаме сляпо мъдростта, скрита в различните духовни учения - е нейното убеждение.
"Будистката философия например е много практичен метод как да живеем по-добре живота си. Това е практическа философия как да страдаш по-малко, по-малко да се караш с близките си, как да станеш по-добър, обичащ не само себе си и любимия човек, а да разшириш диапазона на истинско обичане, на божествена любов към всички същества - към хората, животните, планетата. Защото планетата е едно цяло, всички ние сме вътре в това цяло и сме абсолютно взаимосвързани. Всичко, което обединява, е добро и всичко, което разединява, не може да бъде добро. Животът ни има смисъл само тогава, когато развиваме тези добродетели и ценности, които ни помагат да живеем по-добре, да бъдем по-щастливи и в хармония с всички останали същества."


Няма невъзможни неща


Така мисли тя. И непрекъснато го доказва. Петнайсетгодишна заявява на майка си, че ще учи в "Харвард", a това e по времето на социалистическия режим, когато да напусне страната изглежда направо нереално. "Не знам откъде съм чула за "Харвард", знаех само, че това е "върхът на света", и казах, че ще отида там, без никаква идея как ще се случи", усмихва се Илина. По това време практикува Кастанеда - тича със затворени очи в тъмното през гората, за да развива интуицията си. Оттогава събира камъни с формата на сърца. Събира и след това ги подарява.


В "Харвард" е. Наистина се случва. С усилия, с късмет, може би с малко магия. Преди да стигне до САЩ, заминава за Дания, за да учи датски и най-вече за да чете Киркегор в оригинал. Като студентка в Софийския университет по немска, английска филология и скандинавистика разбира, че има места по програма за обмен. И въпреки че на никого не му се вярва, тя тръгва.


Да четеш Киркегор в оригинал


И това се сбъдва. Учи чужди езици от дете. Споменава дядо си, който бил ученик на Петър Дънов, знаел няколко езика и имал пет висши образования, както и прадядо си - доктор по класическа филология. Баща й повтарял: "Езиците ще ти отворят вратите и прозорците към света. Могат да ти вземат всичко, но не могат да ти вземат знанието." "Знанието е свобода", казва Илина. "Мога да постигна независимост, ако съм по-умна. Да надскоча ограниченията на режима."


Надскача ограниченията през 1988 г., когато заминава за Копенхаген. След това тръгва за Америка през есента на 1990 г. Родителите й влагат всичките си спестявания в нейния билет до САЩ, а от нея се очаква да успее да си намери стипендия и да продължи образованието си там. След много препятствия и когато стипендията изглежда невъзможна, чудото се случва, при това в "Харвард". Помага й професор Хелмут Кьостер, по думите й един от най-големите специалисти по Новия завет, който решава, че инвестициите в Илина си струват.


"Излязла съм от България, но никога не съм била с мисълта, че искам да остана някъде другаде да живея. Винаги съм знаела, че това е период, процес на обучение, на вътрешна трансформация, на подготовка." През всичките й учения, приключения, пътешествия знаела, че иска да събере знание и да го даде като камъчетата във формата на сърце.


Първата наука - общуването


Спомня си, че като ученичка имала навика да си говори с всички. Когато си тръгвала от училище по обед, често се прибирала към 5-6 часа, защото се спирала да говори с всеки на улицата. "Линче, ако говориш по пет минути с всеки, когото срещнеш по пътя, денят никога няма да ти стигне", казвал баща й. Тя обаче разпитвала всички за нещата, които им тежат, и се опитвала да помогне, да утеши. Казва, че това е първата й наука, науката да общува и да обича всички и тази наука е била много по-вълнуваща от уроците, които така или иначе запомняла веднага.


Апартаментът й, сгушен в стара кооперация в сърцето на София, прилича много на самата й личност. От една страна - винаги в центъра на събитията и готова за общуване с всички, а от друга - с възможност да остане насаме със себе си в гледката към задния двор или към божествата по стените.


Майка Тереза и Ганди


Боси по чорапи стоим върху светлия килим в хола й. Илина ме "центрира" спрямо земята и небето - да съм леко приклекнала, с крака разтворени на ширината на раменете, а гърбът ми да е изправен. Не са минали и три-четири минути и краката ми започват да треперят. Тя стои по час в същата позиция, както е обучена от кунг-фу учителя й...


Портретът на баба й ни гледа от стената. Гледат ни и иконите на Света Богородица, на Исус, Учителя Петър Дънов, статуетките на Буда, Шива, снимките на учителите й лами в тибетски одежди. Няколко култури, няколко религии се срещат в дома й и това се случва някак естествено. На лекция пред монаси в тибетския университет в Индия Илина казала: Ако Исус и Буда се срещнат, те няма да имат проблем заедно, нито пък Майка Тереза и Ганди. Защото основните ценности, които те превъплъщават, се изразяват с една дума - любов.


След хапка сушен и леко нагарчащ джинджифил Илина продължава: "Проблемът не е навън, той е вътре в нас. Това значи, че ние можем сами да предотвратяваме голяма част от болестите, трудностите и страданията по пътя си."


Училище мечта


Мечтата й е да създаде международен център в България - училище за хора от всички възрасти, от всички етноси и култури, но на високо академично ниво. "Бих поканила, това е мечтата ми, преподаватели, професори, будители и наставници от най-елитните световни университети, манастири, учебни заведения - Нобелови лауреати. Бих поканила моите учители."


Идеята й е в училището да се общува на 10-15 езика, да бъдат представени различните култури и традиции - етнически, фолклорни и духовни. Да се изучава широк спектър от дисциплини, философия на различните религии - будизъм, индуизъм, даоизъм, софизъм, кабала, както и орфизъм. Да се изучават и изкуства като музика, живопис, театър, както и различни спортове и форми на духовно, ментално, емоционално, психическо и физическо самоусъвършенствуване и развитие - йога, тай чи, кунг-фу. "В сърцето на това училище ще лежат здравословният живот, общуването и любовта."


Спомен за Чоки Нима Ринпоче от манастира "Бяла Гомпа"


Илина е сред поклонниците в манастира, намиращ се близо до Катманду в Непал. Още обмисля въпроса си към Чоки Нима Ринпоче, когато той се обръща към нея и й отговаря. И така три пъти тя получава отговори на въпроси, за които само си е помислила, преди да е успяла да ги изрече. Ами, да. Той чува мислите на хората около него. "Не се притеснявайте, че ви чувам мислите, аз веднага ги забравям" - успокоявал той другите монаси.

Следващият семинар отворен за широка публика на Илина Абаджиева ще бъде на 27 март, четвъртък, 18:00 ч. зала 110, корпус 2, НБУ. Темата е "Духовни практики на тибетския будизъм".

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на православен
  *****
  Неутрално

  Ох аман от капацитети! тия ни ги изпращат да мътят главите на децата-как така православна , а не знам си какво харесвала и споделяла явно нищо не знае за православието. омръзна ми да ни смятат за някакви туземци дето трябвало да ни ивангелизират та ние сме покръстени от векове.

 2. 2 Профил на Православна ;-)
  *****
  Неутрално

  Хмм, коментарът е много не на място. Човек може да бъде православен християнин, което не променя възможността да одобрява и харесва неща и в другите религии. В крайна сметка всяка една религия възпитава ценности. Не, аман от капацитети! Дай Боже повече такива хора - отворени, широко скроени граждани на света, и по-малко мрънкащи елементи, които смятат, че все още живеем в пещерите! Добре, че не всички хора са като теб, православен!! А между другото в статията има много интересни моменти, които просто не са успяли да стигнат до теб!!

 3. 3 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Още истории за почитатели на ню ейджа имате ли?

 4. 4 Профил на Орлин Баев
  *****
  Неутрално

  А какво значи да си право славен. Нима по този начин не се самопровъзгласяваш за единствено прав? А другите криво славни ли са? Това, че исторически погледнато тук се е развила сектата на т.н. православие, не означава че трябва да стоим буксувайки на едно място, а че ще е добре да видим, че светът е голям и има много мъдрост в него! Между другото - будизмът не е дори религия, а зад тънкия слой от фолк елементи и вярвания, си е чиста психология. Както и даоизмът, както и йога да речем!
  Keep Cool!

 5. 5 Профил на 4к6
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на разединяващ заслепените от баналната мъдрост
  *****
  Неутрално

  "да разшириш диапазона на истинско обичане, на божествена любов към всички същества - към хората, животните, планетата. Защото планетата е едно цяло, всички ние сме вътре в това цяло и сме абсолютно взаимосвързани. Всичко, което обединява, е добро и всичко, което разединява, не може да бъде добро".

  Съжалявам хората, които вярват в подобни кухи фрази. Това не е будизма, а речи на комерсиални гурута от холивуд, които продават просветление. В целия материал не чух нито една собствена, незаучена фраза или мисъл на Илина. Сякаш е живяла, за да зазубря книгите, от които се възхищава. Струва ми се доста изгубена в действителност. Да вземе да си махне розовите очила и да види реалността-това е будизма всъщност и да започне да мисли със собствената си глава. Ще дам прост пример докъде можеш да стигнеш с готови фрази- Илина казва "Всичко, което обединява, е добро и всичко, което разединява, не може да бъде добро"
  Макдоналдс, нацизмът, комунизмът, фанатизмът-религиозен и всякакъв обединяват, философията разединява. Това означава ли, че първото е добро, а второто зло. Какво като е учила в Харвард-загубила си е времето.

 7. 7 Профил на Orlin Baev
  *****
  Неутрално

  Виждаш света през собствените си очила, дюд. Това, че виждаш в думите на Илина баналност, си е проекция на нещо в теб самия! Аз самия не виждам грам обикновеност или кухост в нея. Зад всяка дума, изказана с дар слово стои личен опит и то рядко розов...

 8. 8 Профил на с буда природа
  *****
  Неутрално

  Нека всичките ти пожелания и тези на учителите ти да се сбъднат за благото на съществата!

 9. 9 Профил на от Камелия
  *****
  Весело

  Поклон пред знаниятя и намерениятя на тази жена!Използвам настъпващата пролет,за да и пожелая "щъркелът"да и донесе едно малко и нежно създание,което да запълни една празнота в жижота и!Колкото до крилатата фраза "няма невъзможни неща",след повече от 40години достигнах до друга-"мога,да не мога" и ми е добре!

 10. 10 Профил на gergana
  *****
  Любопитно

  усмихваите се и се радваите на живота!така разбирам материала.дали съм права?

 11. 11 Профил на Михаил Тулев
  *****
  Весело

  Аз бих учил в нейното училище, ако го организира. Много й се радвам.

 12. 12 Профил на о. Павел
  *****
  Гневно

  Америка е размътила доста умове, които не са били подготвени за нейното масонство. Щом всичко е едновременно вярно, нищо не е вярно. В крайна сметка приемането на всички секти и религии е личен провал и цинизъм към другите. От Илина не става водач на нова окултна общност. За това е нужна харизма, каквато тя няма.
  ........................................................
  http://pavel.bloghub.org/

 13. 13 Профил на Орлин Баев
  *****
  Неутрално

  Америка преди всичко е над такова местно култово сектанство като "право" славието, само по себе си представляващо една от над 1000-те секти в юдейското религиозно разклонение наречено християнство. Има прекрасни християнски школи - като розенкройцерите, бялото братство, исихазмът. Но те са далеч над тесногръдието на отричането и последователите им добре съзнават общия корен както помежду им, така и между психорелигиозните течения по цял свят!

 14. 14 Профил на Бивш "ню ейдж", настоящ православен
  *****
  Разстроено

  горкичката, горкичката, горкичката Илина...., горкичката "православна", горкия Орлин, горката Камелия, горкия Михаил....и всички знайни и незнайни последователи и почитатели на този тюрлю - гювеч.

 15. 15 Профил на Орлин Баев
  *****
  Неутрално

  За харизмата на Илина - мога да ви кажа, че я има колкото всички попове от България, вързани на куп плюс добавката на едно светло и чисто съзнание, лишено от затвора на сектанството (например "право"славието).

  Хайде със здраве и да не забравите някой ритуал или догма, че рогатият ви чака с вилицата, пушейки хаванска пура до казана с катрана

 16. 16 Профил на frgftr
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на диоген
  *****
  Весело

  свидетели сме на нов бизнес - духовен. Най-сетне почна да се шири и в България. Основното - хляб и зрелища - т.е. измислени ритуали, свещи, смесица от сакрални атрибути на различни модификации на религии и учения и в резултат - объркани мозъци и съдби. Но важното е "пари да падат". Пък лековерни има навсякъде. Както беше казал Рон Хабърд: най-лесно ще станеш милионер, като си измислиш религия.
  Пък не й се вързвайте на Илина - какво да прави жената, да ходи да копа ли? я каква кадифена мантия има, няма да я цапа

 18. 18 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 561 Весело

  Илина рулз!

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK